Ste vi in vaše vozilo pripravljeni na zimo?

Novice

Priprava vozila na varno zimsko vožnjo ni le menjava pnevmatik, za svojo varnost in varnost drugih udeležencev v prometu je treba postoriti še marsikaj.


Za brezskrbno vožnjo pozimi ni dovolj le menjava pnevmatik, za svojo varnost in varnost drugih udeležencev v prometu je treba postoriti še marsikaj. 

Za čim bolj varne zimske kilometre je treba letno tekočino za stekla zamenjati z zimsko, še preden se temperature spustijo pod ničlo. Poskrbeti je treba za brezhibno delovanje vseh svetlobnih teles na avtomobilu ter pred vožnjo temeljito očistiti vse steklene površine na avtu. Preveriti je treba stanje metlic brisalcev ter po potrebi poskrbeti za menjavo žarnic. Strokovnjaki naj pregledajo hladilno tekočino ter stanje akumulatorja in ogrevalnega sistema.

Zimskim razmeram so kos le kakovostne pnevmatike

Izbira kakovostne zimske pnevmatike je za varno vožnjo ključnega pomena. Voznikom so pri izbiri v pomoč AMZS testi pnevmatik. Letos je AMZS v sodelovanju s partnerji testiral 6 zimskih pnevmatik dimenzije 205/55 R 16 in 13 zimskih pnevmatik dimenzije 235/55 R 17. Rezultati so bili znova zelo raznoliki - nekaj preskušenih pnevmatik je dobilo oceno zelo dobro oziroma zelo priporočljivo, večina pa je dobila oceno dobro oziroma priporočljivo. Na letošnjem testu sta le dve pnevmatiki dobili oceno slabo.

Obnašanje na suhi in mokri cesti ter na snegu in ledu, glasnost, obraba, prevoženi kilometri in poraba goriva so predmet ocenjevanja pnevmatik in najboljše so tiste, ki dosežejo uravnoteženost vseh teh lastnosti. A pozor, naj skupna ocena ne bo edino merilo pri nakupni odločitvi: pnevmatike naj vozniki izberejo glede na  svoj vozniški slog in vozniške navade.

Kaj pomenijo oznake na pnevmatiki?

Ker se pri nakupu tako letnih kot zimskih pnevmatik vozniki srečujejo z raznimi oznakami, je pomembno, da vedo, kaj pomenijo oznake na pnevmatikah.

Kakšen je pravilen tlak v pnevmatikah?

Mesečno vzdrževanje pravilne ravni tlaka v pnevmatikah je pomembno za varnost na cesti.

Starost pnevmatik in globina profila pnevmatik

AMZS je glede varne vožnje z zimskimi pnevmatikami pred leti zasnovali svetovalno formulo 4x4x4: vozniki naj na avto namestijo 4 enake pnevmatike z vsaj 4 milimetri profila, pnevmatike pa naj ne bodo starejše od 4 let. 

V zadnjih letih je gumarska industrija izjemno napredovala, zato se je podaljšal tudi rok uporabnosti pnevmatik. Če je profil ustrezen in pnevmatike nimajo poškodb, AMZS po novem svetuje, da jih lahko vozniki uporabljamo od 6 do 8 let. Vsekakor pa odsvetuje uporabo pnevmatik, starejših od 10 let, saj kemične spremembe zaradi staranja vplivajo na gumeno zmes, ki izgubi prožnost, s tem pa oprijem.  

AMZS strokovnjaki ob tem poudarjajo, da je pomemben predpogoj za tako dolgo življenjsko dobo pnevmatike njeno pravilno skladiščenje. Pnevmatike je treba shranjevati v suhem in temnem prostoru, kjer v bližini ni kemikalij. Če so na platiščih, naj bodo položene vodoravno ali obešene na steno, pnevmatike brez platišč pa naj stojijo pokonci. 

Glede globine profila zimskih pnevmatik (minimalno 4 mm) ostaja priporočilo enako, četudi je zakonski minimum 3 mm. Z veliko gotovostjo je namreč mogoče trditi, da se bo pnevmatika, ki bo imela na začetku zimske sezone le 3 mm profila, v nekaj tednih ali mesecih toliko obrabila, da pred koncem zimske sezone ne bo več zadostovala zakonskemu pogoju, kar je še pomembneje, pa je, da vožnja s takimi pnevmatiki ni varna.   

