Imate zadostno zimsko opremo tudi za potovanje v tujino?

Novice

Se odpravljate v tujino, pa ne veste, kakšna zimska oprema je obvezna? Pripravili smo pregled zakonskih določb za sosednje in še nekatere druge evropske države.


V Sloveniji je uporaba zimske opreme datumsko določena od 15. novembra do 15. marca. Ne glede na te zakonske določbe pa moramo vozniki upoštevati razmere na cestah in temu ustrezno prilagoditi opremo našega vozila. V drugih državah so zakoni glede zimske opreme zelo različni. V nekaterih državah je ta, podobno kot v Sloveniji, določena datumsko, v drugih je potrebna le v primeru zimskih voznih razmer. V zadnjih letih je bilo nekaj novosti predvsem v Avstriji, Nemčiji in na Češkem, kjer so zakone o zimski opremi spremenili. Največja razlika glede na slovenski zakon pa je v minimalni globini profila pnevmatik, ki je v tujini večinoma 4 mm, v Sloveniji pa 3 mm.

Od 1. decembra 2020 v državah članicah EU (razen v Avstriji) velja novost, da lahko namesto klasičnih jeklenih verig vozniki v zimskih razmerah uporabljajo tudi tekstilne verige, ki ustrezajo standardu EN 16662-1.

Slovenija

Zakon o pravilih cestnega prometa določa, da morajo biti med 15. novembrom in 15. marcem oziroma pred ali po tem datumu v primeru zimskih razmer vozila opremljena z zimsko opremo, ki jo sestavljajo štiri zimske pnevmatike z oznako M+S z minimalno globino profila 3 mm ali 4 letne pnevmatike z minimalno globino profila 3 mm in ustrezno velike snežne verige v priboru. Vozila s štirikolesnim pogonom morajo imeti v primeru stalnega pogona snežne verige vsaj za eno os in v primeru priklopljivega pogona vsaj za stalno vklopljeno os.

Vozila, katerih največja dovoljena masa presega 3,5 t, morajo imeti zimske pnevmatike vsaj na pogonskih kolesih ali na vseh kolesih letne pnevmatike in ustrezne snežne verige in lopato v priboru.

Na priobalnem območju od Črnega Kala do Sečovelj je dovoljena uporaba tudi samo letnih pnevmatik z minimalno globino profila 3 mm.

Voznik, ki v Sloveniji nima ustrezne zimske opreme, se po zakonu kaznuje z globo 40 EUR. Če pa je zaradi prekrška onemogočen promet, se voznika kaznuje z globo 500 EUR in petimi kazenskimi točkami. Če voznik ne očisti celotnega avtomobila pred pričetkom vožnje, ga lahko doleti globa 200 EUR, če pa ne upošteva prometne signalizacije o zimskih razmerah in prepovedi vožnje, pa je globa 300 EUR. V primeru pravnih oseb so globe višje, in sicer 1.000 EUR za voznika in 120 EUR za odgovorno osebo.

Avstrija

V Avstriji je obvezna zimska oprema v obdobju od 1. novembra do 15. aprila, vendar za vozila do 3,5 t le v času zimskih voznih razmer, za težja vozila pa ne glede na vozne razmere.

Za vozila do največje dovoljene mase 3,5 t se za zimsko opremo šteje uporaba zimskih pnevmatik z minimalno globino profila 4 mm ali letnih pnevmatik z minimalno globino profila 4 mm in snežnih verig na pogonskih kolesih. Kljub zimskim pnevmatikam pa so v primeru sneženja verige obvezne tudi na vseh višjeležečih cestah, kjer je to posebej označeno s prometnim znakom. Opozoriti velja, da je sicer uporaba snežnih verig dovoljena le v primeru neprekinjenega zglajenega snega ali ledu na vozišču, ne pa tudi v primeru snežne brozge ali delno zasneženega vozišča. V praksi to pomeni, da se vozniku, ki vozi vozilo z letnimi pnevmatikami po vozišču, na katerem je snežna brozga, lahko izreče globa za neustrezno zimsko opremo.

