Češka uvaja elektronske vinjete

Novice

Na češkem s 1. decembrom 2020 namesto običajnih vinjet začnejo s prodajo elektronskih vinjet. Vinjete z letnico 2020 ostajajo veljavne do datuma poteka oziroma najkasneje do 31. januarja 2021.


Češke elektronske vinjete bo mogoče kupiti prek spletne strani www.edalnice.cz ali na posebnih avtomatih na čeških mejnih prehodih. Vinjete bodo naprodaj tudi v poštnih poslovalnicah na Češkem in na bencinskih servisih Eurooil. Vinjeta bo vezana na registrsko številko vozila in ne bo prenoslijiva.

Na voljo bodo tako, kot doslej, letne, 30-dnevne in 10-dnevne vinjete. Letna vinjeta bo veljavna 365 dni od dneva nakupa, ne glede na datum nakupa. Nakup vinjete bo možen do največ tri mesece pred začetkom veljavnosti vinjete.

Češke vinjete so obvezne za vsa vozila do največje dovoljene mase 3,5 t, tudi v primeru, ko v kombinaciji s pripeto prikolico presegajo NDM 3,5 t. Za motorna kolesa vinjeta ni potrebna, za vsa druga vozila z največjo dovoljeno maso nad 3,5 t pa je obvezna uporaba elektronskega sistema cestninjena.

Cene čeških vinjet se bodo razlikovale glede na vrsto goriva. Cena elektronske vinjete za vozila na bencinski in dizelski pogon ostaja enaka kot do sedaj, medtem ko bodo vinjete za vozila, gnana na zemeljski plin in biometan, nižje. Električna vozila in vozila z izpusti CO2, nižjimi od 50 g/km, so oproščena nakupa vinjete.

Cene čeških elektronskih vinjet

Vinjeta Dizel, bencin Plin, biometan
10-dnevna 310 CZK (12,50 EUR) 200 CZK*
30-dnevna 440 CZK (17,50 EUR)

300 CZK*

letna 1500 CZK (58,50 EUR) 1000 CZK*

* cena v EUR še ni določena

AMZS bo s prodajo čeških vinjet (10-dnevnih in mesečnih) zaključil 31. decembra 2020. Še vedno pa lahko vozniki v AMZS centrih po Sloveniji kupijo švicarske, avstrijske in slovenske vinjete.

Elektronske vinjete ima vse več držav

Elektronske vinjete uvaja vse več evropskih držav. V nam bližnji Avstriji sicer poleg elektronskih še vedno prodajajo tudi klasične nalepke, izključno elektronske vinjete pa uporabljajo na Madžarskem, Slovaškem, v Belorusiji, Bolgariji, Romuniji in Moldaviji.

Elektronske vinjete bodo v Sloveniji predvidoma na voljo od decembra 2021.

Ključne besede


AvstrijavinjetaČeškačeška vinjeta

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

216

Priljubljenost članka

216

Shrani

Delite s prijatelji