Zmagovalci razpisa programa Varno na kolesu

Novice

Znani so zmagovalci 11. sezone programa Varno na kolesu.


AMZS se je v lanskem šolskem pridružil projektu družbe Butan plin Varno na kolesu, ki skupaj s partnerji že več kot deset let mlade spodbuja k varni in aktivni vključitvi v promet. Na zaključni prireditvi v Ljubljani je bilo čutiti navdušenje in dobro voljo finalistov, strokovna žirija pa je za zmagovalce razglasila učence iz osnovne šole Sveti Tomaž in osnovne šole Toneta Tomšiča Knežaka. Prvi so pokazali odličnost v sklopu vsebinskega sklopa POSTAJAM KOLESAR, drugi pa so si zasluženo nagrado priborili z izvrstno izpeljanimi nalogami vsebinskega sklopa AKTIVNO NA KOLESU. Razglašeni zmagovalci so v družbi posebnih gostov, ki so še dodatno obogatili program, prejeli priznanja ter bili nagrajeni za svoje celoletno trdo delo, prizadevanje in predanost na področju prometne varnosti in trajnostne mobilnosti.

Prvo mesto je pripadlo osnovni šoli Sveti Tomaž, ki je v vsebinskem sklopu razpisa Postajam Kolesar opravila kar največje število nalog. Učenci so za svoj trud prejeli privlačno denarno nagrado v višini 1.000 evrov, ki bo šoli zagotovila nadaljnje izvajanje prometno-vzgojnih aktivnosti ter priložnost za izboljšanje infrastrukture za varno kolesarjenje. Osnovna šola Milana Majcna Šentjanž se je uvrstila na drugo mesto in prejela šolsko kolo, ki bo mladim kolesarjem omogočilo še več aktivnih izletov in športnih dni, preživetih v naravi.

Tretje mesto si je prislužila Osnovna šola Branik, strokovna žirija pa jo je nagradila s servisom koles, ki ga podarja Zavarovalnica Triglav. Kolesa bo tako temeljito pregledala in popravila strokovna ekipa ter s tem zagotovila varnost in zanesljivost koles, ki je ključnega pomena za brezskrbno kolesarjenje.

Zmagovalci Varno na kolesu 2022-2023 so:

Zmagovalne šole Razpisa POSTAJAM KOLESAR so:
1. mesto | OŠ Sveti Tomaž
2. mesto | OŠ Milana Majcna Šentjanž
3. mesto | OŠ Branik 

Učenci iz OŠ Toneta Tomšiča Knežak so si prislužili prvo mesto v skupnem seštevku opravljenih nalog vsebinskega sklopa Aktivno na kolesu. Za trud in prizadevnost so poleg prestižne denarne nagrade v višini 1.000 eur, prejeli vstopnico za park WOOP, saj so se uvrstili tudi na drugo mesto za izvedbo športnega dneva. Za največje število učencev, ki se je udeležilo športnega udejstvovanja na kolesu, pa je bila nagrajena OŠ Cirkovce. Z izvrstno opravljeno nalogo se je tako zavihtela na prvo mesto in si s tem priborila bon za prometno predstavitev na šoli, ki ga podeljuje Agencija za varnost v prometu (AVP). Učenci iz OŠ Jurija Vege Moravče so zasedli drugo mesto v skupnem seštevku opravljenih nalog omenjenega vsebinskega sklopa. S svojo predanostjo in vztrajnostjo so si zaslužili novo šolsko kolo, ki jim bo omogočilo nadaljnje raziskovanje okolice na dveh kolesih. Takoj za njimi, na tretje mesto, so se uvrstili mladi kolesarji iz OŠ Heroja Janeza Hribarja Stari trg pri Ložu, za svoj dosežek pa so prejeli servis koles.

Izmed posameznih nalog vsebinskega sklopa so izstopali učenci OŠ Braslovče, ki so nabrali največje število kilometrov (5.600 km) med vsemi sodelujočimi šolami. S trudom, vztrajnostjo in ljubeznijo do kolesarjenja so si priborili šolsko kolo. Na drugo mesto so se uvrstili učenci OŠ Šmihel, ki so prav tako navdušili z opravljenimi kolesarskimi kilometri, Zavarovalnica Triglav pa jih je nagradila s servisom koles, s katerim bo poskrbljeno, da bodo njihova kolesa vedno v brezhibnem stanju.


Zmagovalne šole Razpisa AKTIVNO NA KOLESU so:
1. mesto (skupno) | OŠ Toneta Tomšiča Knežak
2. mesto (skupno) | OŠ Jurija Vege Moravče
3. mesto (skupno) |OŠ Heroja Janeza Hribarja Stari trg pri Ložu 
 
Zmagovalne šole, ki so prekolesarile največ kilometrov, so:
1. mesto | OŠ Braslovče
2. mesto | OŠ Šmihel
 
Zmagovalna šola z največjim številom učencev na športnem dnevu:
1. mesto (skupno) | OŠ Cirkovce 
 
Med gosti, ki so navdušili udeležence dogodka, je bil Jan Porič, nekdanji tekmovalec v spustu z gorskim kolesom, ki je delil svojo osebno izkušnjo o tem, kako mu je nošenje čelade rešilo življenje v hudi kolesarski nesreči. Mojiceja Bonte, učiteljica, knjižničarka, novinarka in priznana slovenska pisateljica, pa je poudarila pomen trajnostne mobilnosti ter predstavila svoje literarno delo, otroško slikanico Šibazajec.  
 
Za glasbeno popestritev in nasmejane obraze otrok je poskrbela znana slovenska pevka Eva Boto. Po dogodku so si udeleženci lahko ogledali interaktivno razstavo Zdrava pamet, ki jo je pripravil Nik Škrlec.

Tako kot na drugih področjih se tudi v  prometu vzgoja začne pri najmlajših, zato v AMZS izvajamo številne aktivnosti za ozaveščanje otrok in mladih, z veseljem pa se pridružimo atraktivnim partnerskim pobudam, kot je projekt Varno na kolesu podjetja Butan plin. Kolesarjenje je zdravo, zabavno, okolju prijazno in v mestih pogosto hitrejše kot druga prevozna sredstva, zato upam, da bo še pridobilo na svoji priljubljenosti. Seveda pa moramo tudi na kolesu poskrbeti za svojo in varnost drugih udeležencev v prometu – spoštujmo prometne predpise, uporabljajmo čelado in vozimo strpno,

pa je na dogodku poudaril generalni sekretar Avto-moto zveze Slovenije mag. Jure Kostanjšek. 

Družba Butan plin je partner AMZS projekta #Kolesa za vse. 
 

Ključne besede


kolesarjiJure Kostanjšek

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

1

Priljubljenost članka

1

Shrani

Delite s prijatelji