Do rabljenega avta brez dvoma – prek novega AMZS spletnega mesta DoberAvto.si

Novice

Pri iskanju in izbiri rabljenega avtomobila je ključno, da imajo kupci točne in verodostojne podatke o avtomobilu, ki jih zanima. AMZS je kot rešitev za ta izziv zasnoval spletni portal DoberAvto.si, ki omogoča transparentno objavo podatkov o zgodovini in stanju vozila ter preprosto oddajo in iskanje oglasov.


V Sloveniji se proda približno trikrat več rabljenih kot novih vozil – lani je lastnika pri nas zamenjalo nekaj več kot 200.000 rabljenih vozil. Kot je pokazala tudi nedavna AMZS raziskava, kupce rabljenih avtomobilov najbolj skrbijo skrite oziroma prikrite napake, pomanjkljiva servisna zgodovina in prirejanje prevoženih kilometrov. Pri iskanju in izbiri rabljenega avtomobila je zato ključno, da imajo kupci točne in verodostojne podatke o avtomobilu, ki jih zanima. AMZS je kot rešitev za ta izziv zasnoval spletni portal DoberAvto.si, ki omogoča transparentno objavo podatkov o zgodovini in stanju vozila ter preprosto oddajo in iskanje oglasov. Gre za sodoben portal, ki na slovenski trg vozil prinaša večjo mero transparentnosti in napredna orodja, posledično pa boljšo uporabniško izkušnjo, z namenom, da bosta nakup in prodaja avtomobila karseda poštena in brezskrbna, prometna varnost na naših cestah pa še boljša.

AMZS je v skrbi za zaščito voznic in voznikov ter v prizadevanjih za boljšo prometno varnost in transparentnost trga rabljenih vozil ustvaril novo spletno mesto DoberAvto.si. Ta na pregleden način združuje funkcionalnosti, ki uporabniku pomagajo pri sledenju zgodovine avtomobilov in njihove »kondicije«, ter oglase rabljenih vozil, ki jih je mogoče na portal vpisati hitro in enostavno.

Slovenski trg rabljenih vozil je približno trikrat večji od trga novih vozil, ni pa skrivnost, da se pri prodaji rabljenih vozil dogajajo tudi najrazličnejše manipulacije in nepoštene prakse. V AMZS smo se zato v skladu z našim poslanstvom zaščitnika interesov voznic in voznikov odločili, da zasnujemo portal, ki omogoča transparenten prikaz zgodovine avtomobila in prijazno uporabniško izkušnjo. Prepričani smo, da bomo s portalom DoberAvto.si prispevali k bolj urejenemu in preglednemu trgu rabljenih vozil, s tem pa tudi k boljši prometni varnosti, saj je poznavanje tehničnega stanja vozila eden od predpogojev varne vožnje,

je povedala Lucija Sajevec, direktorica družbe AMZS.

Ne spreglejte AMZS raziskave, kako se Slovenci lotevamo nakupa in prodaje rabljenega avtomobila

Kako deluje DoberAvto.si?

Spletno mesto DoberAvto.si je nadgradnja Avtologa, spletnega orodja pod okriljem AMZS, prek katerega se dnevno izvede več kot tisoč poizvedb o zgodovini vozil. Gre za odlično pomoč pri sledenju »zgodovine« avtomobilov, saj združuje različne javno dostopne podatke, ki se o posameznem vozilu beležijo ob tehničnem pregledu. S pregledno zasnovanim prikazom teh podatkov lahko uporabniki preverijo dostopne podatke o zgodovini vozila, kot so podatki o prevoženih kilometrih skozi leta, spremembe lastništva in tudi (ne)uspešnost tehničnih pregledov. V iskalno polje je treba vnesti le identifikacijsko številko vozila (VIN oziroma številko šasije) in na pregleden način se izpiše vse, kar se je z avtom dogajalo v preteklosti.

Spletno mesto DoberAvto.si vse te podatke o vozilu združuje z oglasi za rabljena vozila, uporabnikom pa lahko prikaže tudi tehnične podatke, lastnosti, vpliv na okolje in skupno oceno avtomobila. Na ta način ponuja kupcem zelo natančno sliko avtomobila, za katerega se zanimajo,

prednosti spletnega mesta DoberAvto.si predstavi Jurij Kočar, vodja AMZS servisa.

Oglasi so na portalu DoberAvto.si tako za kupca kot prodajalca popolnoma brezplačni in enostavno dostopni. Za vpis rabljenega avtomobila se mora prodajalec na portalu zgolj prijaviti, ima pa možnost, da svoj avtomobil izpostavi s pomočjo izpostavljenega oglasa, pri čemer se znesek storitve zaračuna glede na število dni oglaševanja. Člani AMZS lahko pri tem izkoristijo članski popust.

Uporabniki lahko na portalu DoberAvto.si preverijo dostopne podatke o zgodovini vozila, kot so podatki o prevoženih kilometrih skozi leta, spremembe lastništva in tudi (ne)uspešnost tehničnih pregledov. V iskalno polje je treba vnesti le identifikacijsko številko vozila (VIN oziroma številko šasije) in na pregleden način se izpiše vse, kar se je z avtom dogajalo v preteklosti.

Trg rabljenih vozil podvržen manipulacijam in nepoštenim praksam

Lani je bilo v Sloveniji prodanih približno 54.000 novih avtomobilov, a hkrati je lastnika po podatkih Sekcije za osebna motorna vozila pri Trgovinski zbornici Slovenije zamenjalo tudi nekaj več kot 200.000 rabljenih vozil. Trg rabljenih avtomobilov torej tudi v koronskem času ostaja živahen, čeprav so omejitve in spremenjene mobilnostne navade vplivale na povpraševanje in ponudbo. Ob tem je treba vedeti, da je bil prirast novih in uvoženih rabljenih vozil v 2020 za 26.000 vozil manjši kot leta 2019 – predvsem zaradi manjše prodaje novih avtomobilov. To pomeni, da se je zaradi manjšega prirastka novih oziroma novejših vozil naš vozni park še bolj postaral – po podatkih iz uradne baze Odprti podatki Slovenije (OPSI) je bila povprečna starost osebnih vozil na zadnji dan minulega leta 11,13 leta.

Po nekaterih ocenah imata kar dve tretjini rabljenih avtomobilov, ki so naprodaj pri nas, prirejeno število prevoženih kilometrov. Te manipulacije so zelo razširjen pojav tudi v drugih državah, zato je denimo Odbor za transport in turizem Evropskega parlamenta že pred leti izpostavil, da takšno zavajanje kupcev predstavlja tveganje za prometno varnost, ogroža cilje na področju okolja in ustrezno delovanje notranjega trga. V zadnjem času je sicer na voljo nekaj orodij in ukrepov, ki zmanjšujejo možnost tovrstnih prevar – takšen je na primer obvezen vpis prevoženih kilometrov na tehničnem pregledu –, a vse prevečkrat kupci rabljenih avtomobilov kupujejo mačka v žaklju. Zaslužki pri (pre)prodaji rabljenih vozil so namreč tako mamljivi, da se nekateri prodajalci in preprodajalci poslužujejo različnih načinov nepoštenih praks povečevanja vrednosti avtomobilov v svoji ponudbi – od prikazovanja v nesrečah poškodovanih in slabo popravljenih avtov za tehnično brezhibne do neposredne kraje nakazanih kupnin za avtomobile, ki jih kupci nikoli ne vidijo. Policija je nedavno obravnavala tudi več poskusov goljufije pri prodaji rabljenih osebnih vozil prek spletnih strani z oglasi.

 

Ključne besede


rabljena vozilaportalDober avto