Od 1.7. brezplačna uporaba predora Nordkapp

Novice

Sredi junija leta 1999 so za lažji dostop do otoka Mageroy, na katerem leži najsevernejša točka Evrope – Nordkapp, za promet odprli 6.870 metrov dolgo predor. Do takrat je bil dostop možen le s trajektom. Predor ima 8% naklon in na najgloblji točki poteka kar 212 metrov pod gladino Barentsovega morja.

Predor je za osebni promet odprt v času od 1. maja do 31. oktobra, v zimskem času pa je odprt le za lokalni avtobus. Ob odprtju predora se je norveška vlada zavezala, da bodo predornino pobirali te toliko časa, da bodo odplačali vse stroške gradnje in kredite. Nekako so planirali, da bodo za to potrebovali 15 let, vendar pa je bilo število turistov nadpovprečno, zato se bo to zgodilo 2 leti prej.

Do sedaj je bilo potrebno za prevoz z vozilom v vsako smer plačati 145 NOK (19 eur) in dodatno še 47 NOK (6,20 EUR) na osebo. Od 1. julija 2012 pa bo predornina ukinjena, tako da boste po novem ob obisku Nordkappa privarčevali minimalno 50 eur.

Ključne besede


na potiNorveška

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

2

Priljubljenost članka

2

Shrani

Delite s prijatelji