Prometna doživljalnica

Otroška prometna doživljalnica je rubrika, ki jo v uredništvu Motorevije pripravljajo posebej za najmlajše junake v svetu prometa.

Prometna doživljalnica 2023: Varno se vozimo s kolesom

v sodelovanju z

Poveži dele opreme in pomagaj Sari

 

Poznaš opremo, ki jo potrebuje kolesar? Dobro poglej vse razmetane dele opreme in jih poveži na ustrezno mesto. Ob tem poišči še dva odgovora na zanimivi aktualni vprašanji, ki ti zanesljivo nista tuji, ter reši uganko in pomagaj Sari, ki želi številnim sledilcem na TikTok profilu razkriti kakšen trik na kolesu. Pošlji rešitve in morda boš izžreban za nagrado.

 

Uganke za prave kolesarje

 

Kdo ima prvi prednost v križišču, v katerem ni semaforjev in se mu približuje tvoj vrstnik na kolesu, kdo bo križišče prevozil zadnji? Reši zastavljeni uganki in se pouči, kdaj so se otroci naučili voziti kolo nekoč in kdaj se ga naučijo voziti danes. Reši uganki, pošlji rešitvi in morda prideš do lepe nagrade.

 

Kolesarski kviz

 

Zakaj cesta ni igrišče? Dobro poglej vse dogodke na slikah, nato premisli in jih oštevilči po pravilnem vrstnem redu. Potem pomagaj še malce raztreseni Anji, ki se je v šolo pripeljala s kolesom. Po koncu pouka namreč ne najde čelade, ki jo je odložila v omari, in jo zdaj potrebuje za vožnjo s kolesom domov.

 

 

 

Kolesarski kviz

Katera trditev drži in katera ne drži? Odgovori tudi na vsa vprašanja kolesarske križanke.

v sodelovanju z

S kolesom v promet

Jan je star 11 let in opravil je kolesarski izpit. Sedaj se lahko samostojno odpravi na pot s kolesom. Malce pa je pozabil, kaj pomenijo prometni znaki. Pomagaj mu najti pravo pot iz labirinta: pravilno ga usmeri "na razpotjih" in ga varno pospremi do cilja.

 

 

 

Kolesarska križanka

Kolo je priljubljeno prevozno sredstvo po vsem svetu. V križanko vpiši označene dele kolesa, da boš na obarvanih poljih izvedel, kaj pomeni ta prometni znak.

 

 

 

 

Kviz: postani kolesar

 

 

 

 

 

 

Prometna križanka

Reši križanko in ugotovi, kaj so top 5 razlogi, da ljudje radi sedejo na kolo.

 

 

 

 

 

 

 

Poletni kolesarski kviz

Obkroži prometne znake, ki niso namenjeni kolesarjem. Kaj pomeni pravilo srečanja, v katerih križiščih se upošteva desno pravilo in zakaj je po tvojem mnenju kolesarjenje koristno?

 

 

 

Kolesarski labirint

Poišči pot do kolesa za tri nadebudne mlade kolesarje. Kdo bo prišel do kolesa: Zdravko, Marko ali Anja? Ali veš, da je v Sloveniji približno dve tretjini poti, ki so opravljene s kolesom, krajših od pet kilometrov?!

 

 

 

Poišči razlike med kolesoma

Poznamo celo vrsto koles. Izbrali smo dve, ki sta na videz zelo podobni, pa vendar nista enaki. Lahko poiščeš razlike med njima? Prav tako poišči odgovora na dve vprašanji, kako se obnašamo v prometu, kadar se vozimo s kolesom. Vprašanji nista težki, pravilna odgovora pa si zapomni, saj ti bosta prišla zelo prav, ko se boš vozil s kolesom.

 

 

 

Napake kolesarjev med vožnjo

Ko smo na kolesu v prometu, se moramo držati prometnih pravil. Na sliki je kar nekaj kolesarjev, ki kršijo prometna pravila. Kdo so tisti, ki kršijo prometna pravila? Jih lahko najdeš na sliki in obkrožiš?

