AMZS tudi letos izbira najboljšega mladega voznika in najboljšo mlado voznico Slovenije

Novice

Avto-moto zveza Slovenije sedmo leto zapored organizira izbor Najboljši za volanom, s katerim bo Slovenija maja dobila najboljšo mlado voznico in najboljšega mladega voznika tega leta.


Spletni test, ki je vstopnica za praktični del tekmovanja, bo na spletni strani www.najboljsizavolanom.si odprt do vključno 26. marca 2023, za najboljše pa je AMZS v sodelovanju z Zavarovalnico Sava in drugimi partnerji pripravil bogat nagradni sklad – zmagovalca se bosta eno leto vozila z novo Fordovo pumo, atraktivne nagrade pa čakajo tudi na druge finalistke in finaliste. Zmagovalka in zmagovalec se bosta oktobra pomerila še na evropskem tekmovanju mladih voznikov, ki ga bo pod okriljem mednarodne avtomobilistične zveze FIA organiziral avstrijski avtomobilski klub ÖAMTC. 


Sedmi zaporedni izbor Najboljši za volanom bo potekal na že dobro znan način. Na spletni strani www.najboljsizavolanom.si bo do vključno 26. marca 2023 odprt spletni test z vprašanji s področja cestnoprometnih predpisov, avtomobilizma, motoroznanstva, prometne varnosti, prve pomoči in poznavanja AMZS ter partnerjev izbora, prek katerega se mlade voznice in vozniki do vključno 26. leta starosti kvalificirajo v praktični del tekmovanja. Ta bo v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem. V polfinale (12. in 13. aprila 2023) se bo uvrstilo najboljših 50 reševalcev in najboljših 50 reševalk, v finalu 11. maja 2023 pa se bo pomerilo najboljših deset polfinalistk in deset polfinalistov. Najboljša med dekleti in najboljši med fanti se bosta okitila z laskavim nazivom Najboljši za volanom 2023 in se tako pridružila zmagovalcem in mladim AMZS ambasadorjem varne vožnje minulih let: Anji Kren in Urbanu Ostrežu (2022), Neci G. Strniša in Žigi Žgurju (2022), Petri Prašnikar in Mateju Gorjanu (2020), Lauri Cerovšek in Luki Grilu (2019), Klemnu Pongračiču (2018) in Davidu Severju (2017).

Lani sta prvo mesto osvojila Urban Ostrež in Anja Kren.

Najboljši za volanom vabijo k sodelovanju: »Prijavite se, saj boste dobili veliko novega vozniškega znanja in izkušenj, se zabavali in spoznali nove prijatelje!«

AMZS je januarja letos v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem za dosedanje najboljše tekmovalke in tekmovalce izbora najboljšega mladega slovenskega voznika in voznice organiziral prav poseben dogodek, ki je imel poleg družabnega tudi kanček tekmovalnega pridiha, Ford Slovenija, ki je na poligon pripeljal mustanga GT in mach-E, pa je poskrbel še za precejšnjo mero adrenalina in »najboljšim med najboljšimi« omogočil preizkušanje novih sodobnih tehnologij in kultnih avtomobilov. Udeleženci dogodka so znova poudarili, da je sodelovanje v izboru neprecenljiva življenjska izkušnja in da Najboljši za volanom ni le tekmovanje, temveč vse večja vozniška skupnost, v kateri mladi ljudje na krilih prijateljstva, izmenjave znanja in zavedanja, da smo promet ljudje, gradijo prometno varnost tudi daleč preko meja slovenskega nacionalnega izbora.

Januarja letos so se v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem družili nekateri najboljši iz preteklih let izbora Najboljši za volanom.

Mednarodni izbor najboljšega mladega voznika bo letos gostil avstrijski klub ÖAMTC 

AMZS izbor najboljšega mladega voznika in voznice se že nekaj let širi po Evropi. Lani je na mednarodnem tekmovanju Best Young Driver pod okriljem mednarodne avtomobilistične zveze FIA sodelovalo že devet evropskih avtomobilskih klubov.

Prepričan sem, da bo mednarodni izbor najboljšega mladega voznika po vzoru AMZS Najboljši za volanom tudi po Evropi še pridobival na veljavi in da se bo v prihodnjih letih število sodelujočih držav še povečevalo. Izjemno pa nas veseli tudi dejstvo, da so zmagovalci slovenskega izbora vseskozi med najboljšimi na evropski ravni, kar nedvomno kaže na zelo dobro znanje in vozniške sposobnosti slovenskih mladih voznic in voznikov,

je povedal Erik Logar, vodja področja varna mobilnost pri Avto-moto zvezi Slovenije.

