Prometna doživljalnica

V Otroški prometni doživljalnici, rubriki, ki jo v uredništvu Motorevije  pripravljajo posebej za najmlajše junake v svetu prometa, se boš lahko v letošnjem letu spoznaval z ravnanji, ki med vožnjo motijo voznika in na žalost tudi povečujejo možnosti za nastanek prometne nesreče.

Varno na počitnice

Pred odhodom na počitnice se moramo dobro pripraviti, da česa ne pozabimo. Klikni na sliko in pomagaj Anji, Marku in Zdravku, da bodo lahko uživali brezskrbno poletje. 

 

 

 

 

Kako bomo pešci v prometu bolj varni?

 Otroška doživljalnicaAnja, Marko in Zdravko vedo, da smo pešci v prometu najbolj ranljivi. Zato moramo biti še posebaj pazljivi in poskrbeti, da smo na vsakem koraku pozorni, vidni in previdni. Klikni na sliko in preveri, kako pravilno poskrbeti za svojo varnost. 

 

Varno na pot s kolesom

AMZS otroška doživljalnica

Lepi sončni dnevi so kot naročeni za uživanje na kolesu. Seveda smo tudi kolesarji udeleženci v prometu, zato je pomembno, da poskrbimo, da bomo na kolesu varni. Klikni na sliko in preveri, kaj priporočajo Anja, Marko in Zdravko. 

 

 

Bodimo varni sopotniki v avtu

Varni sopotniki v avtu

Anja, Marko in Zdravko vedo, da lahko v avtu tudi oni pomagajo, da bo vožnja varnejša. Preveri, kako se pripravijo na daljšo pot ter kaj lahko in česa ne smejo početi v avtu. Klikni na sliko in si jo prenesi. 

 

 

Zakaj telefon poveča tveganje za prometno nesrečo?

AMZS Brez mobilca

Med vožnjo mora biti voznik ves čas osredotočen na dogajanje v prometu. Pri tem ga lahko zmoti uporaba telefona. AMZS Super junaki odkrivajo primere, kako telefon odvrača voznikovo pozornost. Klikni na sliko in si jo prenesi.

Uporaba mobilnega telefona pa je lahko nevarna tudi za pešce in kolesarje. Zakaj? Preveri na www.amzs.si/brezmobilca.

  

S kužkom na pot

Imaš kužka, ki ga vzameš s sabo v avto, kadar greste na izlete, počitnice ali na obiske in po opravkih? Ali veš, kako poskrbeti, da bo tvoj kužek med vožnjo varen, da mu bo udobno in da ne bo mogel motiti voznika, saj bi to odvračalo njegovo pozornost od dogajanja v prometu?

S klikom na sliko preveri, za kaj vse je treba poskrbeti, kadar se s svojim štirinožnim prijateljem odpraviš na pot z avtomobilom.

Varno na pot z avtobusom 

Začelo se je novo šolsko leto, ko se bo večina otrok v šolo in iz nje peljala z avtobusom. Si med njimi tudi ti? Klikni na sliko in poglej, kaj svetujejo Anja, Marko in Zdravko za čim bolj varen prevoz z avtobusom.

 

 

 

Potujmo okolju prijazno 

V Sloveniji skoraj tretjina vseh emisij toplogrednih plinov prihaja iz prometa. Anja, Marko in Zdravko so se zato odločili, da se bodo pridodnji teden v šolo odpravili le s tistimi prevoznimi sredstvi, ki so do okolja prijazni. Skupaj so se namenili raziskati, katera prevozna sredstva lahko uporabijo namesto avta ali motorja, da pridejo do šole oziroma vrtca. Pridruži se jim pri njihovem raziskovanju.

Bonton na avtobusu 

Vsi radi uživamo v vožnji z avtobusom, zato je zelo pomembno, da med vožnjo upoštevamo določena pravila in bonton. Na sliki so trije primeri napačnega obnašanja. Jih prepoznaš? 

