Članstvo

Kako lahko v teh dneh podaljšam članstvo?

Če vam v teh dneh poteče vaše AMZS članstvo, vam svetujemo, da ga podaljšate na enega od načinov, ki vam zagotavlja, da vse uredite od doma:

 • prek AMZS spletne strani je najlažja in najhitrejša možnost;
 • elektronskim bančnim nakazilom (dopis za podaljšanje članstva s priloženim UPN boste prejeli po pošti) – plačilo prav tako uredite od doma oziroma vam ni treba na pošto, banko …;
 • prek trajnika – soglasje oziroma pooblastilo, da želite plačevati AMZS članarino prek SEPA direktne obremenitve, nam lahko pošljete po e-pošti na naslov clanstvo@amzs.si, kjer smo vam na voljo tudi za vse dodatne informacije. 

Najlažje, najhitrejše in brez stroškov provizij je spletno podaljšanje članstva preko spletnega mesta www.amzs.si/mojamzs. V naših poslovnih enotah članstva ne morete podaljšati, ker so zaprte, prav tako je zaprta naša članska točka na Dunajski cesti 128 v Ljubljani. 

Če še vedno ne urejate plačil digitalno in od društva še vedno prejemate plačilni obrazec UPN, vam svetujemo, da ga plačate preko spletne banke in ne hodite na pošto. Svetujemo pa vam, da čimprej spremenite način svojega urejanja članstva. 

Kateri način podaljševanja in včlanjevanja svetujete?

Vsem članom in tistim, ki bi želeli postati člani, svetujemo, da članstvo urejajo preko naše spletne strani. Novi člani naj obiščejo www.amzs.si/clanstvo in se včlanijo, ter naj ne pozabijo označiti e-načina poslovanja ter prejemanja obvestil. Na ta način bodo ob registraciji s svojo telefonsko številko in e-pošto v nadaljevanju uporabljali portal www.amzs.si/mojamzs.

Ali mi boste v tem obdobju, ko je vse zaprto, pomagali na cesti?

Da. Člani AMZS in vsi tisti, ki bi potrebovali pomoč na cesti, lahko pokličejo AMZS klicni center na številko 1987 ali uporabijo brezplačno AMZS mobilno aplikacijo. Člane AMZS in druge voznike, ki bodo potrebovali našo pomoč, prosimo, da upoštevajo navodila naših zaposlenih oziroma pogodbenih izvajalcev.

Kaj se zgodi, če nisem uspel podaljšati članstva in ostanem na cesti?

 Če vam članstva ne bo uspelo pravočasno obnoviti, lahko še 30 dni po poteku članstva koristite članske ugodnosti ob pogoju, da članstvo podaljšate na kraju okvare ali poškodbe vozila pri mehaniku, ki vam bo prišel pomagat.

Kaj je ključna prednost AMZS članstva v teh kritičnih razmerah v primerjavi z zavarovalniškimi asistencami? 

Vsem članom so še vedno na voljo članske ugodnosti, še posebej partnerski popusti, ki si jih lahko ogledate na www.amzs.si/partnerske-ugodnosti. Ključna razlika pa je, da boste v primeru okvare na cesti zelo verjetno pot nadaljevali naprej s svojim avtomobilom, saj so naši mehaniki eni najboljših in uspejo v polovici primerov vozilo popraviti takoj. Tako boste bolj varni pred virusi in stikom z množico drugih ljudi.

Če bom imel kakšno dodatno vprašanje glede članstva, na koga ga lahko naslovim?

Vedno smo vam na voljo za dodatna vprašanja in morebitno pomoč glede članskih vsebin v vašem društvu (seznam si lahko ogledate na www.amzs.si/o-nas/clanice-avto-moto-zveze-slovenije) ali v članski službi Avto-moto zveze Slovenije med delovnim časom na 01 530 52 44 in 01 530 52 34 ali pa nam pišite na clanstvo@amzs.si. Prav tako pa vam je vedno dosegljiva tudi številka naših informacij na 080 28 20.

Servisne delavnice in služba za pomoč na cesti

Ali bodo vaše avtomehanične delavnice odprte?