 

 

 

 

Kolesarski kviz in križanka

 

Po kateri strani vozišča vozimo, ko smo na kolesu? Kdo vse mora uporabljati čelado pri vožnji s kolesom? Kakšna oblačila nosimo, kadar se stemni, da smo bolj vidni? Pred teboj je kar nekaj vprašanj, ki čakajo na odgovor. Se upaš spoprijeti z njimi? Le pogumno se jih loti, če pa si v zadregi in ne poznaš odgovora, pa povprašaj za pomoč tiste, ki že imajo izkušnje pri vožnji s kolesom v prometu in jim zaupaš.

 

 

Avto na električni pogon

Danes je v Sloveniji več kot milijon avtomobilov, od tega je električnih le nekaj tisoč. Zamisli si, da imaš električni avtomobil. Od kje bi dobil energijo za svoj avtomobil?

 

 

 

 

Vzdrževanje električnega avta

Razmisli, kaj je skupno vzdrževanju avtomobila z notranjem zgorevanjem in avtomobila na električni pogon.

 

 

 

 

Ime električnega avta

Ime avtomobila je pomembno za njegovo prepoznavnost in uglednost, zato izbira ni tako preprosta. Proizvajalci avtomobilov so se odločili, da bodo imenom vozil dodali oznake, s katerimi kupcem povedo, da vozila delujejo na elektriko. Poišči pravo pot skozi labirint in ugotovi, na katere tri načine poteka poimenovanje avtomobilov.

 

 

 
AMZS pomaga tudi kolesarjem

AMZS mehaniki pomagajo članu ne glede, ali uporablja avto, motor, moped, kombi, avtodom ali traktor. Po novem mu priskočijo na pomoč tudi ob okvari ali nesreči s kolesom. Reši uganke s pomočjo slikovne abecede, nato v poligonu prečrtaj vse črke iz rešitev ugank in preberi, kdo nam na poti pomaga, ko pride do okvare na kolesu.

 

 

 

Na izlet s kolesom

Izberi pravo pot v labirintu, zberi črke na tej poti in preveri, če je vse pripravljeno za izlet!

 

 

 

 

 

Obvezna oprema kolesa

Poleti se raje kot z avtom na pot odpravimo s kolesom. Pa je naše kolo pripravljeno na pot? Izpolni križanko in preveri, če poznaš obvezno opremo kolesa.

 

 

 

 

 

S kolesom na morje

Katero kolo je najprimernejši za dolgo pot proti morju? Na katero nujno opremo ne smemo pozabiti?

 

 

 

 

Električno kolo

Vožnja s kolesom je hitra in okolju prijazna, z električnim kolesom pa je še lažja. Najdi in obkroži 12 razlik med slikama, ki prikazujeta vožnjo z navadnim in električnim kolesom.

 

 

 

 

Kolesarjenje v skupini

Vožnja v skupini ni le prijetnejša in hitrejša, ampak tudi bistveno nevarnejša, saj kolesarji vozijo zelo blizu drug drugega in zato so za to kolesarsko prvino potrebna pravila ali kolesarski bonton. Reši uganke in spoznaj nekaj teh pravil. 

 

 

 

Čiščenje in priprava kolesa na zimski letni čas

Vsak skrben lastnik vsaj enkrat na leto opravi pregled in temeljito čiščenje kolesa. Tega se lahko lotimo sami, še bolje pa je, da kolo odpeljemo na servis. Redno vzdrževanje bo kolesu podaljšalo življenjsko dobo. Najdi različne dele kolesa, ki jih na servisu pregledajo, očistijo, podmažejo, preverijo obrabo in po potrebi zamenjajo.

 

 

 

Cross country

Pri cross countryju pride do izraza vzdržljivost in zanesljivost. Tekmovalci morajo v časovnem obdobju, ki je določen za posamezni razred, prevoziti čim več krogov. Premeči črke manjkajočih besed v pravilni vrstni red.

 

 

 

 

Kje v naravi je dovoljena vožnja z motorjem

Za vožnjo izven urejenih poti za trening z motornimi kolesi potrebuješ posebno dovoljenje. Pravilne trditve glede vožnje z motorjem v naravi označi s kljukico, napačne pa s križcem.

 

 

 

Športne prireditve v naravi

Športne prireditve so lahko zelo glasne. Zato morajo organizatorji paziti, da so te čim manj moteče za ljudi in čim bolj prijazne naravi. Številke narisanih elementov na sliki razvrsti po progi tako, da bo dogodek čim manj moteč.

