Bodo po opozorilih Evropske komisije v Sloveniji na področju prometa in prometne varnosti vendarle začeli zvoniti alarmi?

V AMZS smo se danes v sodelovanju z drugimi nevladnimi organizacijami s področja varne mobilnosti in prometne preventive ter strokovnjaki na novinarski konferenci odzvali na analizo Evropske komisije Transport Scoreboard 2016, pri čemer smo se osredotočili izključno na področje prometne varnosti.

Evropska komisija je namreč 27. oktobra 2016 objavila rezultate »EU Transport Scoreboard«, primerjalno analizo, kako države članice izpolnjujejo svojo vlogo in naloge v 30 različnih kategorijah, povezanih s prometom. Slovenija se je še enkrat več znašla povsem na repu lestvice – je na 24. mestu med 28 državami članicami. Še več o stanju v Sloveniji pove podatek, da je naša država po tej analizi v zgolj dveh letih nazadovala za 10 mest.

Evropska komisija je žal le potrdila stanje, na katerega v AMZS in drugih nevladnih organizacijah, ki se ukvarjajo z varno mobilnostjo in prometno preventivo, ter številni strokovnjaki že dve leti opozarjamo. Neodgovornost pristojnih se odraža v vse večjem številu smrtnih žrtev na naših cestah.

Da bi pristojne še enkrat več opozorili na stanje, ki mu je sedaj ogledalo postavila še Evropska komisija, so na novinarski konferenci spregovorili:

• Robert Štaba, generalni sekretar Avto-moto zveze Slovenije;
  • Lucija Sajevec, direktorica AMZS, d. d.;
  • doc. dr. Peter Lipar, univ. dipl. inž. grad., Prometno tehniški inštitut (PTI) fakultete za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani;
  • Aleš Kocjančič, predsednik Zveze ZŠAM Slovenije;
  • dr. Alenka Sever, klinična psihologinja;
  • Roman in Lili Mavec, ambasadorja Zavoda varna pot.

Prenesite si predstavitve v PDF:

Predstavitev AMZS

Predstavitev ZZŠAM