V AMZS imamo, v okviru službe pomoči na cesti in vleke, organizirano tudi dežurstvo v servisnih delavnicah, kjer v okviru dovoljenega in danih zmožnosti, zagotavljamo mobilnost našim članom in drugim udeležencem v prometu.

Ali boste izvajali servise ali zgolj popravila, če bodo odprte?

Nudimo odpravo najpogostejših okvar, kot so poškodba pnevmatike, okvara akumulatorja, črpanje napačnega goriva.

Boste izvajali popravila tako za pravne kot fizične osebe?

Izvajamo zgolj nujna popravila, za zagotavljanje varne mobilnosti.

Pokvaril se mi je avtomobil in ga nujno potrebujem za prevoz do službe. Mi boste lahko pomagali?

Ker je javni prevoz začasno prepovedan, lahko avtomehanične delavnice opravljajo nujna popravila. 

Kako je s pomočjo na cesti, se izvaja?

V AMZS bomo tudi v obdobju spopadanja z epidemijo novega koronavirusa zagotavljali pomoč na cesti in vleko vozil 24 ur na dan, vse dni v tednu, in sicer ob izvajanju preventivnih ukrepov, s katerimi lahko pomagamo preprečevati širjenje virusa. Opravljanje teh storitev je namreč nujno za zagotavljanje varnosti voznikov in drugih udeležencev v prometu.

V AMZS imamo v okviru službe za pomoč na cesti organizirano dežurstvo v servisnih delavnicah, s čimer bomo v okviru zmožnosti zagotavljali odpravo najpogostejših okvar, kot so npr. poškodba pnevmatike, okvara akumulatorja, črpanje napačno točenega goriva ipd.

Člani AMZS in vsi tisti, ki bi potrebovali pomoč na cesti, lahko pokličejo AMZS klicni center na številko 1987 ali uporabijo brezplačno AMZS mobilno aplikacijo. Člane AMZS in druge voznike, ki bodo potrebovali našo pomoč, prosimo, da upoštevajo navodila naših zaposlenih oziroma pogodbenih izvajalcev.

Po zakonu po 15. marcu ni potrebna več zimska oprema na vozilih. Ali bodo vulkanizerji odprti?

 Ne. Opravljanje vulkanizerskih storitev ne predstavlja izjeme od začasne prepovedi ponujanja blaga in storitev potrošnikom. Odlok pa se ne nanaša na razmerja med podjetji, zato je mogoče te storitve izvajati za podjetja, vključno z zagotavljanjem teh storitev izvajanje javnih služb (npr. policija, gasilci, reševalci).

Menjava zimskih pnevmatik z letnimi lahko počaka. Prometna varnost po zagotovilih AMZS inštruktorjev varne vožnje ni ogrožena, obenem je vreme zelo nepredvidljivo.

Ali razkužujete vozila, ki jih servisirate?

V AMZS ravnamo v skladu z navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje: vozilo prezračimo, pobrišemo površino in poprašimo z antiseptikom.

Kakšni so preventivni ukrepi pri asistenci vozil?

 • Uporabljamo osebno zaščitno opremo in razkužila (primerna oblačila, obutev, rokavice, kapa, če je potrebno maska, očala, ...);
 • poskrbimo za čistočo notranjosti (vlečnih) vozil - brez prahu in preventivna dezinfekcija kritičnih mest;
 • vozila so opremljena z opremo za dezinfekcijo vozila stranke in zaščito stranke (raztopina Ecocid S, maska za usta/nos);
 • izogibamo se tesnim stikom s strankami - upoštevanje min. razdalje med osebami 1,5 – 2 m;
 • voznik dokumente od stranke sprejema v zaščitni opremi (rokavice, očala, maska);
 • pred vstopom v vozilo, tega temeljito prezračimo, nato kritične točke dezinficiramo z razkužilom (npr. Ecocid S), sedežno površino se lahko prekrijemo s PVC folijo.

Ali servis (za popravilo traktorjev) lahko izvaja svoje storitve (za pravne osebe)?

Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji se nanaša le na razmerja med podjetjem in potrošnikom in ne posega v razmerja med podjetji, torej med pravnimi ali fizičnimi osebami, ki opravljajo pridobitno dejavnost, ne glede na njeno pravnoorganizacijsko obliko ali lastninsko pripadnost. Servis (za popravilo traktorjev) se lahko opravlja.

