Kolesarska mobilnost za več kot 300 otrok, mladostnikov in odraslih

Novice

Avto-moto zveza Slovenija je v okviru dobrodelnega projekta Kolesa za vse! v sodelovanju s 16 avto-moto društvi in klubi za socialno ogrožene družine zbrala že več kot 300 koles.


Avto-moto zveza Slovenije je v sodelovanju s svojimi avto-moto društvi in klubi oktobra lani začela z zbiranjem rabljenih koles z namenom, da jih s pomočjo Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste – Polje razdeli otrokom oziroma družinam, ki zaradi najrazličnejših okoliščin nimajo svojega kolesa. Odziv je presegel vsa pričakovanja, saj je bilo doslej zbranih že več kot 300 koles.

Vsa kolesa, ki so bila v tehničnem stanju, da jih je bilo mogoče z minimalnim vložkom popraviti – takšna je bila velika večina koles – so serviserji pregledali in pripravili za varno vožnjo, ZPM Ljubljana Moste – Polje pa je za kolesa poiskal nove lastnike.

Velika zahvala Avto-moto zvezi Slovenije in vsem, ki ste podarili svoje kolo, saj smo lahko razveselili zares veliko število otrok, mladostnikov in njihovih staršev, od katerih dobivamo izraze hvaležnosti in radosti, ko nam povedo, kako srečni so s temi kolesi njihovi otroci,

je povedala Anita Ogulin, predsednica ZPM Ljubljana Moste – Polje, ter dodala, da so kolesa za te družine pomembna ne le zato, ker jim omogočajo mobilnost, temveč tudi športno dejavnost. "Pri mnogih otrocih opažamo slabšanje gibalnih sposobnosti. Upamo, da jih bo kolo spodbudilo k redni telesni aktivnosti in da bodo na ta način naredili tudi nekaj za svoje zdravje in boljše počutje."

Predsednik Avto-moto zveze Slovenije Andrej Brglez pa je izpostavil pomen varnosti:

Da bodo otroci, tudi ko odrastejo, v prometu ravnali odgovorno do sebe in drugih, jih moramo že od malega vzgajati, pri tem pa biti dober zgled tudi sami. Pokazati jim moramo, kako bodo kot udeleženci v prometu – pa naj bodo v vlogi pešca, kolesarja, skiroista, sopotnika v avtomobilu … – čim bolj varni. Poskrbeti moramo za tehnično brezhibnost prevoznega sredstva in ravnati skrbno: v avtomobilu pripeti varnostni pas oziroma uporabljati otroški varnostni sedež, na kolesu čelado in biti oblečeni v svetla oblačila, da nas drugi lažje in hitreje opazijo (slednje velja tudi za pešce) ter ne uporabljati mobilnega telefona, če naštejem le nekaj osnov. In seveda upoštevati prometna pravila. Projekt Kolesa za vse! ima zato poleg humanitarnega in okoljskega tudi velik doprinos z vidika ozaveščanja o varni udeležbi v prometu. Prepričan sem, da bomo tudi s pomočjo takih pobud pripomogli, da bodo naše ceste varnejše.

Predsednik AMZS se je za izjemno število doslej zbranih koles, ki so našla nove lastnike po vsej Sloveniji, zahvalil donatorjem koles, sodelujočim avto-moto društvom in klubom ter družbi Butan plin, ki je v okviru programa za osvajanje prometnega znanja in varne uporabe kolesa med osnovnošolci "Varno na kolesu" prejemnikom koles podarila zaščitne kolesarske čelade. 

V akciji zbiranja rabljenih koles sodelujejo: AMD Šlander Celje, AMD Dravograd, AMD Pohorje, AMD Hrastnik, AMTK Koper, AMTK Ljubljana, AMD Lukovica, AMD TAM Maribor, AMD Štefan Kovač Murska Sobota, AMD Novo mesto, AMD Ptuj, AMD Ravne na Koroškem, AMD Slovenske Konjice, AMD Šmartno ob Paki, Društvo Gas Vrtejba in AMD Žiri. 

V pomladnih in poletnih mesecih zbiranja koles ne bo, saj so kapacitete kolesarskih servisov zasedene. Se bo pa projekt nadaljeval jeseni. Če boste v tem času ugotovili, da imate kolo, ki ga vi ali vaši otroci oziroma bližnji ne uporabljajo, ga nikar ne zavrzite. O ponovnem začetku zbiranja koles bomo obvestili v Motoreviji in na AMZS digitalnih kanalih.

Ključne besede


Prometna varnostakcijavarna mobilnostdobrodelnostkolesarjenjeRadi pomagamokolesa za vse

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

19

Priljubljenost članka

19

Shrani

Delite s prijatelji