Kdo bo Najboljši za volanom 2020?

Novice

Izbor Najboljši za volanom, s katerim bo Slovenija maja dobila najboljšo mlado voznico in najboljšega mladega voznika, poteka že četrto leto zapored. AMZS in partnerji izbora so letošnje novosti in podrobnosti danes predstavili na novinarski konferenci.


AMZS organizira izbor najboljše mlade voznice in najboljšega mladega voznika Slovenije v sodelovanju s Policijo, Rdečim križem Slovenije, Javno agencijo RS za varnost prometa in Zavodom RS za šolstvo, ob medijski podpori Vala 202 in pokroviteljev: Zavarovalnica Sava, Summit motors Ljubljana (zastopnik vozil Ford), Continental in Petrol. Poleg predstavnikov partnerjev in podpornikov so na predstavitvi sodelovali tudi ambasador izbora Ciril Komotar, ki bo tako kot lani skupaj s Tjašo Perko širil glas o izboru, ter lanska zmagovalca Laura Cerovšek in Luka Gril.

Izbor Najboljši za volanom 2020 se je začel minuli ponedeljek, 2. marca 2020, ko je AMZS na spletni strani www.najboljsizavolanom.si odprl spletni test, preko katerega se mlade voznice in vozniki do vključno 26. leta starosti kvalificirajo v praktični del tekmovanja, ki bo v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem. V polfinale, to bo 14. in 15. aprila 2020, se bo uvrstilo najboljših 50 reševalcev in najboljših 50 reševalk, v finalu 12. maja 2020 pa se bo pomerilo najboljših deset polfinalistk in polfinalistov. Spletni test bo odprt do vključno 6. aprila 2020.

Generalni sekretar Avto-moto zveze Slovenije Jure Kostanjšek je uvodoma izrazil navdušenje, da se začnja že četrti izbor Najboljši za volanom, za katerega je AMZS lani prejel tudi prestižno nagrado mednarodne avtomobilistične zveze FIA Regija I za najbolj inovativen projekt na področju prometne varnosti. Izpostavil je, da izbor po vzoru AMZS izvaja vse več evropskih avtomobilskih klubov, saj se letos klubom iz Poljske, Bolgarije in Srbije pridružujeta še avtomobilska kluba iz Avstrije in Nizozemske. FIA mednarodni izbor najboljšega mladega voznika oziroma voznice pa bo po lanski premierni izvedbi v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem to leto organiziral poljski avtomobilski klub PMZ, na njem pa bodo sodelovali tudi trije najboljši mladi vozniki iz Slovenije, ki bodo na Vranskem pokazali največ znanja in vozniške spretnosti.

Pomembna novost: sodelujejo lahko mladi vozniki do vključno 26. leta starosti

Spletni test, ki je prvi korak do naziva in vstopnica za praktični del tekmovanja, je odprt že en teden, v tem času pa je na vprašanja o cestnoprometnih predpisih, varni mobilnosti, avtomobilih, AMZS in prvi pomoči odgovorilo že prek 1200 sodelujočih. Glede na to, da je vprašalnik odprt še vse do 6. aprila, si AMZS in partnerji nadejajo, da se bo še več mladih voznikov do vključno 26. leta starosti odločilo za sodelovanje v izboru. Lani je sodelovalo več kot 3300 fantov in deklet med 18. in 24. letom starosti.

Tudi letos bomo dobili dva zmagovalca, enega med dekleti in enega med fanti, saj se je lani ta odločitev izkazala za zelo pozitivno – k sodelovanju smo namreč s tem privabili precej več deklet (približno tretjina od nekaj več kot 3300 sodelujočih). Letošnja glavna novost je dvig zgornje starostne meje iz 24 na 26 let, kar je posledica poenotenja na mednarodni ravni. Osvežili smo tudi vprašanja za spletni test, prav tako pa smo zasnovali nekaj novih praktičnih vaj, tako da bo tekmovanje znova zanimivo in atraktivno.

je povedal vodja področja varna mobilnost pri Avto-moto zvezi Slovenije Erik Logar.

"Če bi se lahko prijavila še enkrat, bi se!"

Lanska zmagovalca izbora Najboljši za volanom Laura Cerovšek in Luka Gril imata zelo lepe spomine na izbor in če bi se lahko še enkrat prijavila, bi se. Vendar sta, sta poudarila, zaradi svojega naziva in ker sta precej na očeh javnosti, na cesti kdaj tudi malo nervozna.

Zelo lepe spomine imam na izbor. Ne dobiš vsak dan avta za eno leto. Zmaga v izboru Najboljši za volanom me je šokirala. Presenetila sem samo sebe in še marsikoga drugega. Če bi se lahko prijavila še enkrat, bi se, zakaj pa ne. Mladi, prijavite se z mislijo, da se boste na Vranskem imeli dobro in da boste uživali ter se ne obremenjujte z rezultatom.

je dejala 19-letna bodoča pravnica iz Litije Laura Cerovšek in o varnosti na cesti dodala:

Na cestah bomo varni, če se bomo zavedali ostalih v prometu. Pomembno je, da smo drug drugemu zgled in da pazimo drug na drugega. Za vse, ki razmišljajo, da bi se prijavili na izbor: prijavite se, nimate kaj izgubiti. Če ne boste dobili glavne nagrade, boste pa odnesli katero od drugih nagrad, dobili vsaj nove izkušnje in veliko lepih trenutkov.

