Z avtom na počitnice

Novice

Pred odhodom na počitnice ali na daljšo pot je priporočljivo preveriti delovanje vašega avtomobila. To lahko storimo v ustreznem servisu. Če je avto redno vzdrževan, pa se tega opravila lahko lotite tudi sami. Preglejte nekatere pomembne dele, kot so količina olja in zavorne tekočine, količino sredstva za pranje vetrobranskega stekla, preverite delovanje vseh svetlobnih teles in akumulatorja, preverite obrabljenost metlic brisalnikov. Še posebno pozornost namenite pnevmatikam. Preglejte, če niso poškodovane in preverite tlak – tudi v rezervni pnevmatiki. Upoštevati moramo, da bo avto na poti polno obremenjen, zato je treba tlak v pnevmatikah nekoliko povečati – praviloma za 0,2 bara. Če bomo z avtom vlekli prikolico, moramo preveriti stanje vlečne kljuke in svetlobnih teles, predvsem pa moramo preveriti tudi stanje same prikolice, še posebno njenih pnevmatik.

Delovanje klimatske naprave

Pri uporabi klimatske naprave velja upoštevati dva nasveta:

  • Ne pretiravamo z jakostjo – tudi v najbolj vročih dneh!
  • Klimo izklopimo nekaj minut pred zaključkom vožnje in pustimo ventilacijo vklopljeno, tako preprečimo pojav vlage v prezračevalnem sistemu.

Dandanes je najpomembnejši pripomoček za pomoč pri okvari avtomobila mobilni telefon s katerim lahko pokličemo na pomoč. Glede napak, ki jih lahko odpravimo sami, pa poskrbimo, da imamo v vozilu ustrezno orodje za zamenjavo kolesa in rezervno kolo. Če naš avtomobil nima rezervnega kolesa moramo imeti homologirani kit za krpanje pnevmatik, za katerega je dobro, da se seznanimo z navodili za uporabo še preden se odpravimo na pot. Če z vozilom obstanemo ob cesti ne pozabimo obleči varnostnega brezrokavnika tudi, če to v državi, kjer se nahajamo, po zakonu ni obvezno.

Ne bo škodilo, če bomo pri roki imeli tudi baterijsko svetilko in dežni plašč. Tema ali dež, v najslabšem primeru pa oboje skupaj, nam lahko še dodatno zagrenita že tako neprijetno situacijo.

Če se vam na potovanju pokvari avto na avtocesti, pokličite pomoč z obcestnega stebrička za klic v sili. Tako bodo operaterji natančno vedeli, kje se nahajate. Seveda lahko kličete tudi z mobilnega telefona, vendar se prej pozanimajte, kje ste obstali, da vas bodo lahko našli.

Če je naše vozilo zaustavljeno ob cestišču nikar ne pozabite postaviti varnostnega trikotnika, ki mora biti postavljen na ustrezni razdalji od vozila. Varnostni trikotnik običajno postavimo 100 m za vozilom. V primeru okvare za ovinkom, trikotnik postavimo 100 m pred pričetkom ovinka. Če se okvara pripeti na avtocesti moramo trikotnik postaviti 150 m za vozilom.

V kolikor potujemo v tujino, si je priporočljivo zagotoviti nekatere dokumente . Najprej seveda preverimo veljavnost prometnega in vozniškega dovoljenja. Če avto ni vaša last, je priporočljiv nakup dovoljenje za vožnjo tujega vozila . Ta dokument dobite pri AMZS oziroma turističnih pisarnah pri AMD.

Slovensko vozniško dovoljenje se priznava v vseh državah Evrope (ne le EU), vendar velja opozoriti tiste voznike, ki nameravajo v tujini najeti vozilo, da lahko rent-a-car agencija od njih vseeno zahteva mednarodno vozniško dovoljenje . V evropskih državah je to sicer bolj izjema kot pravilo, vseeno pa prihaja tudi do takšnih primerov.

Vsem, ki potujejo izven Evrope, polagamo na srce, naj imajo pri sebi tudi mednarodno vozniško dovoljenje. Če ga policist ob prvi kontroli ni zahteval od vas, to še ne pomeni, da po mednarodnih konvencijah ni obvezno. Skupaj z MVD morate vedno imeti tudi svoje nacionalno vozniško dovoljenje.

Velja opozoriti, da včasih tudi MVD ne zadostuje. V Sloveniji namreč izdajamo MVD v skladu s konvencijo iz leta 1968. Nekatere države tega dovoljenja ne priznavajo (npr. Japonska), zato svetujemo, da se pred odhodom v tujino pozanimate, kako je s priznavanjem vozniškega dovoljenja.