 

 

 

Organizacija motošportnih dogodkov

Kaj vse je treba upoštevati pri organizaciji motošportnih dogodkov? Odgovori na vprašanja in iz črk pred pravilnim odgovorom sestavi besedo, ki jo iščemo.

 

 

 

Kraji, kjer so objekti in proge za motošport in karting

Pobarvaj Slovenijo in med izpisanimi imeni krajev poišči tiste, ki smo jih zapisali napačno. V okvirčke zapiši prava imena teh krajev. Z ustrezno barvo pobarvaj tudi označbe prog in objektov.

 

 

 

Ženske v motošportu

Tudi dekleta tekmujejo v avto-moto športu! Reši uganko in ugotovi, v kateri panogi avto-moto športa so ali še tekmujejo članice AMZS komisije Ženske v motošportu.

 

 

 

 

Elektrika v motošportu

Premeci črke in ugotovi, kateri motocikel bolj onesnažuje okolje in razmisli, v katerih motošportnih panogah so se že uveljavili motocikli z električnim pogonskim motorjem.

 

 

 

Električna mobilnost

Katera prometna sredstva že poganja elektrika? Kje se lahko z njimi vozimo?

 

 

 

 

Kaj poganja avtomobile?

Kako se razlikujejo avto z motorjem na notranje zgorevanje, električni avto in hibrid? Poveži vsak avto z njegovimi lastnostmi in ga pripelji do ustreznega vira energije.

 

 

 

Kako polnimo električni avto? Od kje to energijo pridobivamo?

Sledi številkam od 1 do 26 in ugotovi, kateri je najčistejši način pridobivanja energije in ga poimenuj.

 

 

 

Spremljaš avto-moto šport?

AMZS Super junaki Anja, Marko in Zdravko radi spremljajo motošport in karting ter navijajo za naše voznike. Ali veš, katere panoge avto-moto športa so pod okriljem AMZS? Klikni na sliko in naštetim besedam dodaj samoglasnike, da boš dobil odgovore. Posamezno rešitev poveži še z ustrezno fotografijo.

 

 

 

Pomagaj Timu najti pravo pot do cilja

Ali ste vedeli? Vsak motokrosist naj bi bil vzdržljiv kot maratonec, hiter kot šprinter, eksploziven kot dvigovalec uteži, gibčen kot telovadec in tako dober pri koordinaciji kot umetnostni drsalec.

 

 

 

Vsaka speedway steza je različna

Speedway je stadionski šport. Vozniki nastopajo na zaprtih ovalnih stezah različnih oblik in različnih materialov in niti dve stezi na svetu nista enaki. Klikni na sliko in ugotovi, katere dele speedway motocikla označujejo krogci.

 

 

 

Spoznaj karting

Na karting stezo nariši označbe, kjer so potrebne, nato pripelji svoj kart od začetka do cilja. Koliko različnih poti lahko prevoziš?

 

 

 

 

Pot do zmage v minimotu

Podaj se na pot do zmage v minimotu! Minimoto je motocikel z dvotaktnim motorjem, ki lahko doseže hitrost višjo od 100 km/h.

 

 

 

 
Premagovanje ovir na trialu

AMZS Super junaki so se podali na spoznavanje še ene zanimive motošportne panoge - triala. Poznaš značilnosti triala? Klikni na sliko ter poveži črke in številke tako, da bodo povedi pravilne.

 

 

 

 
Hitrostni in vzdržljivostni motociklizem

Poznamo hitrostni in vzdržljivostni motociklizem. Med njima je nekaj razlik in podobnosti. Katere naštete značilnosti pripadajo hitrostnemu, katere vzdržljivostnemu motociklizmu in katere obema?

 

 

 

Priljubljeni skuterji

Skuterji so priljubljeno prevozno sredstvo. Pri vožnji moramo upoštevati prometna pravila. Varno pelji skozi poligon in prišel boš do cilja, kjer boš izvedel, pri katerih letih lahko voziš skuter.

 

 

 

 
Dirke s starodobniki

Na sliki je skritih 13 besed, povezanih s starodobnim motociklizmom. Poišči jih in jih obkroži. Ali veš, koliko mora biti staro vozilo, da mu pripada oznaka starodobnik?

 

 

 

 
Kdo so evropski prvaki v supermotu?

