Projekt BRAVE: opravili testiranja avtonomne vožnje

Novice

S pomočjo 48 prostovoljcev smo v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem iskali odgovore o avtonomni vožnji.


Avto-moto zveza Slovenije je eden od partnerjev mednarodnega raziskovalnega projekta BRAVE, ki z raziskavami, testi in znanstvenimi prispevki na področju avtonomne vožnje raziskuje različne vidike avtonomne vožnje in jo skuša približati voznikom. Med nalogami, ki jo je v projektu prevzel AMZS, je tudi testiranje, kakšno je zaupanje »običajnih« voznikov v avtonomne sisteme.

Testiranja z anketiranci, ki so se odzvali našemu povabilu, objavljenim v Motoreviji in na AMZS družbenih omrežjih, so v teh dneh potekala v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem v obliki intervjujev pred in po testni vožnji z limuzinskim kupejem Volkswagen arteon z bogatim naborom asistenčnih sistemov. Sodelujoče smo povprašali o njihovem mnenju o sistemih avtonomne vožnje oziroma varnostnih pripomočkih, ki so že na voljo v novih avtomobilih na slovenskem avtomobilskem trgu. Odgovori oziroma rezultati intervjujev bodo služili nadaljnjim raziskavam – raziskovalci naj bi tudi z njihovo pomočjo dobili bolj natančno sliko o trenutni tehnični ravni asistenčnih sistemov, pa tudi o dojemanju, sprejemljivosti in psiholoških vidikih tehnologij za avtonomno vožnjo. 

Testna scenarija za preskušanje odziva sodelujočih smo v AMZS, skupaj s predstavniki partnerjev projekta, med katerimi so tudi svetovno znani raziskovalni inštituti Fraunhofer, VTI in IFES, izbrali decembra lani. Takrat smo določili tudi vprašanja za anketirance.

V Avto-moto zvezi Slovenije se zahvaljujemo vsem sodelujočim anketirancem in podjetju Porsche Slovenija, ki je za potrebe testiranj zagotovilo dve vozili Volkswagen arteon.

Ključne besede


testTestAMZSAMZS Center varne vožnjeamzsAsistenčni sistemiBRAVEAvtonomna vožnjatestiranje

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji