Ste pripravljeni na zimo?

Novice

Zakaj je priprava avtomobila na zimo pomembna in kaj lahko storite sami.


Naj vas zima ne preseneti! Pripravili smo vam nekaj napotkov, kaj je dobro postoriti na avtomobilu s prihodom zime.

Pred mesecem dni smo vsi razmišljali o menjavi pnevmatik, vendar to ni vse, kar je pomembno za varno in brezskrbno vožnjo pozimi.

V AMZS ob prihodu nižjih temperatur najpogosteje opažamo naslednje težave:

  • zamrznitev tekočine za pranje vetrobranskega stekla,
  • odpoved akumulatorja,
  • različne okvare na zavornem sistemu,
  • okvare podvozja,
  • poškodbe in obraba metlic brisalcev, itd.

Ljudje smo si različni, nekdo ima znanje rednega vzdrževanja avtomobila v malem prstu, drugega lahko že odpiranje pokrova motorja spravi v hudo zadrego. Vseeno pa lahko marsikaj storite sami, npr. preverite stanje tekočine za stekla.

Za zamenjavo letne tekočine z zimsko morate poskrbeti še preden se temperature spustijo krepko pod ničlo. Če tega še niste storili, uporabite zimski koncentrat, ki ga v ustreznem razmerju razredčite z vodo. Če je posoda s tekočino za stekla razmeroma polna, uporabite kar nerazredčen koncentrat. Ob tem ne pozabite, da je potrebno tekočino z zimskim koncentratom spraviti tudi v cevi, ki jo dovajajo do stekel, kar boste dosegli s parkratnim »pranjem« stekel. Ko boste ravno pri tem opravilu, ne pozabite preveriti metlic brisalcev in jih po potrebi zamenjati.

Preverite tudi svetila na avtomobilu – prednja in zadnja. Po potrebi poskrbite za zamenjavo žarnic. S tem boste poskrbeli za boljšo vidljivost in vidnost. Za člane AMZS je storitev menjave žarnice brezplačna, v kolikor ne zahteva večjega tehničnega posega.


Kako za vaš avtomobil poskrbimo v AMZS?

Na mehanika se obrnite vedno, kadar ste v dvomu glede tehničnih opravil pri avtomobilu. Vsekakor pa strokovnjakom prepustite kontrolo hladilne tekočine, akumulatorja in ogrevalnega sistema. V naših mehaničnih delavnicah strankam svetujemo tudi preventivni pregled podvozja in zavornega sistema. Tega lahko člani AMZS brezplačno izvedejo v naših poslovnih enotah s tehničnimi pregledi, v obliki preventivnega tehničnega pregleda.

Kaj je poleg obvezne opreme dobro imeti pri roki v avtomobilu?

Predvsem v snegu vam lahko pride prav lopata in vreča peska – manjša, ne 20-kilogramska – ki je lahko koristen za speljevanje na poledeneli podlagi. Snežne verige imejte s seboj vedno kadar se odpravite v višje ležeče predele oz. na smučanje med zimskimi počitnicami, ne glede na to, s kakšnimi pnevmatikami je opremljen naš avtomobil. Tople rokavice pa bodo koristne v vsakem primeru. Koristen zna biti tudi sprej za odmrzovanje ključavnic, vendar ga nikar ne shranjujte v avtomobilu, saj vam pri zamrznjenih ključavnicah tam ne bo koristil!


Je med avtomobili z bencinskimi in dizelskimi motorji kakšna razlika?

V nizkih temperaturah je v prednosti zagotovo avtomobil s pogonom na bencin. Bencinski motor se (zaradi slabšega izkoristka) prej segreje, zato se tudi potniški prostor prej segreje. To pri vozilih z dizelskimi motorji, ki nimajo vgrajenih dodatnih grelnih elementov, traja nekoliko dlje. Seveda se vsak od nas zaveda, da motorja pri nizkih temperaturah ne sme priganjati v visoke vrtljaje, ne glede na to, ali je dizel ali bencinar. Na tem mestu je potrebno večjo pozornost nameniti motorjem s prisilnim polnjenjem – predvsem tistim s turbino, ki jih je danes vedno več, tudi bencinarjev. Turbina namreč deluje pri izjemno visokih temperaturah, čemur je prilagojeno tudi mazanje. Olje, ki skrbi za to, pri nizkih temperaturah ne opravlja svojega dela optimalno, zato od hladne turbine ne smete zahtevati preveč. Veliko dobrega pa boste storili že samo s tem, da boste v motorju uporabljali olje, kot ga predpisuje proizvajalec.


Kaj pa starejši avtomobili?

Tudi pri starejših avtomobilih je najpomembnejše redno vzdrževanje in servisiranje. Šibki členi so tisti sestavni deli, ki najbolj trpijo ob nizkih temperaturah. Največ škode lahko povzročimo s slabim hladilnim sistemom, saj mora ta brezhibno tesniti in vsebovati dovolj hladilne tekočine s sredstvom proti zmrzovanju. Če je vozilo redno servisirano, za to poskrbi mehanik. Na drugem mestu pa izpostavimo akumulator. Stanje tega lahko preverite tudi pri AMZS in ga po potrebi zamenjate.

Ne odlašajte. Člani lahko vedno računate na popuste in dodatne ugodnosti. Obiščite nas in nam prepustite svoje vozilo. Lepo bomo poskrbeli zanj.

Ključne besede


zimaZimačlanstvoČlanstvo

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

5

Priljubljenost članka

5

Shrani

Delite s prijatelji