AMZS zbira stare komplete prve pomoči po vsej Sloveniji

Novice

Projekt ŽIV-KO se nadaljuje: AMZS je uredil zbirna mesta za stare komplete prve pomoči po vsej Sloveniji. Zbrane pripomočke bo za izobraževalne namene uporabljal Rdeči križ Slovenije.


AMZS se je po uspešnem testnem obdobju zbiranja kompletov prve pomoči, ki jim je potekel rok veljavnosti, odločil, da uredi zbirna mesta po vsej Sloveniji – v vseh enotah AMZS, kjer izvaja tehnične preglede, in v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem, hkrati pa dogovoril sodelovanje z Rdečim križem Slovenije, ki bo pripomočke iz kompleta uporabljal v izobraževalne namene. Tako bodo stari pripomočki, ki bi bili sicer zavrženi, dobili novo življenje, s čimer bo narejeno tudi nekaj dobrega za okolje.

V Sloveniji vsako leto poteče veljavnost približno 280.000 kompletom za prvo pomoč, večina uporabnikov pa ne ve, kaj po tem obdobju z njimi narediti. O tem se je že pred časom spraševalo uredništvo Motorevije in tako je vzklila ideja o zbiranju starih kompletov prve pomoči oziroma projekt ŽIV-KO: novo življenje starega kompleta prve pomoči. Lani poleti je AMZS v sodelovanju z zdravstveno fakulteto Univerze v Ljubljani v dveh enotah v Ljubljani (na Dunajski in Leskoškovi) v določenem obdobju testno zbiral komplete prve pomoči, ki jim je potekel rok veljavnosti.

Voznike smo želeli ozavestiti, da so pripomočki iz kompleta prve pomoči, četudi mu že poteče rok veljavnosti, še vedno uporabni, še zlasti v izobraževalne namene, oziroma da jih je treba, če jih zavržemo, vsaj primerno reciklirati,

je namen projekta ŽIV-KO predstavil generalni sekretar Avto-moto zveze Slovenije France Kmetič. 

Odziv javnosti je bil izjemno pozitiven, zato smo se odločili, da z zbiranjem starih kompletov prve pomoči nadaljujemo in da uredimo zbirna mesta po vsej Sloveniji.

Stare komplete prve pomoči bo v izobraževalne namene uporabljal Rdeči križ Slovenije

Da bodo zbrani materiali resnično dobili novo življenje, je AMZS k sodelovanju povabil Rdeči križ Slovenije, ki bo pripomočke iz kompleta uporabljal v izobraževalne namene. »V Rdečem križu Slovenije smo se iskreno razveselili povabila k sodelovanju v projektu ŽIV-KO, saj nam omogoča, da izobraževanja iz prve pomoči izvajamo z zavezanostjo trajnostnemu razvoju. Tega razumemo kot razvoj, ki ustreza potrebam sedanjosti, ne da bi ogrozil sposobnosti prihodnjih generacij, da zadovoljijo svoje potrebe. Rdeči križ Slovenije je s svojo naravo humanitarne organizacije pri oblikovanju in izvajanju operacij dolžan upoštevati prihodnje generacije«, so odločitev za sodelovanje predstavili v Rdečem križu Slovenije in pojasnili, da pri njih deluje več kot sto ekip prve pomoči, ki svoje znanje nenehno izpopolnjujejo in tudi več kot 150 osnovnošolskih ekip prve pomoči.

Posamezna ekipa prve pomoči vsako leto za izobraževanja in usposabljanja iz prve pomoči porabi za najmanj tri komplete prve pomoči sanitetnega materiala. Sanitetni material porabljamo tudi za druge tečaje prve pomoči, s pomočjo katerih Rdeči križ Slovenije širi znanja in veščine prve pomoči za vsakdanje življenje.

Prva pomoč rešuje življenja! O pomenu nudenja prve pomoči in nujnosti obnavljanja tega znanja AMZS in Rdeči križ Slovenije ozaveščata v izboru najboljšega mladega voznika in najboljše mlade voznice Slovenije - Najboljši za volanom. 


AMZS in Rdeči križ Slovenije se že vnaprej zahvaljujeta vsem, ki bodo star komplet prve pomoči prispevali za namen projekta ŽIV-KO.

Če imate doma pretečeni komplet prve pomoči in ne veste, kaj z njim, prinesite ga v enoto AMZS. Na ta način se ne boste le znebili nečesa, česar ne potrebujete, ampak boste storili tudi nekaj dobrega za okolje, saj boste materialom podaljšali trajanje oziroma bodo ti ustrezno reciklirani.

Vsebino kompleta prve pomoči, ki mu je potekel rok veljavnosti, je treba pravilno ločiti.

 

Ključne besede


AMZSRdeči križ Slovenijeprva pomočŽIV-KO

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

58

Priljubljenost članka

58

Shrani

Delite s prijatelji