Minister za infrastrukturo dr. Peter Gašperšič z AMZS za izboljšanje prometne varnosti

Intenziviranje sodelovanja med nevladno organizacijo AMZS in državnimi institucijami

Dr. Peter Gašperšič, minister za infrastrukturo, se je danes v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem srečal z vodstvom AMZS, ki mu je predstavilo svoje aktivnosti in predloge za izboljšanje prometne varnosti v Sloveniji. Ministra so seznanili tudi s svojimi izkušnjami na področju zakonsko določenih programov varne vožnje, to so program za voznike začetnike, program dodatnega usposabljanja za varno vožnjo za izbris kazenskih točk in program za poklicne voznike.

'Močno smo zaskrbljeni nad stanjem prometne varnosti v državi in iščemo načine, da bi stanje izboljšali. Z AMZS, eno največjih nevladnih organizacij, ki deluje na področju prometne varnosti, usposabljanja in izobraževanja, in Agencijo za varnost v prometu želimo čim bolj intenzivirati sodelovanje s ciljem povečanja prometne varnosti. Konkretno bomo skupaj z Direkcijo Republike Slovenije za infrastrukturo pregledali najbolj kritične odseke, ki jih bomo v naslednjih letih izboljšali,' je povedal minister dr. Peter Gašperšič.

Na prometno varnost vplivajo vsi udeleženci prometnega trikotnika - udeleženci v prometu, vozila in infrastruktura. S ciljem vzgojiti varne voznike v AMZS deluje Šola vožnje, dodatna izobraževanja voznikov pa izvajajo v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem, enem največjih tovrstnih centrov v Evropi. Na področju infrastrukture, cest in obcestja slovenski avtoklub sodeluje v evropskem programu EuroRAP, kjer ocenjujejo ceste ter pri drugih programih, kjer se ocenjujejo počivališča, testirajo prehodi za pešce in predori. V AMZS so pravkar pridobili novo triletno akreditacijo za njihovo vozilo in opremo za video snemanje cest ter zajem podatkov o prometno varnostnih in ostalih parametrih cest ter obcestja po procedurah programa EuroRAP, v katerem sodelujejo že deveto leto. Na področju vozil pa izvajajo teste pnevmatik in otroških avtomobilskih sedežev, sodelujejo v projektu EuroNCAP, izvajajo tehnične preglede vozil, servise in homologacije ter pomoč na cesti in avtovleko.

'Izzivi nas čakajo na več točkah – ena je varnost v cestnem prometu, ki se je v zadnjih mesecih izrazito poslabšala, kjer se sprašujemo, kaj lahko civilna družba skupaj z državo naredi. Pred nami pa so poletni meseci, prihaja turistična sezona, kjer lahko AMZS prispeva tako, da obvešča slovenske voznike in člane partnerskih tujih avtoklubov, med njimi tudi člane ADAC, največjega avtokluba v Evropi z 20 milijoni članov, o tem, kako se izognejo gneči, in jim svetuje alternativne poti. Dotaknili smo se tudi izobraževanja voznikov ter tega, kaj nas čaka pri novi zakonodaji s področja cest in tehničnih pregledov na vozilih,' je dejal Robert Štaba, generalni sekretar AMZS.

Konec junija, 23. 6. 2016, pa bo v hotelu Four Points by Sheraton v Ljubljani potekal dogodek, namenjen varnosti v prometu, ob prisotnosti mag. Violete Bulc, evropske komisarke za promet, ki bo prisostvovala tematskim okroglim mizam v okviru fokusnih skupin, namenjenim različnim tematikam prometne varnosti. Udeleženci s strani vladnih organov in inštitucij, raziskovalnih inštitucij, upravljalci cest ter ponudniki storitev na področju varne mobilnosti bodo razpravljali o načinih sledenja ciljev Vizije 0, zagotovitvi bolj varnih cest ter cest z oceno najmanj treh zvezdic po EuroRAP protokolih.