Vozila, katerih največja dovoljena masa presega 3,5 t, morajo biti v času od 1. novembra do 15. aprila, ne glede na vremenske pogoje, opremljena z zimskimi pnevmatikami vsaj na pogonski osi in imeti v priboru primerno velike snežne verige za pogonsko os. Minimalna globina profila pnevmatik vozil nad 3,5 t je 5 mm.

V Avstriji je globa za neupoštevanje predpisa 60 EUR, v primeru povzročitve zastojev pa je lahko tudi do 5.000 EUR.

Nemčija

V Nemčiji zimska oprema ni datumsko določena. Obvezna je v primeru zimskih voznih razmer (sneženje, zglajen sneg, snežna broza, poledica). Vozila morajo v zimskih voznih razmerah biti opremljena s štirimi zimskimi pnevmatikami (priporočajo vsaj 4 mm profila). Za zimsko pnevmatiko v Nemčiji velja pnevmatika, ki ima na bočnici vtisnjen simbol snežinke v obrisu triglave gore (ne le oznako M+S). Predpis velja za vse nove pnevmatike, ki so bile predstavljene po 1. januarju 2018, starejše pnevmatike s simbolom M+S pa so lahko v uporabi še do jeseni 2024. Vozila s štirikolesnim pogonom niso izjema. Uporaba letnih pnevmatik in snežnih verig v času zimskih voznih razmer ni ustrezna zimska oprema. Verige so obvezne ob ekstremnih zimskih razmerah in ob postavljeni ustrezni prometni signalizaciji. Za tovorna vozila nad 3,5 t je predpisana uporaba zimskih pnevmatik vsaj na pogonskih oseh. 

Globa za neuporabo zimske opreme v Nemčiji je 60 EUR, v primeru oviranja prometa pa minimalno 80 EUR.

Italija

Od leta 2011 se lahko vsaka italijanska regija sama odloča, kdaj in kakšno zimsko opremo bo zahtevala od voznikov na cestah na njihovem območju. Tako se je večina regij na območju severne in osrednje Italije odločila za datumsko določeno uporabo zimske opreme, ki vključuje ali 4 zimske pnevmatike ali pa 4 letne in v opremi dodatne snežne verige.

V pokrajini Furlanija-Julijska krajina, na avtocestah Trst–Benetke in Palmanova–Udine–Trbiž, je obvezna uporaba zimske opreme vse od 15. novembra do 15. aprila, ne glede na vozne razmere. Podobno je tudi na večini drugih regionalnih cest v tej regiji. Le na nekaterih regionalnih cestah je zakon zahteva zimsko opremo le med 15. novembrom in 31. marcem. Na območju Benečije (Veneto) je na avtocesti od Benetk do Brescie zimska oprema obvezna v obdobju od 1. novembra do 31. marca, na drugih avtocestah in regionalnih cestah v tej regiji pa od 15. novembra do 15. aprila. Podobno je tudi v drugih italijanskih regijah, npr. Emilia-Romagna (Bologna), kjer je zimska oprema obvezna od 1.1 novembra do 15. aprila, v Toskani je na glavni avtocesti A1, ki pelje od Milana proti Rimu, zimska oprema obvezna od 1. novembra do 15. aprila, na vseh drugih avtocestah in regionalnih cestah pa od 15. novembra do 15. aprila. V regiji Trentino - Južna Tirolska (Bolzano, Trento, Brenner) je zimska oprema ne glede na vozne razmere obvezna od 15. novembra do 15. aprila. Zimsko opremo najdlje zahtevajo na cestah v dolini Aoste, kjer je na avtocestah, ki peljejo proti predoroma Mont Blanc in St. Bernard, obvezna vse od 15. oktobra do 15. aprila.

