Mladi AMZS kolesarji na evropskem tekmovanju deveti

Novice

Evropsko tekmovanje mladih kolesarjev, ki ga organizira mednarodna avtomobilistična zveza FIA, v Zadru gosti hrvaški avtomobilski klub HAK.


Mladi kolesarji, ki so Slovenijo in AMZS zastopali na evropskem prometno izobraževalnem tekmovanju mladih kolesarjev (ETEC), ki ga letos od 24. do 27. septembra v organizaciji mednarodne avtomobilistične zveze FIA v Zadru gosti hrvaški avtomobilski klub HAK, so med 19 reprezentancami iz 18 držav osvojili deveto mesto. Tajda Šoštarko (AMD Kamnik), Nina Kralj (AMD Moste), Jakob Kurmanšek (AMD Dravograd) in Danijel Cerar (AMD Lukovica), ki so bili maja najboljši na AMZS izbirnem tekmovanju na Vranskem, so tako pod mentorstvom Jožeta Draba dosegli eno najboljših uvrstitev slovenske reprezentance, odkar se AMZS udeležuje tega tekmovanja. 

Ekipe mladih kolesarjev, v katerih so dve dekleti in dva fanta, stari med deset in 12 let, so se danes pomerili pri osmih vajah, s katerimi so ocenjevalci preverili tako njihovo teoretično znanje kot spretnost na kolesu in poznavanje cestnoprometnih predpisov v praksi. 

V praktičnem delu tekmovanja so morali fantje in dekleta svoje veščine in znanje dvakrat pokazati na kolesarskem poligonu z različnimi ovirami in spretnostnimi izzivi, pravilno prevoziti labirint, v katerem so se morali znajti s pomočjo prometnih predpisov, preveriti napake pri kolesu, zaznavati kritične situacije s pomočjo virtualnih očal, praktična naloga pa je bila še okrasitev kolesarske čelade. 

V teoretičnem delu so vaje opravljali posamično ali skupinsko. Rešiti so morali test iz poznavanja cestnoprometnih predpisov in najti pot iz labirinta, poiskati deset napak kolesarjev na skici, v naboru raznovrstnih predmetov izločiti tiste, ki niso povezani s kolesarjenjem, in v pravilnem vrstnem redu zložiti slike za zavijanje levo.  

Posamezna vaja je lahko ekipi prinesla 80 točk, vsaka napaka pa je pomenila odbitek točk, pri čemer je bilo treba nekatere vaje, kot npr. okrasiti kolesarsko čelado, »zgolj« opraviti.

Najboljši so bili mladi kolesarji iz Srbije, drugi so bili Latvijci, tretje mesto pa so osvojili mladi iz češkega avtomobilskega kluba UAMK. 

Podpredsednik Avto-moto zveze Slovenije Tomaž Andrejka je bil z rezultatom slovenske ekipe zelo zadovoljen, še bolj pa s tem, da mladi tudi prek tovrstnih tekmovanj postanejo pomembni ambasadorji prometne varnosti in odgovornega obnašanja v prometu:

Mladi kolesarji in kolesarke, ki se udeležujejo AMZS izbirnega tekmovanja, še zlasti pa tisti, ki se uvrstijo na evropsko tekmovanje, se že na pripravah ogromno naučijo. Prepričan sem, da usvojeno znanje širijo tako v svojih družinah kot med vrstniki. Udeležba na mednarodnem tekmovanju pa je zanje zanimiva izkušnja tudi zato, ker dogodek nima le tekmovalnega značaja, temveč je velik poudarek tudi na druženju in spoznavanju vrstnikov iz drugih držav. V AMZS smo zelo ponosni na naše najmlajše ambasadorje promete varnosti. Upam, da bomo lahko v prihodnje še več mladim omogočili pridobivanje znanja in izkušenj v prometu na varen ter zabaven način, saj je to najboljša popotnica za varno udeležbo v realnem prometu.

Podobnega mnenja je tudi mentor ekipe Jože Drab, ki je pohvalil tekmovalki in tekmovalca:

Še posebej praktični del je ekipa odlično opravila, malce slabši so bili pri teoriji, morda pa je pri kakšni vaji ponagajal tudi manko sreče. A vseeno – biti deveti v Evropi ni slabo.

Cilj tekmovanja, ki ga je mednarodna avtomobilistična zveza FIA prvič izvedla leta 1986, AMZS pa se ga udeležuje od leta 1997, je krepitev prometnega izobraževanja otrok in mladine v vseh državah članicah FIA, s čimer želijo tako FIA kot avto-moto klubi, ki na tekmovanju sodelujejo, pripomoči k zmanjševanju deleža mladih kolesarjev v prometnih nesrečah.

Ključne besede


FIAkolesarjiETECNajboljši mladi kolesar

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

15

Priljubljenost članka

15

Shrani

Delite s prijatelji