Projekt BRAVE: opravili testiranja avtonomne vožnje

Novice

S pomočjo 48 prostovoljcev smo v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem iskali odgovore o avtonomni vožnji.


Avto-moto zveza Slovenije je eden od partnerjev mednarodnega raziskovalnega projekta BRAVE, ki z raziskavami, testi in znanstvenimi prispevki na področju avtonomne vožnje raziskuje različne vidike avtonomne vožnje in jo skuša približati voznikom. Med nalogami, ki jo je v projektu prevzel AMZS, je tudi testiranje, kakšno je zaupanje »običajnih« voznikov v avtonomne sisteme.

Testiranja z anketiranci, ki so se odzvali našemu povabilu, objavljenim v Motoreviji in na AMZS družbenih omrežjih, so v teh dneh potekala v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem v obliki intervjujev pred in po testni vožnji z limuzinskim kupejem Volkswagen arteon z bogatim naborom asistenčnih sistemov. Sodelujoče smo povprašali o njihovem mnenju o sistemih avtonomne vožnje oziroma varnostnih pripomočkih, ki so že na voljo v novih avtomobilih na slovenskem avtomobilskem trgu. Odgovori oziroma rezultati intervjujev bodo služili nadaljnjim raziskavam – raziskovalci naj bi tudi z njihovo pomočjo dobili bolj natančno sliko o trenutni tehnični ravni asistenčnih sistemov, pa tudi o dojemanju, sprejemljivosti in psiholoških vidikih tehnologij za avtonomno vožnjo. 

Testna scenarija za preskušanje odziva sodelujočih smo v AMZS, skupaj s predstavniki partnerjev projekta, med katerimi so tudi svetovno znani raziskovalni inštituti Fraunhofer, VTI in IFES, izbrali decembra lani. Takrat smo določili tudi vprašanja za anketirance.

V Avto-moto zvezi Slovenije se zahvaljujemo vsem sodelujočim anketirancem in podjetju Porsche Slovenija, ki je za potrebe testiranj zagotovilo dve vozili Volkswagen arteon.

Ključne besede


testTestAMZSAMZS Center varne vožnjeamzsAsistenčni sistemiBRAVEAvtonomna vožnjatestiranje