Evropska komisija predstavila predlog akta o podatkih

Novice

FIA Regija I in AMZS pozdravljata predlog akta o podatkih in pozivata k natančni področni zakonodaji.


Evropska komisija je včeraj predstavila predlog akta o podatkih (Data Act), s katerim želi doseči pravičen dostop in uporabo podatkov ter potrošnikom zagotoviti, da ohranijo nadzor nad svojimi osebnimi podatki. Predlog določa splošen dostop do podatkov in načela uporabe ter potrjuje, da bo dopolnjen z zakonodajo, ki bo naslovila posebnosti posameznih sektorjev.

Evropski del mednarodne avtomobilistične zveze FIA in Avto-moto zveza Slovenije pozdravljata predlog akta o podatkih in njegov namen, da je delitev podatkov med različnimi akterji običajna praksa in da je potrošnik v središču tega procesa.

Pozdravljamo stališče Evropske komisije, da ima potrošnik pravico odločati, katere vrste podatkov, ki jih ustvarja z uporabo različnih sodobnih naprav, si želi deliti, kdaj in s kom ter za kakšen namen,

je povedala generalna direktorica FIA Regija I Laurianne Krid in dodala:

Predlog akta o podatkih je korak naprej v smeri zagotavljanja pravičnega, odgovornega in nediskriminatornega dostopa do podatkov, zato z veseljem pričakujemo njegovo nadgradnjo oziroma dopolnitev zakonodaje za področje vozil, vključno z dostopom do funkcij v vozilih in virov, ki bo pripomogla k uveljavljanju teh načel tudi pri povezanih avtomobilih in mobilnostnih storitvah.

Tehnična rešitev S-OTP zagotavlja varnost ter omogoča izbiro, konkurenčnost in svobodno podjetništvo

Kot pravilno izpostavlja predlog akta o podatkih, lahko izdelovalci s svojim nadzorom tehničnega načrta izdelka in povezanimi storitvami pogosto ugotovijo, kateri podatki se ohranjajo in posredujejo ter kako se do njih dostopa. FIA Regija I ocenjuje, da bi lahko strog nadzor nad podatki, ki ga izvajajo izdelovalci avtomobilov, neodvisnim ponudnikom na poprodajnem avtomobilskem trgu skupaj s potrošniki povzročil izgubo v višini 65 milijard letno do leta 2030.

Predlog akta o podatkih te izzive sicer delno že naslavlja – z določitvijo, da ukrepi za tehnično zaščito, ki jih izvajajo imetniki podatkov, ne smejo omejevati pravice uporabnikov za učinkovito delitev podatkov s tretjimi osebami. Da imajo razširjene podatkovne informacije v digitalno povezanih avtomobilih slabosti, se zavedajo vsi. Njihova zasnova namreč ovira popolno uveljavljanje zasebnosti in zakonodaje s področja varstva podatkov, s tem pa vpliva na inovacije in potrošnikovo izbiro. Tehnična rešitev, ki spoštuje načela akta o podatkih in odpravlja izpostavljene pomanjkljivosti, je že na voljo: »Platforma S-OTP (Secure On-board Telematics Platform) bi zagotovila resnično možnost izbire za potrošnika, učinkovito konkurenco in svobodno podjetništvo. Je najboljši način, kako opolnomočiti uporabnike in zagotoviti, da potrošniki ohranijo svojo pravico do izbire ter se odločajo, kaj se dogaja z njihovi osebni podatki«, je zaključila Krid. 

Podatki so last tistega, ki jih je ustvaril

Da je Evropska komisija s predlogom akta o podatkih storila pomemben korak k bolj učinkoviti zaščiti pravic potrošnikov, se strinja tudi predsednik Avto-moto zveze Slovenije Andrej Brglez, ki ob tem poudarja, da se prizadevanja avtomobilskih klubov za zaščito interesov svojih članov in drugih voznikov na tem področju nikakor ne bodo zaključila.

Avtomobili že danes ustvarjajo številne podatke, v prihodnje pa bodo postali še bolj zanimive podatkovne banke. Polje novih tehnologij posredovanja podatkov o vožnji brez dvoma odpira vrata za napredek na področju prometne varnosti, povečanja pretočnosti in zmanjšanja izpustov, a da na drugi strani ne smemo spregledati pasti, ki jih lahko tako zbiranje in posredovanje podatkov predstavlja za lastnika ali uporabnika avtomobila. V AMZS si bomo, v sodelovanju s FIA in partnerskimi klubi, še naprej prizadevali za sprejem natančne področne zakonodaje, ki bo zagotavljala, da bo voznik ali uporabnik vozila sam odločil, ali, s kom in pod kakšnimi pogoji soglaša z delitvijo podatkov, ki so, tako smo prepričani v FIA in AMZS, last tistega, ki jih je ustvaril.

Ključne besede


Laurianne KridFIA Regija IpodatkiAndrej BrglezMoj avto - moji podatki

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

13

Priljubljenost članka

13

Shrani

Delite s prijatelji