Globa za neuporabo zimske opreme v Italiji je 39 EUR na cestah znotraj naselij in 80 EUR izven naselij, ob tem pa lahko policija tudi prepove nadaljnjo vožnjo.

Hrvaška

Na določenih avtocestah in državnih cestah na Hrvaškem morajo biti vozila opremljena z zimsko opremo od 15. novembra do 15. aprila, ne glede na vozne razmere. Gre za avtoceste A1: Zagreb–Maslenica, A2: Zagreb–Macelj, A3: Bregana–Zagreb–Bajakovo, A4: Zagreb–Goričan, A5: Sredanci–Osijek in A6: Reka–Bosiljevo. Oglejte si zemljevid in spisek vseh cest, kjer je zimska oprema obvezna od 15. novembra do 15. aprila.

Na drugih cestah po Hrvaškem je zimska oprema obvezna v primeru zimskih voznih razmer, prav tako tudi na prej omenjenih cestah v primeru sneženja pred ali po obdobju od 15. novembra do 15. aprila. 

Zimska oprema motornih vozil do 3,5 t:

  • štiri zimske ali celoletne pnevmatike (z oznako M+S) z minimalno 4 mm profila ali
  • štiti letne pnevmatike z minimalno 4 mm profila + snežne verige na pogonskih kolesih.

Zimska oprema vozil nad 3,5 t obsega:

  • zimske pnevmatike vsaj na pogonskih kolesih ali
  • štiri letne pnevmatike + snežne verige na pogonskih kolesih,
  • mala snežna lopata.

Globa v primeru neuporabe zimske opreme na Hrvaškem je 130 EUR.

Bosna in Hercegovina

Zimska oprema je za vsa vozila obvezna od 1. novembra do 1. aprila, ne glede na vozne razmere. Zimska oprema vozil do skupne mase 3,5 t, ki nimajo več kot osem sedežev, so štiri zimske pnevmatike z oznako M+S in minimalno globino profila 4mm ali štiri letne pnevmatike z minimalno globino profila 4 mm + snežne verige v priboru. Zimska oprema vozil skupne mase nad 3,5 t obsega vsaj dve zimski pnevmatiki (M+S) na pogonskih kolesih z minimalno globino profila 4mm + snežne verige ali štiri letne pnevmatike z minimalno globino profila 4 mm + snežne verige. Lopata in vreča peska nista več obvezni.

Globa za neuporabo zimske opreme v Bosni in Hercegovini je 40 KM, če voznik zaradi neustrezne opreme  povzroči prometno nesrečo, pa je globa od 50 do 200 KM.

Srbija

V Srbiji je od 1. novembra do 1. aprila v primeru zasneženih in poledenelih cest obvezna uporaba zimske opreme. Za osebna vozila to pomeni zimske pnevmatike z minimalno globino profila 4 mm na vseh kolesih. V tem obdobju je na cestah izven naselji obvezno imeti v opremi vozila tudi snežne verige za vsaj pogonska kolesa, ki jih je treba namestiti ob sneženju in ustrezni prometni signalizaciji. Za tovorna vozila in avtobuse je obvezna tudi lopata.

Globa za neuporabo zimske opreme v Srbiji je 3.000 dinarjev.

Švica

V Švici zimska oprema ni časovno določena, je pa obvezna v primeru zimskih voznih razmer (npr. če se ob sneženju sneg oprijemlje cestišča, ob poledici). Zimska oprema pomeni štiri zimske pnevmatike.

Če prometni znak zahteva uporabo snežnih verig, potem to velja za vsa vozila, razen za vozila na štirikolesni pogon. V primeru prometne nesreče v zimskih voznih razmerah se lahko krivda prisodi vozniku vozila brez ustrezne zimske opreme.

