Omejitev prometa v Bruslju

Novice

V belgijski prestolnici so s 1. oktobrom 2018 uvedli območja omejenega prometa. Za vozila, ki niso registrirana v Belgiji, so uvedli obvezno predhodno registracijo preko spletnega obrazca.


Na celotnem območju Bruslja od 1. oktobra 2018 velja območje omejenega prometa, s čimer želijo omejiti škodljive izpuste in izboljšati kvaliteto zraka. Vstop na območje omejenega prometa bo označeno s prometnim znakom.

Do konca letošnjega leta je vstop v območje omogočen vsem vozilom z bencinskim motorjem, vozila z dizelskim motorjem pa bodo morala dosegati vsaj EURO 2 standard. S 1. januarjem 2019 bo dostop v območje z omejenim prometom omogočen vozilom z bencinskim motorjem z vsaj EURO 2 standardom, od leta 2025 naprej pa z vsaj EURO 3 standardom. V prihodnjem letu bo standard za dostop v območja z omejenim prometom za dizelska vozila vsaj EURO 3, v 2020 in 2021 z vsaj EURO 4 motorjem, od leta 2022 do 2024 z vsaj EURO 5 motorjem, od leta 2025 pa bo dovoljeno v območje z omejenim prometom le še vozilom z EURO 6 motorjem ali novejšim.

Pred vstopom v območje omejenega prometa je obvezna registracija vozila preko spletnega obrazca. Uporabnik mora izpolniti polja s podatki o vozilu (registrska oznaka, država registracije, datum prve in zadnje registracije, vrsta goriva, euro standard motorja, znamka vozila), vnesti podatke prosilca in priložiti preslikano prometno dovoljenje. Če vozilo ne bo ustrezalo zahtevanim standardom, bodo na voljo posebne dnevne dovolilnice, ki bodo za posamezno vozilo na voljo osemkrat v enem letu. Cena dnevne dovolilnice je 35 €.

Voznikom vozil, ki ne ustrezajo postavljenim standardom, vendar vseeno zapeljejo v območje omejenega prometa, grozi globa 350 €. Za voznike vozil, ki ustrezajo standardom, vendar niso predhodno registrirana preko spletnega obrazca, je globa 150 €. Voznike, ki preko spletnega obrazca oddajo napačne podatke, pa lahko pristojni izrečejo globo v višini 25 €.

Več informacij o območju omejenega prometa v Bruslju je dostopnih na www.lez.brussels/en.

Ključne besede


Eko nalepke

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

29

Priljubljenost članka

29

Shrani

Delite s prijatelji