Mladi tekmovalci pridobijo celo vrsto znanj, ki jim še kako prav lahko pridejo tudi v vsakdanjem življenju.

Statistika je nazorna: delo z mladimi se obrestuje 

AMZS v svojih analizah stanja prometne varnosti že nekaj let izpostavlja, da so mladi v primerjavi z drugimi starostnimi skupinami, kljub manj vozniškim izkušnjam, vse bolj varni vozniki. Logar je pojasnil:

Analiza starosti voznikov avtomobilov kot povzročiteljev prometnih nesreč s hudo telesno poškodbo ali umrlimi udeleženci za več kot dvajsetletno obdobje kaže, da število povzročiteljev najhujših prometnih nesreč med najmlajšimi vozniki avtomobilov vseskozi upada. Prepričani smo, da je tako pomembno zmanjšanje števila povzročiteljev najhujših prometnih nesreč med mladimi vozniki, starimi med 18 in 24 let ter med 25 in 34 let, rezultat dodatnega usposabljanja za voznike začetnike in najrazličnejših drugih preventivnih aktivnosti. Grafični prikaz podatkov nazorno prikazuje, da pri drugih starostnih skupinah – kljub bolj varnim avtomobilom in izboljšani cestni infrastrukturi, a brez sistematičnega dela z vozniki, napredka ni oziroma pri starostni skupini 65+ število povzročiteljev celo strmo narašča.

Vozniki osebnih avtomobilov kot povzročitelji prometnih nesreč s hudo telesno poškodovanimi ali umrlimi udeleženci, 2001-2022, po starostnih skupinah (linearni trend).

Zmagovalca bosta eno leto uživala z novo Fordovo pumo 

Naslov Najboljši za volanom je že sam po sebi dosežek, ki si zasluži spoštovanje in občudovanje. A najboljši si za svoj trud zaslužijo še več, zato nanje že čakajo privlačne nagrade. Zmagovalec in zmagovalka bosta eno leto uživala za volanom nove Fordove pume – rdeča čaka na najboljšo mlado voznico, srebrna pa na najboljšega mladega voznika. Puma je Fordov križanec s kremplji: kupejevsko dinamičen in razburljiv avto z veliko uporabnosti in prostora. Pumino podvozje zagotavlja odličen oprijem med športnim nizanjem ovinkov, hkrati pa omogoča natančno vodljivost in učinkovito blaženje cestnih neravnin. Odličen in odziven litrski bencinski trivaljnik z 92 kW je opremljen z učinkovitim blagim hibridnim sistemom, paket opreme ST Line Limited Edition pa ponuja celovit nabor najsodobnejših asistenčnih sistemov in športno podvozje. Nova Fordova puma združuje uporabnost križanca z voznimi lastnostmi športnega avta.

Lepe nagrade

Na pogumne mlade voznike in voznice pa čakajo še številne druge atraktivne nagrade:

  • 2-krat e-skiro Ring RX8 s čelado, torbico in vzvratnim ogledalom ter bon za 20 % popusta na avtomobilsko zavarovanje Zavarovalnice Sava;
  • 2 kompleta 4 premium pnevmatik Continental po izbiri nagrajenca oziroma nagrajenke;
  • 2-krat darilni bon MOL za nakupe na bencinskih servisih MOL v vrednosti 400 €;
  • 2-krat športna ura Garmin Vivoactive 4s;
  • 2-krat darilni bon MOL za nakupe na bencinskih servisih MOL v vrednosti 250 €;
  • 2-krat tečaj dinamične vožnje z Andrejem Jerebom v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem;
  • 2-krat drift akademija z Luko Markom Grošljem v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem;
  • 2-krat darilni bon MOL za nakupe na bencinskih servisih MOL v vrednosti 150 €;
  • 2-krat darilni bon za 50 € za AMZS članstvo.
Polfinalni preizkušnji ter finale bodo v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem.

Avto-moto zveza Slovenije je najboljšega mladega voznika v Sloveniji prvič izbirala že leta 1993 – takrat je bila najboljša za volanom voznica, tekmovanje pa obudila 2017, z namenom ozaveščanja o varni udeležbi v prometu med mladimi, ki zaradi manj vozniških izkušenj sodijo v bolj tvegano skupino udeležencev v prometu, ob tem pa so mnogokrat neupravičeno stigmatizirani kot nevarni vozniki. V izboru Najboljši za volanom mladi vozniki in voznice vseskozi dokazujejo, da so stereotipi marsikdaj res zgolj – stereotipi.

Ključne besede


Prometna varnostNajboljši za volanomvarna mobilnostmladi voznikitekmovanjeBest Young Driver

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

1

Priljubljenost članka

1

Shrani

Delite s prijatelji