Poljska uvedla elektronsko cestninjenje za vozila nad 3,5t

Novice

Na Poljskem so 1. julija 2011 uvedli nov sistem elektronskega cestninjenja, ki so ga poimenovali viaToll in je v prvi fazi namenjen predvsem voznikom tovornih vozil in avtobusov ter tudi določenih kategorij osebnih vozil.

Uporaba viaToll sistema je tako obvezna za vsa motorna vozila ali kombinacije vozil, katerih največja dovoljena masa presega 3,5t. Med ta vozila sodijo tovornjaki, avtobusi in tudi določeni kombiji oz. težja osebna vozila, katerim je pripeta prikolica. Vozniki vseh ostalih vozil bodo lahko elektronski sistem cestninjenja uporabljali v naslednji fazi razvoja sistema, katerega pričetek je predviden za 1.1. 2012. Tudi po tem času pa bo na avtocestah za osebna vozila do NDM 3,5t in motorna kolesa še vedno ostal v uporabi alternativni ročni sistem cestninjenja.

Sistem viaTol je elektronski sistem za zaračunavanje cestnine uporabnikom cestne infrastrukture (avtoceste + državne ceste) na določenih odsekih cestninskega omrežja na Poljskem. Znesek cestnine se določi glede na prevožene kilometre, odvisen pa je tudi od cestninskega razreda vozila, ki se določi glede na največjo dovoljeno maso, in tip motorja oz. EURO emisijskega razreda. Tako znesek cestnine ni odvisen od števila osi na vozilu. Glede na vse naštete kriterije prevoženi kilometer na avtocesti ali hitri cesti stane od 0,20 do 0,53 evrov, na plačljivih odsekih regionalnih cest pa je ta znesek nekoliko nižji in sicer od 10,16 do 0,42 evra na prevožen kilometer. Nižja cena velja za tovorna vozila od 3,5 t do 12t in motorjem EURO 5, najvišja cena pa za tovorna vozila nad 12t in motorjem EURO2.

Vsako vozilo in skupina vozil, katerega NDM presega 3,5t, mora biti opremljeno z viaBOX napravo, ki omogoča avtomatsko obračunavanje cestnine. Uporabniki se lahko registrirajo tako, da obiščejo kontaktno ali distribucijsko točko na Poljskem (na vseh večjih mejnih prehodih), kjer po podpisu pogodbe in plačilu depozita prevzamejo viaBOX napravo. Uporabniki cestne infrastrukture se lahko že predhodno registrirajo tudi na spletni strani www.viatoll.pl.

Vse dodatne informacije glede elektronskega cestninjenja na poljskih avtocestah dobite na spletni strani www.viatoll.pl, kjer objavljen tudi kalkulator za hiter izračun cestnine.

Vse dodatne informacije o cestninah za osebna vozila in motorna kolesa pa lahko dobite na spletni strani Direkcije za državne ceste in avtoceste: www.gddkia.gov.pl.

Ključne besede


na poticestninaPoljska

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

9

Priljubljenost članka

9

Shrani

Delite s prijatelji