Trg rabljenih avtomobilov: povečano povpraševanje – večja tveganja

Novice

AMZS kupcem svetuje, naj se nakup rabljenega avtomobila začne s pregledom njegove zgodovine, če pa želijo dobiti celovit vpogled v dejansko stanje avtomobila, naj ga temeljito pregledajo strokovnjaki v servisnih delavnicah.


Letos se bo avtomobilski trg še naprej soočal s pomanjkanjem novih in rabljenih avtomobilov, kar za njihove kupce prinaša dodatna tveganja. Nobena skrivnost namreč ni, da se na trgu rabljenih avtomobilov pojavljajo tudi avtomobili s prevrtenimi kilometri in skritimi napakami, ki jih laik zgolj z ogledom avtomobila zelo težko opazi. AMZS zato kupcem svetuje, naj se nakup rabljenega avtomobila začne s pregledom njegove zgodovine, če pa želijo dobiti celovit vpogled v dejansko stanje avtomobila, naj ga temeljito pregledajo strokovnjaki v servisnih delavnicah. Nakup rabljenega avtomobila si lahko kupci olajšajo tudi s pomočjo AMZS portala DoberAvto.si, na katerem je poleg avtomobilov s transparentno zgodovino mogoče iskati še avtomobile z značko AMZS Preverjeno, kar pomeni, da je avto pregledal AMZS strokovnjak, ob oglasu pa je objavljeno poročilo o njegovem dejanskem stanju.

AMZS analiza prodaje osebnih avtomobilov na slovenskem trgu v letu 2021, narejena na osnovi podatkov Sekcije za osebna motorna vozila pri Trgovinski zbornici Slovenije in objavljena v prvi številki letošnje Motorevije, kaže, da si prodaja novih osebnih avtomobilov (prodanih jih je bilo 53.988) še ni opomogla od posledic epidemije covida-19, trg pa je zaznamovalo še pomanjkanje polprevodnikov, kar je vplivalo na izdelavo novih avtomobilov in s tem dobavo kupcem. Če številke za leto 2021 primerjamo z rekordno prodajo osebnih vozil v tem stoletju, kar je bilo leta 2018, ko so trgovci v Sloveniji prodali 72.835 osebnih avtomobilov, ugotovimo, da je bila lani prodaja manjša za nekaj manj kot 19.000 avtomobilov oziroma za skoraj 26 odstotkov.

Iz Motorevije: Analiza slovenskega avtomobilskega trga v letu 2021

Pomanjkanje oziroma daljši dobavni roki za nove avtomobile, pri čemer je tržna logika ponudbe in povpraševanja prinesla še nadaljnjo rast cen avtomobilov, so vplivali tudi na dogajanje na trgu rabljenih vozil, pri katerih so cene v minulem letu prav tako poskočile, poleg tega pa je zaradi manjše prodaje novih avtomobilov leta 2020 sedaj na trgu manko malo rabljenih. Še ena ugotovitev AMZS, tokrat iz javno dostopnih podatkov o registracijah vozil, kaže, da se je lani v primerjavi z letom 2020 pri nas kar za četrtino povečal uvoz rabljenih avtomobilov iz tujine – na novo je bilo registriranih kar 37.325 rabljenih avtomobilov iz tujine.

Nakup rabljenega avtomobila prinaša večja tveganja

Večanje povpraševanja po rabljenih vozilih za njihove kupce prinaša dodatna tveganja. Nobena skrivnost namreč ni, da je med rabljenimi avtomobili na trgu tudi veliko takšnih s prevrtenimi kilometri in prikritimi napakami.

Če so se na avtomobilu dogajale kakršne koli nepravilnosti, laik zgolj z ogledom avta to zelo težko ugotovi. Avto, ki je videti zelo lep in dobro ohranjen, lahko ima tudi več kot 300.000 prevoženih kilometrov oziroma dosti več od prikazanega stanja. Z menjavo volana, prestavne ročice, stopalk in z nekaj 'kozmetičnimi popravki' se lahko dejansko stanje avtomobila zelo dobro prikrije. Ob uporabi digitalnih števcev pa je lažno vpisovanje kilometrov tudi dandanes hitro, preprosto in zelo poceni,

razloži Janez Kajzar, tehnični svetovalec pri AMZS.  

AMZS mehaniki pri pregledu rabljenih vozil pred nakupom – za to storitev se lahko odloči ali kupec, ki si želi neodvisno oceno poznavalca, kakšno je dejansko stanje avtomobila, ki ga kupuje, ali prodajalec (pravna ali fizična oseba), ki si želi s pregledom in priloženim poročilom o stanju avtomobila zagotoviti boljše prodajne možnosti –, ugotavljajo, da so najpogostejše napake, ki jih odkrijejo pri pregledu 100+ kontrolnih točk, odstopanje debeline laka od tovarniških normativov, kar je znak, da je bil avto ličarsko popravljen, izrabljene pnevmatike, težave z akumulatorjem, napake na podvozju ter slabe zavore oziroma izrabljene obloge. Pri takem pregledu je obvezna tudi kontrola tekočin v avtomobilu (raven olja, hladilne in zavorne tekočine), med testom delovanja motorja pa se lahko pokažejo še napake na sistemu za dovod goriva.

Najpogostejše napake pri pregledu rabljenih vozil so: odstopanje debeline laka od tovarniških normativov, kar je znak, da je bil avto ličarsko popravljen, izrabljene pnevmatike, težave z akumulatorjem, napake na podvozju ter slabe zavore oziroma izrabljene obloge.

Pregled rabljenega vozila pred nakupom - za člane AMZS s popustom!

