Začelo se je mednarodno usposabljanje in tekmovanje mehanikov

Novice

S sprejemom in predstavitvijo ekip se je danes v Ljubljani začelo mednarodno tekmovanje in usposabljanje za odličnost cestnih patrulj - FIA Road Patrol Training for Excellence, ki ga AMZS ponovno gosti po šestih letih.


AMZS bo od 17. do 20. oktobra 2023 gostil Road Patrol Training for Excellence, mednarodno tekmovanje in usposabljanje za odličnost cestnih patrulj, katerega namen je izboljševanje veščin in učinkovitosti pri zagotavljanju pomoči na cesti.

Dogodek se je odprl z razstavo vozil za pomoč na cesti in predstavitvijo sodelujočih avtomobilskih klubov s slovesnostjo pred in v Hotelu Radisson Blu v Ljubljani, kjer bo v petek tudi razglasitev najboljših. Sam izobraževalno-tekmovalni del bo potekal v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem. 

Road Patrol Training for Excellence, na katerem se mehaniki avtomobilskih klubov izobražujejo in seznanjajo z novostmi na področju pomoči na cesti, avtomobilizma in tehnologije, poteka pod okriljem mednarodne avtomobilistične zveze FIA Regija I, ki v FIA združuje avtomobilske klube iz Evrope, Afrike in Bližnjega vzhoda, ter ARC Europe, mednarodne mreže za pomoč na cesti, ki jo je leta 1991 ustanovilo osem evropskih avtomobilskih klubov, danes pa zagotavlja pomoč na cesti v kar 43 evropskih državah. Članica FIA in ARC je tudi Avto-moto zveza Slovenije.

Na dogodku v Ljubljani je zbrane med drugim nagovoril predsednik AMZS Andrej Brglez, ki je ekipam zaželel dobrodošlico in izrazil upanje, da bi bil cilj dogodka izpolnjen: da bi tudi v prihodnje članicam in članom avtomobilskih klubov zagotavljali čim boljšo in čim bolj kakovostno pomoč na cesti.

Hiter tehnološki napredek avtomobilske industrije od nas zahteva nenehno izpolnjevanje naših storitev, tudi storitev pomoči na cesti. Te se že in se bodo morale še naprej, ob upoštevanju okoljevarstvenih vprašanj, prilagajati tudi trendu vse večje uporabe hibridnih in električnih avtomobilov, pa tudi razvoju novih oblik mobilnosti. Usposabljanje tistih, ki izvajate pomoč na cesti, je zato izjemnega pomena. Ob tem sem prepričan, da avtomobilski klubi znamo in zmoremo biti kos izzivom, ki so pred nami, saj smo doslej vselej uspeli stopiti v korak s časom in zagotavljati storitve v skladu s pričakovanji naših članov in članic ter skrbeti za njihovo mobilnost,

je poudaril Brglez in ob tem izpostavil, kako tehnologija brez človeka, ki nima ustreznega znanja in čuta za sočloveka, nima pomena:

Pri vsem tem pa ne smemo pozabiti, da je lahko še tako napredna tehnologija povsem brez pomena, če z njo ne upravlja človek, ki ga odlikujejo vrhunsko znanje, strokovnost in profesionalen odnos, predvsem pa človeška toplina, s katero zna in zmore pomagati, kadar našim članom ne gre vse po načrtih in nas pokličejo na pomoč. Torej človek, ki se zaveda, da njegovo delo ni le služba, temveč poslanstvo. To pomeni, da, ne glede na uro, vreme in druge okoliščine, nesebično pomaga in zmore sočloveka v nesrečni situaciji pomiriti, ga potolažiti in mu povrniti dobro voljo, seveda pa tudi rešiti njegove težave.

Predsednik AMZS Andrej Brglez: "Čeprav so aktivnosti avtomobilskih klubov vse bolj raznolike, pomoč na cesti ostaja osnovna dejavnost večine klubov in je tudi ena ključnih storitev, s katero mnogi člani povezujejo svoj avto-moto klub in jo od nas pričakujejo."

Tekmovalo in izobraževalo se bo 16 ekip iz 17 držav

Ekipe mehanikov se bodo pomerile v teoretičnih in praktičnih preizkusih pri prepoznavanju in reševanju tehničnih napak. Te je zasnovala izkušena ekipa domačih in tujih strokovnjakov iz avtomobilskih klubov. Naloge mehanikov bodo temeljile na realnih, vsakdanjih primerih okvar na avtomobilih, naslov najboljše (Road Patrol Team of the Year) pa si bo priborila ekipa, ki bo prikazala največ znanja, iznajdljivosti in najbolj ustrezen pristop do stranke.

Barve AMZS in Slovenije bosta zastopala Janez Kajzar, vodja servisne delavnice v AMZS centru v Postojni, in Jakob Turnšek, vodja servisa v AMZS centru Celje. 

Sodelujoči:

  • AMZS (Slovenija)
  • AA (Velika Britanija)
  • ACA (Albanija)
  • ÖAMTC  (Avstrija)
  • ADAC  (Nemčija)
  • TCS  (Švica)
  • ACL (Luksemburg)
  • SOS International/FDM (Danska)
  • MAK (Madžarska)
  • BiHAMK (Bosna in Hercegovina)
  • ARC Europe (Francija)
  • AUTOLIITTO (Finska)
  • AASA (Južna Afrika)
  • HAK (Hrvaška)
  • AMSM (Makedonija)
  • RACE Asistencia (Španija)
  • ANWB Wegenwacht (Nizozemska)

Ključni cilj: zagotoviti čim boljše in kakovostno izvajanje pomoči na cesti v vseh članicah FIA Regija I in ARC Europe

Glede na to, da pomoč na cesti ostaja osnovna dejavnost večine avto-moto klubov, članic FIA, in je tudi ena ključnih storitev, s katero večina članov povezuje svoj avto-moto klub in jo od njih pričakuje, je usposabljanje cestnih patrulj še kako pomembno, zlasti v dobi hitrega tehnološkega napredka avtomobilske industrije, ki ji morajo slediti tudi izvajalci pomoči na cesti. Ključni cilj avto-moto klubov na tem področju je, da bi čim več primerov okvar, zaradi katerih člani pokličejo pomoč na cesti, lahko rešili na mestu okvare in voznikom omogočili takojšnje nadaljevanje poti. AMZS mehaniki so pri tem npr. uspešni v kar 60 odstotkih primerov. Gre zlasti za popravilo manjših okvar, kot so poškodovana pnevmatika, prazen akumulator, pretrgan jermen, manjša okvara na hladilnem sistemu, pregorele varovalke ipd.

Ključne besede


pomoč na cestiARC EuropeFIA Regija IRoad Patrol Training for Excellencetekmovanje mehanikov

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

5

Priljubljenost članka

5

Shrani

Delite s prijatelji