Vlada ponovno začasno regulirala cene naftnih derivatov

Novice

AMZS zadovoljen, a od države še vedno pričakuje, da bo pripravila drugačen model določanja cen pogonskih goriv, ki trgovcem ne bo dopuščal izkoriščanja specifične situacije slovenskega trga.


Avto-moto zveza Slovenije je v minulih dneh z zaskrbljenostjo spremljala dogajanje na trgu cen naftnih derivatov ter tako državo kot trgovce pozivala k sprejetju ukrepov, ki bi ublažili rast cen na trgu pogonskih goriv, ki je sicer tudi posledica geopolitičnega dogajanja.

Vlada je na včerajšnji dopisni seji sprejela odločitev, da maloprodajna cena neosvinčenega 95-oktanskega bencina na bencinskih servisih ne sme preseči 1,560 evra za liter, najvišja dovoljena cena za liter dizla pa je 1,668 evra. Uredba velja od danes, 11. maja 2022, pa do vključno 10. avgusta 2022.

V AMZS smo zadovoljni, da se je država odzvala na naše in pozive številnih drugih interesnih združenj ter se odločila za poseg in ponovno začasno regulacijo trga pogonskih goriv. Z zaskrbljenostjo smo namreč spremljali rast cen naftnih derivatov, ki smo ji bili priča od 1. maja 2022 oziroma po ponovni sprostitvi cen. Od države še vedno pričakujemo, da bo pripravila drugačen model določanja cen pogonskih goriv, ki trgovcem ne bo dopuščal izkoriščanja specifične situacije slovenskega trga. Ta namreč voznikom, v nasprotju s tem, kar je bilo predstavljeno ob njegovi deregulaciji jeseni 2020, ne prinaša več priložnosti za izbiro in ugodnejši nakup goriva, temveč prav nasprotno, kar se je v zadnjih dneh več kot očitno tudi izkazalo,

je odločitev vlade komentiral predsednik Avto-moto zveze Slovenije Andrej Brglez.

Odziv AMZS na dogajanje na trgu pogonskih goriv: Primerjava cen goriv kaže na (pre)majhno konkurenčnost med ponudniki

Ključne besede


GorivoAMZSAMZS članstvovarna mobilnostmobilnostpromet

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

10

Priljubljenost članka

10

Shrani

Delite s prijatelji