Če imate novejši avto, preverite kako je z njegovo mobilno garancijo v državah, v katere potujemo. Dodatne informacije o tem lahko dobite na telefonski številki operaterja mobilne garancije. Še posebno se pozanimajte ali so storitve mobilne garancije brezplačne ali plačljive.

Storitvam mobilne garancije je enakovredno članstvo v AMZS , ki ga v marsikaterem pogledu krepko prekaša, saj zagotavlja še številne druge ugodnosti. Ob potovanju v tujino je priporočljivo kupiti tudi članstvo plus oziroma knjižico za pomoč na cesti, ki zagotavlja, da boste tudi v tujini vedno dobili ustrezno pomoč. Ta vsebuje popravilo avtomobila, če pa to ni možno v kratkem času ali pa če se vam je zgodila nesreča, pa tudi ustrezno vrnitev domov z drugimi prevoznimi sredstvi.

Ne pozabite na zdravstveno zavarovanje. Za nekatere države dobite ustrezno potrdilo za zdravstveno zavarovanje, lahko pa si priskrbite tudi turistično zavarovanje za potovanje v tujino, ki ga ponujajo zavarovalnice.

Pred odhodom na pot je priporočljivo narediti vsaj okviren načrt potovanja. Pri tem vam bodo v pomoč ustrezne avtokarte in turistične karte, lahko pa si seveda pomagate tudi z internetom.

Informacije o cenah goriv in prometnih kaznih v evropskih državah so zbrane na spletnih straneh AMZS . Pri tem je potrebno upoštevati, da se v tujini cene goriv med različnimi ponudniki in različnimi lokacijami lahko močno razlikujejo. Cene, ki so navedene na spletnih straneh AMZS so cene, ki jih posredujejo tuji avtoklubi. Navedene cene so običajno povprečne cene ali pa najpogostejše cene. Vozniki naj zato, še preden »posveti lučka«, spremljajo cene na črpalkah ob cesti, da ne bodo na koncu zaradi nuje izbrali ravno najdražje. Nakup goriva je praviloma povsod možen s plačilno kartico.

Cestnine in predornine

Pri vožnji spoštujte prometna pravila. Kajti nadzor je vedno bolj temeljit, kazni pa vedno višje. Pri prometnih kaznih velja tudi omeniti, da so v mnogih državah odvisne tudi od stopnje ogrožanja, ki ga je voznik s prekrškom povzročil, in lahko tako dosežejo krepko visoke vrednosti.

Že samo pri vožnji v sosednjih državah se hitro pokažejo razlike v voznih navadah, zato ne škodi, če smo prilagodljivi in svojo vožnjo prilagodimo prometu okoli nas. Ponekod bo to pomenilo, da bomo vozili bolj umirjeno, drugod pa bo od nas zahtevalo hitrejšo odzivnost in odločnost. Nikar pa se ne pustimo zavesti v nizanje prekrškov samo zato, ker si to dovolijo domačini.

Ob vstopu v tujo državo bodimo pozorni na obvestilno tablo, kjer so navedene splošne posebnosti vožnje – hitrostne omejitve, uporaba dnevnih luči, … Takšne informacije so sicer dostopne tudi na naših spletnih straneh.

V državah, kjer se vozi po desni, ne smemo voziti »na pamet«, raje premislimo vsak premik z vozilom in menjavo smeri, kar se kot pomembno izkaže predvsem pri vstopu v krožišče. Pozorni moramo biti tudi na položaj vozila, voznik vozila z volanom na levi je namreč v tem primeru na zunanji strani vozišča in ne na notranji, kot je vajen.

Pred odhodom na pot se pozanimajte o stanju na cestah, predvsem v času počitnic pa se izogibajte potovanju ob sobotah, ko je na evropskih cestah največ gneče in zastojev.

5 zlatih pravil, ki se jih moramo držati na daljši poti z avtomobilom:

  • pred potovanjem obvezno preverimo veljavnost dokumentov – osebnih in avtomobila
  • za volan vedno sedemo spočiti, v primeru pojava utrujenosti med vožnjo se ustavimo na počivališču – to ne bo koristilo le vozniku temveč tudi potnikom
  • s seboj imejmo dovolj tekočine za pitje, še najbolje vodo – gazirane in alkoholne pijače odsvetujemo – prav pa nam lahko pride tudi kaj za pod zob
  • na pot se odpravimo pripravljeni:
    • preverimo podrobnosti naše poti – razdalje in čas vožnje,
    • posebnosti držav, kamor potujemo – valute, cestnine, prometni predpisi, dokumenti,
    • izberimo ustrezen dan in uro odhoda
  • ne hitimo, saj nas to lahko zelo drago stane (ne le denarno …), raje vozimo umirjeno, s konstantno potovalno hitrostjo.

Ključne besede


Nasvetinasvetina potimednarodni dokumenti

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji