S 1. aprilom v Franciji uvajajo eko nalepke tudi za tujce

Novice

V nekaterih francoskih mestih so 1. julija 2016 uvedli eko nalepke (Crit'Air), za tuje voznike pa bodo obvezne od 1. aprila 2017.

Vir: crit-air.fr
Vir: crit-air.fr

Eko nalepke bodo obvezne za osebna vozila, motorna kolesa, tovorna vozila in avtobuse. Avtodomi, lažji od 3,5 ton, so kvalificirani kot osebna vozila, težji od 3,5 ton pa kot tovorna vozila.

Eko nalepke so razdeljene v šest kategorij, glede na leto registracije oziroma letnik vozila, energetsko učinkovitost in količino emisij vozila. Z ukrepom želijo zmanjšati zdravju škodljive emisije, ki jih povzročajo zlasti stara in dizelska vozila, ter hkrati spodbuditi uporabo energetsko učinkovitejših, varčnejših in čistejših vozil.

Trenutno so obvezne v Parizu (znotraj obvoznice "Boulevard périphérique"), Grenoblu, Lyonu, Lillu, Toulousu in Strasbourgu, postopoma pa jih uvajajo tudi v drugih francoskih mestih. Kazen za vožnjo brez nalepke je od 68 do 135 evrov.

Kako do eko nalepke?

Izpolnite spletni obrazec, v katerega vpišite registrsko številko vozila, datum prve registracije, vrsto vozila, goriva, številko šasije, znamko vozila, EURO standard in količino emisij CO2, ter priložite kopijo prometnega dovoljenja. V naslednjem koraku izpolnite kontaktne podatke in obliko plačila ter zaključite nakup. Cena eko nalepke je 3,11 evrov, skupaj s poštnino pa 4,21 evrov.

Eko nalepko je možno kupiti zgolj preko spleta.

 

Ključne besede


Francijapotovalni dokumenti

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

155

Priljubljenost članka

155

Shrani

Delite s prijatelji