Ob okvari ali nesreči pokličite AMZS klicni center

Novice

Če se okvara ali nesreča pripeti v Sloveniji, pokličite 1987 ali uporabite brezplačno AMZS mobilno aplikacijo. Ko se nahajate v tujini, za pomoč na cesti pokličite +386 1 530 53 53.


V začetku aprila je v javnosti odmevalo sprejetje prenovljenega Zakona o cestah, v katerega je zakonodajalec med drugim vnesel določene novosti glede odvoza vozil z avtocest in hitrih cest. Državni svetniki so na novelo soglasno s 26 glasovi za izglasovali odložilni veto, ministrstvo za infrastrukturo pa se je po poročanju medijev zavezalo, da bo zakon ustrezno popravilo in ga ponovno predlagalo v sprejetje državnemu zboru. 

Avto-moto zveza Slovenije je takoj ob sprejetju zakona poudarila, da glede zagotavljanja storitve pomoči na cesti za člane AMZS ni sprememb.

Člani AMZS v primeru okvare vozila ali nesreče, tako na avtocestah in hitrih cestah, ki jih upravlja Dars, kot tudi na drugih cestah, za pomoč na cesti zaprosijo s klicem na 1987 oziroma z uporabo brezplačne AMZS mobilne aplikacije, dispečer v AMZS klicnem centru pa uredi vse potrebno, da bo pomoč do člana čim prej prišla. 

Iz tujine vselej pokličite AMZS klicni center

AMZS v sodelovanju s partnerskimi avtomobilskimi klubi pomoč na cesti svojim članom zagotavlja tudi v tujini, in sicer na območju zelene karte in še v nekaterih drugih državah

Ko se nahajate v tujini, za pomoč na cesti pokličite telefonsko številko AMZS klicnega centra +386 1 530 53 53, ki vam je na voljo 24 ur na dan, vse dni v letu. Operaterju povejte svoje članske podatke, točen opis kraja, kjer se nahajate, telefonsko številko, na kateri ste dosegljivi, podatke o vozilu (znamka, tip, registrska številka). Operater bo uredil vse potrebno za nudenje ustrezne pomoči, v sodelovanju z avto-moto klubom države, kjer se nahajate bo organiziral pomoč na cesti v tujini in vas obveščal o napredku intervencije. S klicem v AMZS klicni center se tudi izognete morebitnim goljufijam nepooblaščenih avtovlek.

AMZS svetuje: Kako ravnati ob okvari ali nesreči?

Ob okvari vozila je treba najprej poskrbeti za varnost. Ko se z avtom ustavite ob robu ceste (na skrajnem desnem robu odstavnega pasu oziroma ceste), vključite varnostne utripalke (vsi štirje smerniki), oblecite odsevni telovnik,  četudi to v državi, v kateri se nahajate, po zakonu ni obvezno, in postavite varnostni trikotnik – postaviti ga moramo najmanj 100 do 150 metrov za avtom, v ovinku, ki zakriva mesto okvare, pa 100 metrov pred ovinkom, na avtocesti in hitri cesti, kjer so hitrosti višje, pa na oddaljenosti 250 do 400 metrov. Ne bo škodilo, če boste imeli pri roki tudi baterijsko svetilko in dežni plašč. Tema ali dež, v najslabšem primeru pa oboje skupaj, vam lahko še dodatno zagrenita že tako neprijetno situacijo. 

Po postavitvi varnostnega trikotnika se je treba umakniti s ceste. Če je le možno, se umaknite za ograjo ob robu ceste oziroma ob odstavnem pasu. Če je avto iz kakršnega koli razloga zaustavljen na prehitevalnem pasu, se postavite za srednjo varnostno ograjo, vedno pa za vozilo, gledano v smeri vožnje.

Šele z označenim avtom in umaknjeni na varno pokličete na pomoč AMZS. V Sloveniji to storite s klicem na telefonsko številko 1987, v tujini pa je treba poklicati številko +386 1 5305 353. 

Pred odhodom na pot preverite potovalne informacije 

AMZS na svoji spletni strani objavlja potovalne informacije po evropskih državah, pa tudi aktualne informacije o ukrepih, povezanih s pandemijo novega koronavirusa. Sledenje so na voljo v angleškem jeziku. AMZS namreč objavlja informacije, ki mu jih na osnovi podatkov avtomobilskih klubov iz posameznih držav posreduje mednarodna avtomobilistična zveza FIA, Regija I. Priporočamo, da pred odhodom preverite še aktualna priporočila ministrstva za zunanje zadeve in drugih pristojnih institucij.

Ključne besede


pomoč na cestiAMZS članstvopomoč na cesti v tujinipotovalne informacijeAMZS aplikacija1987pomoč na cesti v Sloveniji

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

6

Priljubljenost članka

6

Shrani

Delite s prijatelji