Laura Cerovšek in Luka Gril sta lani premagala več kot 3300 vrstnikov in postala mlada ambasadorja varne vožnje.

To je res lepa izkušnja, poleg tega imaš na poligonu AMZS Centra varne vožnje na Vranskem priložnost preizkusiti avto in njegove zmogljivosti v varnem okolju,

je dodal 21-letni bodoči inženir strojništva iz Slovenj Gradca Luka Gril ter o prometni varnosti še dejal: "Najbolj nevaren je tisti občutek, da si vsemogočen."

V Motoreviji preberite intervju z Lauro in Lukom, najboljšima za volanom 2019.

Mladi po krivem veljajo za nevarne voznike

Vesna Marinko, v. d. direktorice Javne agencije RS za varnost prometa, je izpostavila, da so mladi marsikdaj neupravičeno stigmatizirani:

Pozdravljam projekt Najboljši za volanom, ki daje mladim priložnost, da dokažejo, so lahko zelo dobri vozniki, da so za volanom previdni in preudarni ter s tem ovržejo stereotipe o nevarnih voznikih. Mladi, ki sodelujejo v izboru, so lahko zgled svojim vrstnikom, pa tudi nam, ki imamo več vozniških izkušenj.

V izboru najboljšega mladega voznika in voznice Slovenije vseskozi sodeluje tudi policija. Matjaž Leskovar iz sektorja prometne policije je povedal, da se na dolgi rok prometna varnost izboljšuje.

Podatki zadnjih štirih let kažejo, da število prometnih nesreč z udeležbo mladostnikov med 18. in 24. letom ostaja na približno enaki ravni: približno 3500 nesreč, delež prometnih nesreč z udeležbo mladih pa je 10 odstotkov. Kljub temu lahko opazimo velik napredek, ko govorimo o posledicah: če je leta 2016 na slovenskih cestah umrlo 19 oseb med 18. in 24. letom starosti, jih je lani umrlo sedem. Podobno je s hudo telesno poškodovanimi v prometnih nesrečah.

Matjaž Leskovar iz sektorja prometne policije: "Podatki zadnjih štirih let kažejo, da število prometnih nesreč z udeležbo mladostnikov med 18. in 24. letom ostaja na približno enaki ravni: približno 3500 nesreč oz. 10 %.

Negujmo znanje prve pomoči!

Rdeči križ Slovenije prav tako že četrto leto sodeluje pri izboru Najboljši za volanom. Znanje prve pomoči morajo reševalci pokazati tako v teoretičnem delu oziroma v spletnem testu kot tudi v praksi, saj je ena vaja v polfinalu in finalu vselej povezana z ukrepanjem v prometni nesreči in nudenjem prve pomoči.

Znanje prve pomoči je izjemno pomembno, pri čemer je ključno, da očividci ob nesreči oziroma zdravstvenih težavah pristopijo k ponesrečencu in mu nudijo prvo pomoč. Da bi bilo čim več takih, ki so pripravljeni pomagati, so za ozaveščanje pomembni tudi projekti, kot je Najboljši za volanom, zato smo se v Rdečem križu Slovenije z veseljem odzvali povabilu za sodelovanje,

je povedal njegov predstavnik Željko Malić in dodal, da bodo mlade in tudi druge še naprej spodbujali k negovanju znanja prve pomoči.

Iz Zavod RS za šolstvo se je današnje novinarske konference udeležila mag. Marta Novak, ki je poudarila pomen Najboljši za volanom za snovanje drugih projektov za mlade:

Iz izbora najboljšega mladega voznika in voznice Slovenije je nastal projekt Dijaki dijakom, ki se izvaja na srednjih šolah. Njegov namen je dijake ozavestiti o pomenu prometne varnosti in ustreznem ravnanju v cestnem prometu. V treh letih se je projektu priključilo 34 srednjih šol, pri čemer o prometni varnosti ne ozaveščamo le dijakov, temveč tudi profesorje in ravnatelje – ti se lahko preko vzgoje in izobraževanja sistematično razvijajo. Želimo si, da projekt Dijaki dijakom preraste v gibanje in da bomo še naprej tudi z izborom Najboljši za volanom med mladostniki širili zavedanje o varni mobilnosti.

