Italijanske pokrajine omejujejo promet v mestih

Novice

V italijanskih pokrajinah Emilija-Romanja, Lombardija, Piemont in Benečija so sprejeli izredne ukrepe za zmanjšanje onesnaženosti v zimskem času. Prepovedi in omejitve prometa veljajo od 1. oktobra do 31. marca v mestih z več kot 30.000 prebivalci.


Vse več evropskih držav se odloča za najrazličnejše ukrepe omejevanja prometa, s katerimi želijo zmanjšati onesnaženost zraka v mestih. Nemčija je bila leta 2008 prva evropska država, ki je za vstop v nekatera svoja mesta oziroma posebna okoljevarstvena območja predpisala obvezno uporabo oziroma opremljanje avtomobilov z eko-nalepkami. Lani je za vstop osebnih avtomobilov v nekaterih mestih zapovedala nakup in uporabo posebnih ekoloških nalepk tudi Francija. Z letošnjo jesenjo pa so se za ukrepe omejevanja prometa odločile tudi italijanske pokrajine Emilija-Romanja, Lombardija, Piemont in Benečija.

Omejitve glede na vrednost delcev PM10

Italijanska mesta v teh pokrajinah bodo promet omejevala glede na vrednost delcev PM10.

Če vrednost delcev PM10 štiri zaporedne dni presega najvišjo dovoljeno mejo, je promet v mestih naslednji dan med 8.30 in 18.30 dovoljen za vozila z minimalnim Euro emisijskim standardom: Euro 2 za vozila z bencinskim motorjem, Euro 5 za vozila z dizelskim motorjem, Euro 1 za motorna kolesa. Promet je v dneh z omejitvijo med 8.30 in 12.30 prepovedan za komercialna dizelska vozila z Euro 3 motorjem.

Če vrednost delcev PM10 presega najvišjo dovoljeno mejo deset zaporednih dni velja prepoved prometa komercialnih dizelskih vozil z Euro 3 motorjem med 8.30 in 18.30 ter za komercialna dizelska vozila z Euro 4 motorjem med 8.30 in 12.30.

Trenutne omejitve prometa za posamezne regije lahko preverite na spodnjih povezavah:

Emilija-Romanja preverite tukaj ali tukaj.

Lombardija preverite tukaj.

Piemont preverite tukaj.

Benečija preverite tukaj.

Uredbo v italijanščini najdete tukaj.

Območja omejenega prometa (ZTL)

Na urbanih področjih z več kot 30.000 prebivalci v pokrajinah Emilija-Romanja, Lombardija, Piemonte in Benečija so v zimskem času uvedli tudi območja omejenega prometa (ZTL – zona a traffico limitato).

V času od 1. oktobra do 31. marca, od ponedeljka do petka med 8.30 in 18.30 je dovoljen promet za vozila z minimalnim euro emisijskim standardom: Euro 2 za vsa vozila z bencinskim motorjem in Euro 4 za vsa vozila z dizelskim motorjem.

Omejitve in prepovedi prometa se lahko v posameznih pokrajinah in krajih spreminjajo tudi dnevno, glede na trenutno onesnaženost zraka. Kazen za vožnjo v območjih omejenega prometa znaša med 163 in 658 €.

Leta 2020 bodo začeli za dizelska vozila veljati strožji ukrepi. Vožnja bo v zgoraj omenjenih pokrajinah tako mogoča z dizelskimi motorji, ki dosegajo minimalni emisijski standard Euro 5, od leta 2025 naprej pa minimalno Euro 6.

Pokrajine, kjer veljajo ukrepi

Omejitve in prepovedi veljajo v večini italijanskih pokrajin. S klikom na posamezno pokrajino lahko preverite v katerih mestih znotraj pokrajin veljajo omejitve in prepovedi: 

Uredbo v italijanščini najdete tukaj.

Ključne besede


ItalijaNemčijaEko nalepke

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

2

Priljubljenost članka

2

Shrani

Delite s prijatelji