 

Za prometno varnost smo odgovorni vsi 

V pobarvanki je popoln prometni nered. Pobarvaj risbo in obkroži tri napake, ki ponazarjajo napačno ravnanje v prometu. 

Vsi udeleženci v prometu moramo upoštevati cestnoprometne predpise ter skrbeti za svojo varnost in za varnost ostalih udeležencev v prometu. 

 

Spremljaš avto-moto šport?

AMZS super junaki Marko, Zdravko in Anja radi spremljajo motošport in karting ter navijajo za naše voznike.

Ali veš, katere panoge avto-moto športa so pod okriljem AMZS? Klikni na sliko in naštetim besedam dodaj samoglasnike, da boš dobil odgovore. Posazno rešitev poveži še z ustrezno fotografijo.

 

Začenja se nova sezona v motokrosu

Naš najboljši motokrosist Tim Gajser je pripravljen na novo sezono, ki se bo 3. marca začela v Argentini. Klikni na sliko in pomagaj Timu najti pravo pot do cilja. Preveri tudi, kakšne so lastnosti motokrosista. 

 

 

Vsaka speedway steza je različna

Speedway je stadionski šport. Vozniki nastopajo na zaprtih ovalnih stezah različnih oblik in materialov. Niti dve stezi na svetu nista enaki. Speedway motorji nimajo ne zavor, ne prestav, ne vzmetenja na zadnjem kolesu. Poganja jih metanol.

 

 

Spoznaj karting

Na karting stezo nariši označbe, kjer so potrebne, nato pripelji svoj kart od začetka do cilja. Koliko različnih poti lahko prevoziš?

 

 

 

Pot do zmage v minimotu

Ste vedeli, da je na začetku svoje kariere Valentino Rossi tekmoval v minimotu? Do konca leta 1991 je zmagal na številnih regionalnih dirkah.

Podaj se na pot do zmage v minimotu. Manjkajoče besede vpiši v križanko!

 

 

Premagovanje ovir na trialu

AMZS super junaki so se podali na spoznavanje še ene zanimive motošportne panoge - triala. Poznaš značilnosti triala? Klikni na sliko ter poveži črke in številke tako, da bodo povedi pravilne.

 

 

 

Hitrostni in vzdržljivostni motociklizem

Poznamo hitrostni in vzdržljivostni motociklizem. Med njima je nekaj razlik in nekaj podobnosti. Našteli smo nekaj značilnosti. Katere pripadajo hitrostnemu, katere vzdržljivostnemu motociklizmu in katere obema?

 

 

 

Dirke s starodobniki

Na sliki je skritih 13 besed, povezanih s starodobnim motociklizmom. Poišči jih in jih obkroži. Ali veš, koliko mora biti staro vozilo, da mu pripada oznaka starodobnik?

Dirka z najdaljšo tradicijo v Sloveniji je dirka na Ljubelj. Prvič je bila organizirana leta 1926. Dirkaški spektakel s klasičnimi dirkalnimi motocikli organizirajo tudi v Središču ob Dravi. V AMZS Centru varne vožnje na Vranskem že vrsto let potekajo dirke prvenstva Alpe Adria za starodobnike.

 

 

 

Skuterji so priljubljeno prevozno sredstvo

Skuterji za dirke, ki potekajo na dirkališčih, so prilagojeni in lahko dosegajo hitrosti, večje od 100 kilometrov na uro. Mednarodna tekmovanja organizirajo posamezni proizvajalci, pravila na dirkah pa so zelo različna.

Skuter je sicer priljubljeno prevozno sredstvo. Pri vožnji z njim je treba upoštevati prometna pravila! Varno pelji skozi poligon in prišel boš do cilja, kjer boš izvedel, pri katerih letih lahko voziš skuter.

 

 

Kdo so evropski prvaki v supermotu?

Supermoto je motociklistični šport, ki na eni progi združuje prvine cestnega dirkanja in motokrosa.

Uporabi motoristično abecedo in odkrij tri Slovence, ki se lahko pohvalijo z naslovom evropskega prvaka v supermotu! 

 

Oglasna sporočila