Sezonska podražitev hrvaških avtocest

Novice

Na Hrvaškem so letos sezonsko povišanje cestnin uvedli že s 15. junijem. Od 1. julija tudi spremembe cen 10-dnevne in letne češke vinjete.


Vsakoletna podražitev hrvaških avtocest v upravljanju dveh državnih koncesionarjev, Hrvatske autoceste (HAC) in Autocesta Rijeka-Zagreb (ARZ), je letos nastopila prej kot v preteklih letih. S 15. junijem sta koncesionarja cene na avtocestah od Zagreba do Splita oziroma Ploč in od Zagreba do Reke zvišala za 10 odstotkov. Na odseku od Zagreba do Zadra je tako treba plačati 134 HRK (prej 128) oziroma okoli 18 €, od Zagreba do Splita 200 HRK (prej 181) oziroma okoli 27 €. Od Zagreba do Reke cestnina v poletnem času znaša 77 HRK (prej 70 HRK) oziroma dobrih 10 €.

Dražja je tudi mostnina na otok Krk, ki zdaj znaša 39 HRK (prej 35) oziroma dobrih 5 €. Zvišale so se tudi cestnine na avtocestnih odsekih Zagreb–Lipovac in na odseku proti Osijeku ter na avtocesti Zagreb–Goričan. Že od 1. januarja 2018 pa ni treba plačevati uporabe predora Sv. Ilij, ki pelje pod gorovjem Biokovo in povezuje kraja Zagvozd in Baška Voda.

Cestnine in druge stroške po Evropi si lahko izračunate na naši spletni strani.

Spremenjena cena čeških vinjet

Od 1. julija bodo nižje cene 10-dnevnih in letnih čeških vinjet. 10-dnevna vinjeta bo po novem stala 12,50 € oziroma 310 CZK (prej 13,00 €), letna vinjeta pa bo po novem stala 60,00 € oziroma 1.500 CZK (prej 61,00 €). Cena mesečne vinjete ostaja enaka, tj. 18,00 € oziroma 440 CZK.

Češka vinjeta je obvezna za vsa vozila do največje dovoljene mase 3,5 tone, tudi če v kombinaciji s pripeto prikolico presegajo NDM 3,5 tone. Za motorna kolesa vinjeta ni potrebna, za vsa ostala vozila, katerih največja dovoljena masa presega 3,5 tone, pa je obvezna uporaba elektronskega sistema cestninjenja.

Vinjete za Češko, Avstrijo, Švico in Slovenijo, eko nalepke za nemška mesta in drugi mednarodni dokumenti so vam na voljo v AMZS poslovnih enotah.

Ključne besede


vinjetacestninamednarodni dokumentipotovalne informacije

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

1

Priljubljenost članka

1

Shrani

Delite s prijatelji