V Švici so številni prelazi in višjeležeče ceste pogosto prevozni le z uporabo snežnih verig, zato voznikom svetujemo, naj jih imajo v zimskem času kot dodatno opremo v vozilu. Dovoljena je tudi uporaba tekstilnih verig.

Francija

V Franciji je uporaba zimske opreme obvezna med 1. novembrom in 31. marcem na hribovitem območju Alp, Korzike, Jure, Pirenejev in Vogezov. Podroben zemljevid najdete tukaj. Obveznost uporabe zimske opreme določa novi znak:

Za zimsko opremo se smatrajo zimske pnevmatike z min. 3,5 mm profila označene z oznako M + S ali letne pnevmatike z verigami v priboru. Dovoljene so tudi tekstilne verige. Po 1. novembru 2024 bodo zimske pnevmatike morale biti označene označene s simbolom 3PMSF (trije vrhovi s snežinko).

Na nekaterih višjeležečih cestah je pogosto obvezna uporaba snežnih verig tudi za vozila, opremljena z zimskimi pnevmatikami. Predvsem zaradi tega voznikom priporočamo, da jih imajo vedno v priboru.

Globa za vožnjo brez zimske opreme v Franciji je 135 EUR.

Črna gora

V Črni gori je zimska oprema obvezna v obdobju od 15. novembra do 1. aprila, ne glede na vremenske razmere. Vozila morajo imeti v opremi snežne verige in pnevmatike z minimalno 4 mm profila. Vsaj pnevmatiki na pogonskih kolesih morata biti zimski z oznako MS, M+S ali M&S. Tovorna vozila in avtobusi morajo biti dodatno opremljeni tudi z lopato in vrečo peska.

Globa za neustrezno zimsko opremo v Črni gori je od 60 do 150 EUR, za neuporabo zimske opreme (npr. neuporaba verig v primeru sneženja) pa je globa od 80 do 300 EUR.

Madžarska

Na Madžarskem zimska oprema ni zakonsko določena. V primeru močnejšega sneženja oziroma večje količine snega je obvezna uporaba snežnih verig na pogonskih kolesih. V takih primerih se uporaba snežnih verig zahteva že pri prestopu meje.

Češka

Med 1. novembrom in 31. marcem velja v primeru zimskih voznih razmer obvezna uporaba zimske opreme na vseh cestah. Zimsko opremo vozil do največje dovoljene mase 3,5 t sestavljajo štiri zimske pnevmatike z minimalno 4 mm profila. Zimska oprema vozil nad 3,5 t obsega zimske pnevmatike z minimalno globino profila 6 mm na vseh kolesih.

Na Češkem je globa za neuporabo zimske opreme minimalno 2000 CZK (cca 80 EUR).

Slovaška

Za osebna vozila so v primeru zimskih voznih razmer obvezne zimske pnevmatike z oznako M+S z minimalno globino profila 3 mm na vseh kolesih. Dovoljena je tudi uporaba letnih pnevmatik + snežne verige v dodatni opremi. Za vozila nad 3,5 t je med 15. novembrom in 31. marcem, neodvisno od razmer na cestah, obvezna uporaba zimskih pnevmatik z minimalno globino profila 3 mm na vseh kolesih.

Druge države

V drugih državah ni večjih posebnosti glede uporabe zimske opreme. V nekaterih severnih evropskih državah je zimska oprema določena datumsko: na Finskem, v Latviji in Estoniji med 1. decembrom in 31. marcem, na Švedskem med 1. decembrom in 31. marcem in na Norveškem med 15. novembrom in 31. marcem. 

Da bodo vaše poti v tujini brez zapletov tudi ob morebitnih policijskih kontrolah ali v primeru nesreče, si v enotah AMZS uredite mednarodne potovalne dokumente.

Vas zanima še več potovalnih informacij za evropske države? Najdete jih v rubriki Na poti.

Ključne besede


zimska opremakaznina potiAvstrijaItalijaHrvaškaNemčijaFrancijaavstrija