Za varnejšo mobilnost voznikov invalidov

Novice

V sodelovanju z Zvezo paraplegikov Slovenije in Toyoto Slovenije smo včeraj v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem pripravili Dan mobilnosti za invalide.


V AMZS si prizadevamo za varno mobilnost vseh udeležencev v prometu. Tudi zato smo se z velikim zadovoljstvom odzvali predlogu, da Zveza paraplegikov Slovenije 49. obletnico svojega delovanja obeleži v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem. Več kot 60 udeležencev je tako imelo možnost s prilagojenimi vozili, ki tudi invalidom omogočajo uresničevanje pravice do mobilnosti, preizkušati svoje vozniške sposobnosti. Ob prisotnosti predstavnikov pristojnih institucij in ministrstev je potekala tudi slavnostna Skupščina, ki se je nadaljevala z okroglo mizo na temo mobilnost invalidov, dan pa so nadgradili s praktičnimi preizkusi na poligonu.

V Zvezi paraplegikov Slovenije so bili »prijetno presenečeni nad celostnim dogodkom in možnostjo preizkusiti svoje vozniške sposobnosti na poligonu z vozili Toyota Auris hybrid, opremljenimi s komandno ročico BDF, ki invalidom omogoča samostojno vožnjo,« je po dogodku povedal predsednik Zveze paraplegikov Slovenije Dane Kastelic.

Cilj AMZS je invalidom zagotoviti celovito vozniško izkušnjo

Prilagoditev vozil, da jih lahko samostojno vozijo tudi invalidi, AMZS opravlja že od lanske jeseni, ko je postal pooblaščeni partner za vgradnjo BDF ročice, pripomočka za vožnjo invalidov, ki je plod slovenskega znanja in rok. Namenjena je ljudem, ki ne morejo uporabljati nog, imajo pa neovirano oziroma delno ovirano delovanje rok. Uporabljajo jo paraplegiki, lažje gibalno ovirani tetraplegiki, osebe nižje rasti, osebe brez nog, bolniki s cerebralno paralizo ali multiplo sklerozo in drugi, ki ne morejo ali težje uporabljajo noge pri vožnji avtomobila. A kot je ob dogodku povedala direktorica AMZS, d. d., Lucija Sajevec, je vloga AMZS veliko širša:

Naš cilj je, da voznikom invalidom poleg ugodnejšega AMZS članstva zagotovimo celovito vozniško izkušnjo ter jim na ta način omogočimo uresničevanje pravice do varne mobilnosti. V ta namen smo v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem zasnovali posebej njim namenjen program varne vožnje. V sodelovanju s Toyota Slovenija pa omogočamo, da imajo vozniki pri nas na Vranskem možnost, da Toyotino vozilo z vgrajeno ročico tudi preizkusijo, kar jim bo zagotovo olajšalo odločitev o nakupu avtomobila.

Ključne besede


AMZSAMZS Center varne vožnjeamzsLucija Sajevecvarna mobilnostInvalidiBDF ročicainvalidiMobilnost za vseStartYourImpossibleDane KastelicZveza paraplegikov SlovenijeToyota Slovenija

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

5

Priljubljenost članka

5

Shrani

Delite s prijatelji