Nagrada FIA Regije I za projekt Najboljši za volanom

Novice

Izbor za najboljšega mladega voznika oziroma voznico Slovenije je bil nagrajen kot najbolj inovativen projekt na področju prometne varnosti, FIA Regija I pa je potrdila tudi sofinanciranje izvedbe tekmovanja na mednarodni ravni.


Avto-moto zveza Slovenije je na spomladanski skupščini mednarodne avtomobilistične zveze FIA v Republiki Južni Afriki za projekt Najboljši za volanom, s katerim AMZS že tretje leto zapored izbira najboljšega mladega voznika oziroma voznico Slovenije, prejela nagrado FIA Regije I za inovativnost na področju prometne varnosti. FIA Regija I je tudi potrdila nadgradnjo izbora na mednarodno raven, saj bo prispevala del sredstev za organizacijo tekmovanja, ki ga bo AMZS v sodelovanju s poljskim, srbskim in bolgarskim avtomobilskim klubom oktobra izvedel v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem.

AMZS že tretje leto zapored organizira izbor za najboljšega mladega voznika oziroma voznico Slovenije – Najboljši za volanom, katerega namen je mlade spodbuditi, da o vožnji avtomobila razmišljajo, da se zavedajo nevarnosti in pasti vožnje ter da se znajo izogniti nevarnostim, poleg tega pa jih spodbuditi, da bodo svoje znanje prenašali naprej in ozaveščali svoje vrstnike, izboljšati vozniško in tehnično kulturo med mladimi in na ta način zagotoviti večjo prometno varnost na slovenskih cestah (prvič je tak izbor AMZS sicer izvedel že leta 1993). Tekmovanje vsako leto privabi več sodelujočih – letos več kot 3300 fantov in deklet med 18. in 24. letom starosti.

Glede na veliko zanimanje mladih za sodelovanje v izboru smo presodili, da smo zasnovali projekt, ki ga je vredno deliti z našimi partnerskimi klubi v okviru avtomobilistične zveze FIA. Letos smo se, v sodelovanju s poljskim, bolgarskim in srbskim avtomobilskim klubom, odločili kandidirati na razpisu FIA Regije I za sofinanciranje izvedbe izbora na mednarodni ravni, poleg tega pa projekt prijaviti na natečaj za nagrado FIA Regije I za inovativnost na področju prometne varnosti,

je pojasnil mag. Jure Kostanjšek, vodja področja Varna mobilnost pri AMZS, ter dodal, da je nagrada, ki jo je AMZS prejel skupaj s poljskim avtomobilskim klubom PZM – ta po vzoru AMZS na Poljskem prav tako organizira izbor najboljšega mladega voznika, vsekakor spodbuda za nadaljnje delo. Ob tem pa izpostavlja:

Največja nagrada za vse nas bo, ko na cestah ne bo več smrtnih žrtev.

Mag. Jure Kostanjšek je izbor Najboljši za volanom predstavil na spomladanski skupščini FIA v Republiki Južni Afriki.

 Nagrade, ki jo je AMZS prejel na spomladanski skupščini mednarodne avtomobilistične zveze FIA v Republiki Južni Afriki, je bil izjemno vesel tudi predsednik Avto-moto zveze Slovenije Anton Breznik: 

Ponosen sem na AMZS ter na sodelavke in sodelavce, ki že tretje leto zapored vlagajo ogromno truda in energije v zares odlično izvedbo tega projekta. Nagrada je za AMZS, ki je eden manjših avtomobilskih klubov v FIA, še toliko večje priznanje, saj dokazuje, da za vrhunske ideje, predvsem pa za srčnost ljudi, ki si prizadevajo, da bi te ideje uresničili, ni meja in omejitev. Prepričan sem, da smo z Najboljši za volanom v veliko družino FIA – ta šteje 240 članic iz 144 držav, prispevali odličen primer dobre prakse, ki so ga že ali pa ga bodo v prihodnje v svoja okolja prenesli številni drugi klub. Je pa ta nagrada na nek način tudi priznanje vsemu delu AMZS na področju zavzemanja za večjo prometno varnost. Tega je bilo v 110 letih – to častitljivo obletnico našega delovanja bomo v AMZS proslavili jeseni, zares ogromno.

Ob tem je predsednik AMZS še dodal, da izvedba Najboljši za volanom ne bi bila mogoča brez partnerjev: »Že od samega začetka sodelujemo s Policijo in Rdečim križem Slovenije, ki pomagata tudi pri izvedbi tekmovanja. Poleg tega pa projekt podpirajo še Javna agencija RS za varnost prometa, Val 202 in partnerji iz gospodarstva, ki prispevajo nagrade za najboljše, kar naredi izbor za mlade še toliko bolj atraktiven in privlačen.«

Letošnji finale Najboljši za volanom 9. maja, oktobra mednarodno tekmovanje

Letošnji izbor za najboljšega mladega voznika in najboljšo mlado voznico Slovenije je tik pred vrhuncem – 9. maja 2019 se bo namreč v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem deset finalistov in deset finalistk pomerilo za letošnji prestižni naslov Najboljši za volanom, najboljša dva pa se bosta domov odpeljala vsak s svojim fordom fiesto active, ki ga bosta lahko uporabljala eno leto.

Tako kot doslej so tudi letos mladi že v teoretičnem delu tekmovanja in nato v praksi v polfinalu dokazali, da – obvladajo. Čeprav so zaradi svoje neizkušenosti ena najbolj ranljivih skupin udeležencev v prometu, so mnogokrat povsem neupravičeno stigmatizirani kot nevarni vozniki. V izboru Najboljši za volanom imajo mladi vozniki in voznice priložnost potrditi, da so stereotipi marsikdaj res zgolj – stereotipi. Verjamem, da bo tako tudi v letošnjem finalu in da bomo znova dobili izjemne mlade ambasadorje in ambasadorke varne vožnje,

napoveduje Kostanjšek. 

Video: Polfinale vozniške olimpijade mladih 2019

S »slovenskim finalom« pa letošnji Najboljši za volanom še ne bo končan. Oktobra se bodo namreč v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem pomerili najboljši mladi vozniki in voznice iz Slovenije, Poljske, Bolgarije in Srbije – AMZS bo namreč v sodelovanju s poljskim (PZM), bolgarskim (UAB) in srbskim (AMSS) avtomobilskim klubom ob podpori FIA Regije I – ta v mednarodni avtomobilistični zvezi FIA združuje avtomobilske klube iz Evrope, Bližnjega vzhoda in Afrike, organiziral prvo mednarodno izvedbo tega tekmovanja.

Na naslovni fotografiji (od leve proti desni): Thomas Møller Thomsen, podpredsednik FIA Regije I, Emil Panchev (UAB), Laurianne Krid, generalna direktorica FIA Regije I, mag. Jure Kostanjšek (AMZS) in Wlodek Szaniawski (PZM) 

Ključne besede


FIAAnton BreznikJure KostanjšekNajboljši za volanomFIA Region I Innovation award

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

10

Priljubljenost članka

10

Shrani

Delite s prijatelji