Nakup rabljenega avtomobila naj se začne s pregledom njegove zgodovine

Posledice najrazličnejših manipulacij in prikritih napak lahko kupca takšnega avtomobila močno udarijo po denarnici, saj lahko stroški za popravilo hitro nanesejo tudi več tisoč evrov.

A še bolj kot neželeni izdatki je ob nakupu avtomobila, ki ni povsem tehnično brezhiben, pomembno zavedanje, da z njegovo uporabo ogrožamo ne le svoje, temveč tudi varnost sopotnikov in drugih udeležencev v prometu. Največje tveganje pri tem seveda predstavljajo napake oziroma pomanjkljivosti, za katere voznik sploh ne ve, da jih avto ima, saj se lahko zgodi, da ravno te pri morebitnem trku odločajo med življenjem in smrtjo,

opozarja Kajzar.

AMZS strokovnjaki zato svetujejo, naj kupci rabljenega avtomobila temeljito proučijo zgodovino avta, ki ga želijo kupiti. To lahko storijo s pomočjo servisne knjige, v kateri je mogoče preveriti, kdaj in pri koliko prevoženih kilometrih je bil avto servisiran. Nadaljnje možnosti preverjanja ponuja sistem Avtolog.si. Ta je brezplačen in dostopen vsem. Potrebujemo le VIN številko vozila, ki omogoča poglobljeno iskanje podatkov o posameznih vozilih – od zgodovine lastništva do števila prevoženih kilometrov in podatkov o opremi ter tehničnih specifikacijah vozila, pri čemer je edini pogoj, da je avto že (bil) registriran v Sloveniji. Še dodatno pa zanesljivost nakupa poveča pregled rabljenega avtomobila pri strokovnjakih v servisni delavnici.

AMZS nasvet: Pri nakupu rabljenega avtomobila preverite VIN številko

AMZS portal DoberAvto.si za večjo zanesljivost nakupa in pomoč pri transparentni prodaji rabljenega avtomobila

Kupci rabljenih avtomobilov si lahko pri nakupu pomagajo tudi s spletnim avtomobilskim oglasnikom DoberAvto.si, ki pod okriljem AMZS deluje od lanske pomladi. Njegov glavni namen je voznikom omogočiti transparenten nakup dobrega rabljenega avtomobila. Ker ima vsak avto na oglasu prikazano VIN številko (ta podatek je pri oddaji oglasa obvezen), se na DoberAvto.si avtomatsko prikažejo tudi podatki o dejansko prevoženih kilometrih.

Preverite ponudbo rabljenih avtomobilov na www.DoberAvto.si, kjer je vsak dan parkiranih več oglasov

Iskanje novega avtomobila si obiskovalci DoberAvto.si bistveno olajšajo s pomočjo treh filtrov na vstopni strani portala: obetavna vozila, preverjena vozila in najbolj gledana vozila. Pri znački Obetavno gre za avtomobile, starejše od štirih let in ki so registrirani v Sloveniji, pri katerih sistem ni zaznal anomalij pri prevoženih kilometrih. Še bolj varen nakup pomenijo avtomobili z značko AMZS Preverjeno. To so avtomobili, ki so jih v AMZS centrih na 100+ kontrolnih točkah pregledali AMZS strokovnjaki. Prodajalec, ki ničesar ne skriva, s takšnim oglasom izkaže dejansko stanje avtomobila, kupec pa se lahko za nakup odloči bolj premišljeno. Orodja na portalu DoberAvto.si torej kupcu pomagajo, da med oglasi hitro najde rabljene avtomobile, za katere se je z lastnikom smiselno dogovoriti za ogled,

pojasnjuje Žiga Primožič, vodja DoberAvto.si, in poudarja: "Največ časa in energije vam bodo prihranili ravno avtomobili z oznako Preverjeno, saj boste že iz poročila AMZS mojstrov, pripetega k oglasu, lahko zelo prepričani o tem, ali je nakup izbranega avta dobra odločitev ali ne."

Na www.DoberAvto.si so v ponudbi vozila z značko AMZS Preverjeno, ki zagotavlja varen nakup. To značko imajo avtomobili, ki so jih v 100+ točkah pregledali AMZS strokovnjaki. Prodajalec, ki ničesar ne skriva, s takšnim oglasom izkaže dejansko stanje avtomobila, kupec pa se lahko za nakup odloči bolj premišljeno. 

Primožič dodaja, da se lahko portal DoberAvto.si pohvali tudi z zelo dobro uporabniško izkušnjo za tiste, ki želijo prek tega orodja prodati svoj rabljeni avto.

Prodajalci avtomobilov, ki želijo na DoberAvto.si vnesti oglas prek pametnega telefona, samo kliknejo ikono v spodnjem desnem kotu. Če pa želijo to storiti prek računalnika, začnejo v rubriki oddaja oglasa v zgornjem meniju. Če ima avto znano zgodovino, mu bo sistem na podlagi podatkov samodejno pripel značko Obetavno, kar pomeni, da si prodajalec na ta način povečuje možnosti za hitrejšo prodajo.

AMZS raziskava: Kako Slovenci kupujemo rabljene avtomobile?

Med največjimi neznankami pri nakupu rabljenega avta je zagotovo njegovo tehnično stanje. To je skrb tudi anketirancev naše raziskave. Preverite rezultate v Motoreviji.

 

Ključne besede


varna mobilnostrabljeni avtomobilimobilnostDober avtonakup avtomobilaprodaja avtomobila

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

19

Priljubljenost članka

19

Shrani

Delite s prijatelji