Tehnični pregledi, registracije, zavarovanja

Do kdaj velja prepoved izvajanja tehničnih pregledov in drugih postopkov v zvezi z registracijo motornih vozil?

Eden od preventivnih ukrepov, ki je s ciljem zajezitve širjenja okužb z novim koronavirusom začel veljati 16. 3. 2020, je prepoved izvajanja tehničnih pregledov in drugih postopkov v zvezi z registracijo motornih vozil ter dela v tahografskih delavnicah. Prepoved velja do 16. 4. 2020. Vladni odlok določa, da se veljavnost prometnih dovoljenj, vključno z zavarovanjem motornih vozil in ADR certifikatov za prevoz nevarnega blaga, ki jim zaradi prepovedi poteče veljavnost od uveljavitve odloka do 16. 4. 2020, podaljša do 16. 5. 2020.

Kaj, če je tehnični potekel 15. 3. 2020, torej pred uveljavitvijo vladnega odloka, in vozilo ni bilo brezhibno, rezervnega dela pa zaradi zapiranja trgovin ni mogoče dobiti. Vem, da se ne smem voziti, kako bo pa s postopkom registracije?

Če je veljavnost registracije potekla pred 17. 3., potem se vozila ne sme uporabljati v prometu. Za vozilo bo mogoče opraviti tehnični pregled in ga ponovno registrirati, ko bo prenehala veljavnost odloka vlade o prepovedi izvajanja te dejavnosti.

Kako je z nami, ki smo želeli sedaj, ko se začne letna sezona (po 15. 3.) avto zavarovati in registrirati, se pravi, da nimamo doma niti tablic?

Vozilo bo mogoče registrirati, ko bo prenehala veljavnost odloka vlade o prepovedi izvajanja dejavnosti tehničnih pregledov in registracije vozil.

Za koliko časa se posamezniku podaljša registracija – za 1 mesec ali 30 dni od dneva poteka ali vsem do 16. 5. 2020? Konkretno, če nekomu registracija poteče 20. 3., do kdaj velja registracija?

Glede na vsebino odloka se veljavnost registracije vsem, ki jim ta poteče med 17. 3. in 16. 4. 2020, podaljša do 16. 5. 2020. Podaljšanje prometnih dovoljenj velja za vsa vozila, tudi npr. za taksije.

Kaj se zgodi s tistimi, ki jim je nekaj dni nazaj (pred 17. 3.) že potekla registracija? Se jim prav tako podaljša veljavnost registracije ali imajo zdaj neregistrirana vozila?

Glede na vsebino odloka se njim ne podaljša veljavnost prometnega dovoljenja.

Ali grem lahko z vozilom, ki mu je potekla veljavnost registracije in bo na podlagi odloka podaljšana, lahko v tujino? Kako je s tovornimi vozili, taksiji, nujnimi službenimi potmi? So tuje države seznanjene z ukrepom (predvsem Hrvaška in Avstrija)?

Za takšna vozila, ki jim je z odlokom podaljšana veljavnost prometnega dovoljenja, ni priporočljiv odhod v tujino. Ministrstvo za zunanje zadeve naj bi sicer o odloka obvestilo vse ostale države članice EU.

16. 3. smo prevzeli preizkusne tablice. Kakšna je njihova veljavnost?

Podaljšanje veljavnosti prometnih dovoljenj velja tudi za preizkusne tablice, ki jim pred nastopom odloka ni potekla veljavnost.

Sem v tujini, v Slovenijo se v trenutni situaciji ne bom vračal. Registracija mi poteče v kratkem. Kaj lahko storim?

Če registracija poteče med 17. 3. in 16. 4., se sicer veljavnost na podlagi odloka podaljša do 16. 5.2020, vendar bo to v tujini verjetno težko obrazložiti. Ministrstvo za zunanje zadeve naj bi sicer o odloku obvestilo vse ostale države članice EU.

Lahko registracijo podaljšam prek spleta (e-uprava)?

Po pojasnilu ministrstva za infrastrukturo spletno podaljšanje prometnih dovoljenj v vmesnem obdobju ni možno.

Ali se bo potem, ko bo zopet možno opravljati registracijske postopke, zaradi neuporabe vozila dala urediti odjava za nazaj, npr. 18. 3., in bo tako stranka upravičena tudi do vračila dela zavarovanja in letne dajatve za uporabo cest, ali pa bo datum odjave vozila dejanski datum, ko bo stranka v poslovalnici?

Vladni odlok začasno prepoveduje registracijske postopke. Ko bodo ti spet omogočeni, se bo delalo od takrat dalje po znanem sistemu, kar pomeni, da odjave vozila za nazaj ne bo.

Opravljen imam tehnični pregled (konkretno, tehnični pregled opravljen 5. 3., registracija poteče 19. 3.), registracije še nisem podaljšal (na podlagi odloka je avtomatično podaljšana do 16. 5.). Bo tehnični pregled veljal kot opravljen, ko bodo registracijski postopki zopet možni ali bo treba takrat še enkrat opraviti tehnični pregled (ker bo potrdilo starejše od 30 dni)?

Opravljen tehnični pregled je razviden v evidenci registriranih vozil in se ga bo lahko uporabilo v postopku podaljšanja veljavnosti prometnega dovoljenja. Za v Sloveniji opravljene tehnične preglede namreč ni omejitve 30 dni. Stranka bo npr. 16. 5. 2020 podaljšala veljavnost prometnega dovoljenja do 5.3 (opravljen tehnični pregled) ali pa bo takrat naredila nov tehnični pregled zaradi uskladitve veljavnosti prometnega dovoljenja.

Homologacije, tahografi in taksimetri

Kako je z opravljanjem homologacije v tem času?

Od 17. 3. do (predvidoma) 16. 4. 2020 zaradi odloka vlade v nobeni od naših poslovalnic ne izvajamo postopkov kontrole skladnosti vozil in tudi ne moremo izdajati potrdil o skladnosti ali opravljati vpisa predelave v potrdilo.

Ali je možno opraviti kontrolo tahografa?

Od 17. 3. do (predvidoma) 16. 4. 2020 zaradi odloka vlade v nobeni od delavnic za tahografe ne opravljamo kontrole tahografov.

Ali se lahko tovorno vozilo, ki mu je po 17. 3. potekla veljavnost tahografa, uporablja v cestnem prometu?

Na podlagi odloka vlade se šteje, da je veljavnost tahografa v tem primeru podaljšana do 16. 5. 2020 in se vozilo lahko uporablja v cestnem prometu v Republiki Sloveniji.

Ali se lahko s tovornim vozilom, ki mu je po 17. 3. potekla veljavnost tahografa, izvaja mednarodni prevoz?

Tovorna vozila, ki izvajajo mednarodne prevoze, morajo imeti veljavne dokumente, torej v predpisanem roku dveh let pregledan tahograf in omejilnik hitrosti ter veljavno registracijo, ki je razvidna iz datuma v prometnem dovoljenju. Prav tako morajo imeti veljaven tudi certifikat ADR, če opravljajo prevoz nevarnega blaga. O odloku, s katerim je v Republiki Sloveniji registriranim vozilom podaljšanja veljavnost posameznih dokumentov, naj bi sicer ministrstvo za zunanje zadeve obvestilo države članice EU.

Taksimetru poteče konec meseca marca rok overitve. Ali je možno opraviti overitev taksimetra v vaši poslovalnici (PE Ljubljana)?

Overitve taksimetrov tako kot ostalih storitev od 17. 3. do (predvidoma) 16. 4.2020 ne opravljamo. Vendar pa pristojno ministrstvo pripravlja odlok, s katerim se bo rok za overitev taksimetrov zaradi izrednih razmer podaljšal (predvidoma za 3 mesece).

Vozniško dovoljenje

Do kdaj je podaljšana veljavnost vozniških dovoljenj?

Vlada je s posebnim odlokom do 16. 4. 2020 prepovedala delovanje šol za voznike. Veljavnost vozniških dovoljenj, ki zaradi prepovedi potečejo med 18. 3. 2020 in 16. 4. 2020, se podaljša do 16. 5. 2020.

Je/bo urejeno, da bodo takšno veljavnost upoštevale tudi sosednje države, če s takšnim vozilom prečkamo mejo?

Uporaba vozila v tujini ni priporočljiva, kljub temu, da naj bi ministrstvo za zunanje zadeve o ukrepu obvestilo druge države članice EU.

Ali odlok prepoveduje vse oblike izvajanja, tudi internetno podaljševanje veljavnosti prometnega dovoljenja?

Da, tudi e-podaljšanje preko eUprave je blokirano. Blokado podajanj e-vloge je izvedlo ministrstvo za javno upravo. Preko eUprave se poda samo elektronska vloga, postopek pa dejansko izvede upravna enota v sistemu MRVL, kar pa je sedaj začasno prepovedano.

Zaposleni

Kako skrbite za svoje zaposlene v času epidemije?

V AMZS si v skladu s priporočili in navodili pristojnih institucij prizadevamo za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Prekinili smo izvajanje storitev in dejavnosti, ki niso nujne oz. je bilo tako sprejeto z odloki Vlade RS. Zaposleni, ki vendarle opravljajo svoje delo (mehaniki za pomoč na cesti) so popolno opremljeni z zaščitnimi in dezinfekcijskimi sredstvi ter imajo natančna navodila, kako v času epidemije ravnati v različnih situacijah.

Splošno

Ali je dovoljena prodaja blaga in storitev podjetjem?

Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji se nanaša le na razmerja med podjetjem in potrošnikom in ne posega v poslovanje med podjetji.

Dejavnost, ki jo opravljam, je v odloku Vlade RS navedena kot izjema, torej kot dejavnost, ki se lahko opravlja. Ali lahko zaradi varnosti zaposlenih vseeno začasno preneham opravljati to dejavnost?

Da, vsekakor so dobrodošli vsi ukrepi, ki pomagajo pri zajezitvi epidemije COVID-19. Pri tem je seveda treba upoštevati vsa navodila pristojnih ministrstev in Vlade RS glede ureditve delovnih razmerij.

Imam čistilni servis. Ali lahko opravljam dejavnost? Ali lahko pralnice, čistilnice še naprej ponujajo svoje storitve?

Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji med izjeme v 2. členu ne določa za storitve čistilnih servisov, zato teh storitev ni dovoljeno izvajati. To pa ne velja za storitve čistilnega servisa, ki ga izvajate za podjetja.

Ali dimnikarska dejavnost spada med tiste, ki se ne sme izvajati na domu uporabnikov? Ali lahko dimnikarji opravljajo redne in periodične dimnikarske storitve?

Rednih in periodičnih dimnikarskih storitev zaradi preprečevanja razširjanja virusa ni dovoljeno izvajati, zaradi neposrednih stikov s potrošniki, zlasti tudi s starejšimi. Izključno se, kot določa izjema 2. člena odloka Vlade RS, lahko izvajajo izredne storitve, kot na primer dimniški požari, uhajanja ogljikovega monoksida ali zamašitev peči ali dimnika. S temi dimnikarskimi storitvami se v tej izredni situaciji preprečuje neposredno ogrožanje javne varnosti in zdravja. Pri tem pa je treba paziti na čim manjše stike in ustrezno zaščito opremo ter prezračenost prostorov, kjer se storitve izvajajo.

Katero dezinfekcijsko sredstvo naj uporabim za dezinfekcijo kontaminiranega vozila?

 • Za učinkovito razkuževanje večinoma zadošča 1% raztopina Ecocida S, ki mora delovati vsaj 15 minut;
 • priporoča se uporaba mlačne vode, v kateri se pripravek hitreje topi;
 • za pripravo 1% raztopine potrebujemo 50 g praška, ki ga raztopimo v 5 litrih vode;
 • za pripravo 2% raztopine potrebujemo 100 g praška, ki ga raztopimo v 5 litrih vode;
 • za pripravo 3% raztopine potrebujemo 150 g praška, ki ga raztopimo v 5 litrih vode;

Delovanje dezinfekcijskega sredstva je treba preveriti v navodilih proizvajalca, na deklaraciji oz. pripadajočem tehničnem listu!

Delovanje dezinfekcijskega sredstva je potrebno preveriti v navodilih proizvajalca, na deklaraciji oz. pripadajočem tehničnem listu!

 

Oglasna sporočila