Že tretje leto zapored je eden največjih podpornikov Najboljši za volanom Zavarovalnica Sava, s čimer bistveno pripomore k njegovi izvedbi. Katja Grušovnik je povedala, da so se tudi letos z veseljem odločili za sodelovanje:

Zavarovalnico Sava z AMZS povezujejo podobne vrednote, zlasti skrb za varnost, česar ne uresničujemo le prek snovanja naših produktov, temveč tudi s podpiranjem preventivnih aktivnosti. Prepričani smo, da je Najboljši za volanom več kot le tekmovanje, saj vsako leto s tem, ko se 50 najboljših reševalk in reševalcev uvrsti v praktični del izbora, dobimo tudi 100 mladih ambasadorjev varne in odgovorne vožnje.

Zmagovalca bosta eno leto uživala s Fordovo pumo

Na najboljše mlade voznike in voznice čakajo atraktivne nagrade. Zmagovalec in zmagovalka bosta eno leto uživala za volanom povsem novega športnega križanca – Fordove pume (rdeča puma v različici titanium čaka najboljšo mlado voznico, modra puma titanium pa najboljšega mladega voznika).

Kot je povedala Katja Hvala, predstavnica Summit motors Ljubljana d.o.o., zastopnika vozil Ford, pri Fordu z veseljem sodelujejo že tretje leto zapored:

Podpiramo projekt Najboljši za volanom, saj je med mladimi že dobro uveljavljen in si ga brez Ford blagovne znamke ne predstavljamo. Letos bosta najboljša mlada voznica in voznik sedla v inovativno ford pumo, ki bo te dni zapeljala na slovenske ceste.

Poudarila je, da gre za izjemno varen avtomobil, saj je novi ford pumi neodvisna organizacija za preverjanje varnosti s preskusnimi trčenji Euro NCAP podelila najvišjo varnostno oceno s petimi zvezdicami.

Prepričani smo, da bo vožnja za najboljša mlada voznika udobna, manj zahtevna in varnejša. Za varnost namreč skrbi kar 12 ultrazvočnih senzorjev, trije radarji in dve kameri, ki so nameščeni na vseh straneh vozila. Verjamemo, da bosta zmagovalca pri vsakodnevni uporabi ford pume našla veliko navdiha. Poleg varnosti se namreč ponaša tudi z inovativnim prtljažnim prostorom in odlično vozno dinamiko.

Ostali finalisti in finalistke pa se bodo tolažili z drugimi kulskimi nagradami - kompletom vrhunskih Continentalovih pnevmatik, pametnim telefonom Huawei P30, Petrolovimi darilnimi karticami v vrednosti 400, 250 in 150 €, bonom za 20 % popusta na avtomobilsko zavarovanje Zavarovalnice Sava, električnim skirojem, JBL bluetooth zvočnikom Xtreme 2 in bonom za 40 € za AMZS članstvo.

Zmagovalec in zmagovalka izbora Najboljši za volanom 2020 bosta za eno leto domov odpeljala atraktivno Fordovo pumo.

 

Mlade avtomobili še vedno privlačijo

Ambasadorja Najboljši za volanom sta tudi letos vplivneža Ciril Komotar (Komotar Minuta) in Tjaša Perko, ki prav tako spodbujata mlade (in tudi druge udeležence v prometu) k varnejši in strpnejši vožnji. Ciril Komotar je ob tem, da je glavna nagrada v izboru Najboljši za volanom avto z najsodobnejšimi asistenčnimi sistemi, izrazil zadovoljstvo, da avtomobili postajajo vse varnejši:

Vsi asistenčni varnostni sistem naredijo vožnjo udobnejšo in varnejšo. Lahko celo rešijo življenje. Vendar: vsak voznik se mora kljub napredku tehnologije in varnosti avtomobilov zavedati, da v trenutku, ko sede za volan, prevzema odgovornost zase in druge potnike v avtomobilu ter tudi za vse druge udeležence v prometu, s katerimi se utegne srečati.

Ciril Komotar opaža, da se pri nas prometna kultura, ne le med mladimi, izboljšuje. In ne strinja se z nekaterimi, ki pravijo, da mlade vse manj zanimajo avtomobili.

Res je, raste delež tistih, ki si avto najamejo ali delijo, sem pa prepričan, da so mladi še vedno zelo za avtomobil. To se konec koncev kaže tudi v vsakoletni rasti zanimanja za reševanje spletnega testa Najboljši za volanom. Prepričan sem, da se mladi ne prijavljajo samo zaradi nagrad. Največja nagrada je po mojem mnenju priti v AMZS center na Vranskem, izpopolniti znanje, se kaj novega naučiti, spoznati nove ljudi. Ambasadorji projekta so tako vsi tisti, ki njegov glas ponesejo širom Slovenije in še kam drugam.

Ciril Komotar opaža, da se pri nas prometna kultura, ne le med mladimi, izboljšuje. In ne strinja se z nekaterimi, ki pravijo, da mlade vse manj zanimajo avtomobili.

Ključne besede


#najboljsizavolanomNajboljši za volanomAMZS Center varne vožnje na Vranskemnajboljša mlada voznicanajboljši mladi voznik

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

10

Priljubljenost članka

10

Shrani

Delite s prijatelji