Slovaške vinjete po novem le še v elektronski obliki

Novice

Na Slovaškem že vse od leta 2010 vozniki osebnih vozil plačujejo cestnino z nakupom vinjete, za vozila z največjo dovoljeno maso nad 3,5t pa imajo elektronski sistem z uporabo OBU cestninske kartice.

Od 1. januarja 2016 pa bo Slovaška podobno kot Madžarska uvedla elektronske vinjete za vozila do 3,5t. Vozniki ob nakupu vinjete ne bodo dobili več klasične vinjete v obliki nalepke, ampak le potrdilo o plačilu vinjete. Sistem deluje tako, da je na določeno registrsko številko vezana tudi elektronska vinjeta, ob nakupu pa vozni prejme tudi potrdilo oz. račun, ki ga je zaradi kontrole potrebno imeti v vozilu.

Žal pa po novem vozniki slovaških vinjet ne bodo mogli kupiti na AMZS. Prodaja se bo izvajala le na posebnih vinjetnih avtomatih na slovaških bencinskih črpalkah in mejnih prehodih, omogočen pa bo tudi spletni nakup na strani www.eznamka.sk.

Vinjete obvezne tudi za prikolice
Slovaške vinjete potrebujejo vsa vozila do 3,5 t in tudi vsi priklopniki. Gre za dva različna tipa vinjet in v primeru vleke prikolice (tudi lahkega priklopnika) je potrebno kupiti oba tipa vinjete. Vinjete ne potrebujejo le motorna kolesa.

Terminsko na Slovaškem poznajo 10 in 30 dnevne ter letne vinjete, ki veljajo 13 mesecev in sicer od 1.1. tekočega leta do 31.1. naslednjega leta. Cena 10 dnevne vijete je 10 eur, 30 dnevne 14 eur in letne vinjete 50 eur. Cena vinjete za prikolice je enaka ceni vinjet za vozila.

Več informacij o nakupu slovaške vinjete je dostopnih na spletni strani www.eznamka.sk, o cestninjenju tovornih vozil in avtobusov nad 3,5t pa na spletni strani www.emyto.sk.

Ključne besede


vinjetaSlovaška

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

31

Priljubljenost članka

31

Shrani

Delite s prijatelji