Prav tako ostaja enako priporočilo, da naj bodo na vseh 4 kolesih 4 enake pnevmatike (torej enaka dimenzija pnevmatike istega izdelovalca). 

Čista stekla, večja varnost

Za varnost na cesti je bistvenega pomena videti in biti viden. Poskrbeti je treba za brezhibno delovanje svetlobnih teles na avtu ter za čista stekla, tako z zunanje kot notranje strani. Zlasti slednje vozniki večkrat zanemarijo, posledično pa je difuzija svetlobe zelo moteča in onemogoča varno vožnjo.

Nevarnost odpadlega listja pod vetrobranskim steklom

Odpadlo listje pogosto konča pod motornim pokrovom. Listje se navlaži, prezračevalni sistem pa zato piha dodatno vlago v notranjost avtomobila, ki se nabira na steklu.

Avto ni potujoči iglu

Vsa vozila morajo biti očiščena. To pomeni, da na njih ne sme biti snega, ledu, ki bi lahko padal oziroma se razsipal z vozila. Prav tako morajo biti očiščena vetrobranska in vsa druga stekla, vzvratna ogledala.

Priporočljiva dodatna zimska oprema

Pozimi je koristno imeti v avtu manjšo lopato in vrečo peska, ki je koristen pri speljevanju na poledeneli podlagi, snežne verige, če se odpravljate smučat ali v hribe, dodatna oblačila, odejo, dežnik, kable za zagon motorja, kabel in polnilnik za mobilni telefon, praskalo za led, dodatno plastenko zimske tekočine, metlico za sneg in svetilko.

Akumulator - najpogostejša zimska težava avtomobilov

Najpogostejši vzrok klicev na pomoč na številko 1987 je pozimi po izkušnjah AMZS službe za pomoč na cesti izpraznjen oziroma slabo delujoč avtomobilski akumulator. Zato: še pred prvim mrazom preverite stanje akumulatorja.

Kako voziti v zimskih razmerah

Pozimi, ko so vremenske razmere nepredvidljive, morajo udeleženci v prometu, predvsem vozniki motornih vozil, računati na hitre spremembe voznih razmer.

Ob sneženju naj se vozniki pogosto ustavijo in očistijo žaromete. Jeseni in pozimi naj podnevi ročno prižgejo zasenčene luči, saj obvezne dnevne luči pogosto svetijo le spredaj, zadaj pa ne. Meglenke naj uporabljajo samo v megli. Ob slabi vidljivosti je nujno zmanjšanje hitrosti in povečanje varnostne razdalje.

Preventivni servisni pregled: za člane AMZS 80 % ceneje

AMZS člane in druge voznike vabi, da pred zimo in pred daljšo potjo pripeljejo avto na preventivni servisni pregled, pri katerem mehaniki v 16 korakih preverijo ključne točke na vozilu. Člani AMZS lahko na to storitev izkoristijo 80-odstotni popust. 

Kadar pa se voznikom na cesti zgodi kaj nepredvidljivega, lahko pokličejo AMZS na 1987. AMZS mehaniki kar šest od desetih okvar – najpogostejše intervencije so izpraznjen akumulator, manjša okvara na hladilnem sistemu, predrta pnevmatika, menjava kolesa, pregorele varovalke, manjše okvare električne napeljave in podobno – odpravijo na licu mesta, kar pomeni, da lahko voznik nemoteno nadaljuje pot.

Na AMZS po informacije

Pred odhodom na pot v zimskih razmerah je pametno preveriti prevoznost in stanje cest na AMZS spletnih straneh, kjer so zbrane vse pomembne in natančne prometne in potovalne informacije. Uporabna je tudi brezplačna AMZS mobilna aplikacija, ki med drugim opozarja na radarje in spremlja dogajanje na cestah.

Ključne besede


zimavideonasvet

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

66

Priljubljenost članka

66

Shrani

Delite s prijatelji