Odkrij tri Slovence, ki se lahko pohvalijo z naslovom evropski prvak v supermotu! Pri tem si pomagaj z motoristično abecedo. Preveri tudi, kaj so značilnosti tega motociklističnega športa.

 

 

 

Varno na počitnice

Pred odhodom na počitnice se moramo dobro pripraviti, da česa ne pozabimo. Klikni na sliko in pomagaj Anji, Marku in Zdravku, da bodo lahko uživali brezskrbno poletje. 

 

 

 

 

Kako bomo pešci v prometu bolj varni?

 Otroška doživljalnicaAnja, Marko in Zdravko vedo, da smo pešci v prometu najbolj ranljivi. Zato moramo biti še posebaj pazljivi in poskrbeti, da smo na vsakem koraku pozorni, vidni in previdni. Klikni na sliko in preveri, kako pravilno poskrbeti za svojo varnost. 

 

 
Varno na pot s kolesom

AMZS otroška doživljalnica

Lepi sončni dnevi so kot naročeni za uživanje na kolesu. Seveda smo tudi kolesarji udeleženci v prometu, zato je pomembno, da poskrbimo, da bomo na kolesu varni. Klikni na sliko in preveri, kaj priporočajo Anja, Marko in Zdravko. 

 

 

 
Bodimo varni sopotniki v avtu

Varni sopotniki v avtu

Anja, Marko in Zdravko vedo, da lahko v avtu tudi oni pomagajo, da bo vožnja varnejša. Preveri, kako se pripravijo na daljšo pot ter kaj lahko in česa ne smejo početi v avtu. Klikni na sliko in si jo prenesi. 

 

 


Zakaj telefon poveča tveganje za prometno nesrečo?

AMZS Brez mobilca

Med vožnjo mora biti voznik ves čas osredotočen na dogajanje v prometu. Pri tem ga lahko zmoti uporaba telefona. AMZS Super junaki odkrivajo primere, kako telefon odvrača voznikovo pozornost. Klikni na sliko in si jo prenesi.

Uporaba mobilnega telefona pa je lahko nevarna tudi za pešce in kolesarje. Zakaj? Preveri na www.amzs.si/brezmobilca.

  

S kužkom na pot

Imaš kužka, ki ga vzameš s sabo v avto, kadar greste na izlete, počitnice ali na obiske in po opravkih? Ali veš, kako poskrbeti, da bo tvoj kužek med vožnjo varen, da mu bo udobno in da ne bo mogel motiti voznika, saj bi to odvračalo njegovo pozornost od dogajanja v prometu?

S klikom na sliko preveri, za kaj vse je treba poskrbeti, kadar se s svojim štirinožnim prijateljem odpraviš na pot z avtomobilom.

 
Varno na pot z avtobusom 

Začelo se je novo šolsko leto, ko se bo večina otrok v šolo in iz nje peljala z avtobusom. Si med njimi tudi ti? Klikni na sliko in poglej, kaj svetujejo Anja, Marko in Zdravko za čim bolj varen prevoz z avtobusom.

 

 

 

Potujmo okolju prijazno 

V Sloveniji skoraj tretjina vseh emisij toplogrednih plinov prihaja iz prometa. Anja, Marko in Zdravko so se zato odločili, da se bodo pridodnji teden v šolo odpravili le s tistimi prevoznimi sredstvi, ki so do okolja prijazni. Skupaj so se namenili raziskati, katera prevozna sredstva lahko uporabijo namesto avta ali motorja, da pridejo do šole oziroma vrtca. Pridruži se jim pri njihovem raziskovanju.

 
Bonton na avtobusu 

Vsi radi uživamo v vožnji z avtobusom, zato je zelo pomembno, da med vožnjo upoštevamo določena pravila in bonton. Na sliki so trije primeri napačnega obnašanja. Jih prepoznaš? 

 

 
Za prometno varnost smo odgovorni vsi 

V pobarvanki je popoln prometni nered. Pobarvaj risbo in obkroži tri napake, ki ponazarjajo napačno ravnanje v prometu. 

Vsi udeleženci v prometu moramo upoštevati cestnoprometne predpise ter skrbeti za svojo varnost in za varnost ostalih udeležencev v prometu. 

 

 

Oglasna sporočila