Urban Ostrež drugi najboljši mladi voznik v Evropi!

Novice

V Madridu se je pomerilo 17 tekmovalcev in tekmovalk iz devetih držav.


Najboljša mlada voznica in voznik Slovenije 2022, Anja Kren in Urban Ostrež, sta se danes v Madridu, v znamenitem avto-moto športnem centru Jarama, pomerila na mednarodnem tekmovanju za najboljšega mladega voznika – FIA Best Young Driver, ki poteka pod okriljem mednarodne avtomobilistične zveze FIA Regije I. Organizator je bil španski mobilnostni klub RACE, poleg domačinov pa sta se zmagovalca slovenskega izbora pomerila še z vrstniki iz Nizozemske (ANWB), Bosne in Hercegovine (BiHAMK), Velike Britanije (IAM Road Smart), Madžarske (MAK), Avstrije (ÖAMTC), Poljske (PZM) in Bolgarije (UAB). Za prestižni naslov najboljšega mladega voznika v Evropi se je potegovalo 17 tekmovalcev, med katerimi je bilo pet deklet. 

Najboljši evropski mladi voznik 2022 je postal Avstrijec Stefan Trimmel, drugi je bil Urban Ostrež, tretji pa zmagovalčev rojak Ioan-Victor Sima. Evropski podprvak je o vrhunskem dosežku povedal:

Tekmovanje je bilo zelo zanimivo in nad vajami sem zares navdušen. Želel sem si doseči dober rezultat, a glede na močno konkurenco oziroma tisto, kar sem videl pri sotekmovalcih, tako dobre uvrstitve nisem pričakoval. Ponosen sem na dosežek in na ekipo ter vso podporo, ki sva jo imela z Anjo. Zares sem vesel, da sem imel priložnost zastopati Slovenijo na tako odlično organiziranem dogodku. Tekmovanje Najboljši za volanom priporočam vsem mladim, saj te nauči veliko novega, predvsem pa smo se tako na Vranskem kot tudi danes v Madridu izjemno zabavali.

Njegovo mnenje deli tudi Anja Kren, ki je med vsemi tekmovalci osvojila 14. mesto, ped petimi tekmovalkami pa je bila druga:

Vesela sem, da sem se lahko udeležila evropskega tekmovanja, na katerem sem zares uživala. Bilo je super organizirano. Pa tudi ekipa je bila vrhunska!

17 mladih iz devetih držav je dokazalo, da so mladi vešči in zelo dobri voznice in vozniki. 

Mlade voznice in voznike na Jarami pričakalo šest vaj

O zmagovalcu evropskega tekmovanja je odločalo šest vaj:

  • slalom na mokri podlagi, pri čemer je vsak odpeljal dve vožnji z dvema različnima avtomobiloma – eden je imel pogon na zadnjih kolesih, drugi pa na sprednjih;
  • vzvratni slalom: enkrat z avtomobilom brez vzvratne kamere, torej s pomočjo ogledal, drugič pa zgolj s pomočjo kamere, saj so bila vsa stekla, razen sprednjega, zakrita;
  • slalom z žogico v posodi na havbi, pri čemer žogica med vožnji ni smela pasti iz posode;
  • parkiranje: v prvem delu je bilo treba avto bočno parkirati, v drugem pa avto obrniti na zelo omejenem prostoru (simulacija garaže);
  • »easy drift« in
  • vožnja po »off-road« terenu.

Slovenska ideja se širi po Evropi

Mednarodni izbor najboljšega mladega voznika je nadgradnja slovenskega tekmovanja Najboljši za volanom, ki ga je AMZS prvič organiziral leta 1993 in znova obudil 2017. Ideja je hitro prerasla slovenske okvirje in tako je AMZS v sodelovanju s Policijo in Rdečim križem Slovenije v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem oktobra 2019 organiziral prvi mednarodni izbor FIA Best Young Driver, na katerem je med 12 tekmovalci iz štirih držav slavil bolgarski voznik Simeon Tsvetkov.


Koronsko leto 2020 je izbor zamaknilo za eno leto, zato je lani poljski klub PZM organiziral tekmovanje za generaciji najboljših mladih voznikov v letih 2020 in 2021. Slovensko ekipo Najboljši za volanom 2021 so sestavljali lanska zmagovalca Neca Galičič in Žiga Žgur ter drugouvrščeni med fanti z manjšim zaostankom za zmagovalcem Uroš Grubar, ekipo za 2020 pa zmagovalka in zmagovalec Petra Prašnikar in Matej Gorjan, Toma Dukarića pa je zamenjala Teja Vrbnjak Erbežnik. Pomerili so se z vrstniki iz gostiteljice Poljske, Avstrije in Bolgarije ter navdušili. Prestižni naziv Best Young Driver sta si priborila Szymon Pabich iz Poljske za leto 2020 in Avstrijec Simon Seiberl za leto 2021. Na zmagovalnem odru so bili tudi trije slovenski mladi vozniki: Matej Gorjan je bil tretji, prav tako Neca Galičič, Žiga Žgur pa je osvojil drugo mesto.  

V letošnjem izboru je sodelovalo že devet evropskih avtomobilskih klubov, tako AMZS kot FIA pa upamo, da bo zanimanje za tekmovanje mladih voznikov in s tem širjenje zavesti o pomenu prometne varnosti med mladimi še naprej raslo in da bi izbor resnično postal vseevropski,

pa je svoje upanje za prihodnost izbora Najboljši za volanom izrazil Erik Logar, vodja področja varna mobilnost pri Avto-moto zvezi Slovenije. 
 

Ključne besede


FIANajboljši za volanomErik Logarmladi voznikinajboljša mlada voznicanajboljši mladi voznikBest Young DriverAnja KrenUrban Ostrež

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

21

Priljubljenost članka

21

Shrani

Delite s prijatelji