Varnost v prometu skozi otroške oči

Novice

V AMZS Centru varne vožnje na Vranskem smo za skupino otrok, za katero počitniško varstvo organizira Zveza prijateljev mladine Moste-Polje, pripravili prometno-varnostni dan, na katerem smo jim s pomočjo AMZS Super junakov Anje in Zdravka na zabaven in smeha poln način naučili, kako ravnati, da bodo v prometu čim bolj varni.


Ali se na pot v mraku in megli odpravite z odsevnikom? Ali kolesarite s kolesarsko čelado na glavi? Ali se v avtu vozite v otroškem varnostnem sedežu? To je bilo le nekaj iztočnic, s katerimi je otroke, ki jih je na Vransko pripeljal z bogatim naborom asistenčnih sistemov opremljen in oblikovno nagrajeni VIP avtobus Tourliner, k razmišljanju o prometni varnosti spodbudil AMZS inštruktor varne vožnje Danijel Granda. Njihovi odgovori so pokazali, da se mladi obiskovalci AMZS poligona že zelo dobro zavedajo, da ni vseeno, kako ravnamo v prometu. To so dokazali tudi pri vseh aktivnostih, ki smo jih zanje pripravili: vozili so se z električnimi avtomobilčki, se preizkusili na spretnostni vožnji po poligonu s kolesom, risali, zapeli in zaplesali na AMZS otroško himno in se postavili na glavo v prevračalniku, kjer so se lahko na lastne oči prepričali o pomembnosti privezovanja z varnostnim pasom med vožnjo, bodisi v avtomobilu ali v avtobusu.

Video ...

Ko "zdrsne" avtobus

Prava dogodivščina je sledila po kosilu. Ker se približuje čas, ko bodo otroci spet sedli v šolske klopi in se začeli voziti z avtobusi, smo se pri AMZS odločili, da letos s kampanjo Še 365 dni! opozorimo na pasti vožnje z avtobusi, še zlasti zaradi neuporabe varnostnih pasov. Pobuda je rezultat opažanj, da mnogo potnikov pri vožnji v avtobusu ne uporabi varnostnega pasu – posledice morebitne prometne nesreče so zato lahko veliko hujše. Otrokom smo na hidravlični plošči našega poligona pokazali, kaj se lahko zgodi z avtobusom na spolzkem vozišču in prikazali pravilno ter predvsem varno vožnjo, o čemer jih je podučil tudi policist. 

Da je lahko prometna varnost tudi zabavna in da smo se imeli fenomenalno, pa morda še največ pove tale primerjava. Ko so otroci prišli v AMZS Center varne vožnje na Vranskem, so povedali, da je med počitnicami prosti čas najlepše preživljati na bazenu. Po koncu prometno-varnostnega dneva v AMZS na Vranskem pa so bili enotni, da je ta prekosil – tudi plavanje! 

Otroci tudi - igralci

S pomočjo otrok je ekipa Motorevije posnela ozaveščevalni video o pasteh vožnje z avtobusi – luč sveta bo ugledal pred začetkom novega šolskega leta, ko bomo v AMZS znova opozorili, da se otroci vračajo na šolske poti. Predvsem pa, da je treba biti na najmlajše in najbolj ranljive udeležence v prometu pozoren vse leto, torej 365 dni, ne le prvih nekaj dni ob začetku pouka.

AMZS se za pomoč pri izvedbi letošnje kampanje Še 365 dni! zahvaljuje Zavarovalnici Sava in družbi MAN, ki je v sodelovanju z LPP za prevoz otrok zagotovila avtobus Neoplan Tourliner, opremljen z vsemi asistenčnimi in varnostnimi sistemi. To je hkrati prvi turistični avtobus v Sloveniji z dvigalom za invalidske vozičke, s čimer zagotavlja mobilnost brez ovir za prav vse potnike.

 

  

Ključne besede


AMZSotrociavtobusvarna mobilnostDanijel Grandaprometna varnostAMZS Center varne vožnje na Vranskemprometno-varnostni dan

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji