Mladi kolesarji potujejo na FIA evropsko tekmovanje v Ženevo

Novice

AMZS je na Vranskem organiziral izbirno tekmovanje za 34. FIA evropsko prometno izobraževalno tekmovanje mladih kolesarjev (ETEC), na katerem se je pomerilo 14 ekip mladih kolesarjev in kolesark. Najboljši se bodo s svojimi vrstniki septembra pomerili v Švici.


Mladi kolesarji med 10. in 12. letom starosti so se minuli petek, 17. maja 2019, na Vranskem pod mentorstvom avto-moto društev Dravograd, Gorica, Kamnik, Lukovica, Markovci, Moste, Ormož, Pinko Tomažič Piran in Štefan Kovač Murska Sobota udeležili AMZS izbirnega tekmovanja za 34. evropsko prometno izobraževalno tekmovanje pod okriljem mednarodne avtomobilistične zveze FIA. Štiričlanske ekipe (vsako sestavljata dva fanta in dve dekleti) so se preizkusile v praktični vožnji s kolesom po poligonu, opravile preizkus iz teoretičnega poznavanja cestno prometnih predpisov, narisati pa so morale tudi risbo na temo kolesarjenja. Najbolje se je odrezala ekipa AMD Moste 1, drugo mesto je osvojila ekipa AMD Dravograd 2, tretji pa so bili kolesarji iz ekipe AMD Lukovica 1. 

V Ženevo najboljši štirje

Za razliko od prejšnjih let, letos na mednarodno FIA kolesarsko tekmovanje, ki bo od 12. do 15. septembra v Ženevi, organiziral pa ga bo švicarski avtomobilski klub TCS, ne bo odpotovala najboljša ekipa, temveč bo reprezentanca AMZS sestavljena in štirih najboljših posameznikov – dveh deklet in dveh fantov. To so: Jasna Plahuta (AMD Kamnik 1), Tinka Žakelj (AMD Moste 1), Blaž Cerar (AMD Lukovica 1) in Teo Križovnik (AMD Dravograd 2). 

Letos se je za uvrstitev na mednarodno tekmovanje pomerilo 56 tekmovalk in tekmovalcev iz 14 ekip pod mentorstvom avto-moto društev Dravograd, Gorica, Kamnik, Lukovica, Markovci, Moste, Ormož, Pinko Tomažič Piran in Štefan Kovač Murska Sobota.

AMZS sicer izbirno tekmovanje Najboljši mladi kolesar, ki mlade kolesarje popelje na mednarodno tekmovanje avtomobilistične zveze FIA, organizira že od leta 1997.

Prometna vzgoja se mora začeti že pri najmlajših in zato si v AMZS prizadevamo, da bi tudi z aktivnostmi, kot je tekmovanje mladih kolesarjev, že pri otrocih vzbudili zavest o pomenu varne udeležbe v prometu,

je namen tekmovanja predstavil mag. Jure Kostanjšek, vodja področja varna mobilnost pri Avto-moto zvezi Sloveniji.

 

FIA tekmovanje mladih kolesarjev organizira že 34 let. Vsako leto se ga udeleži več kot milijon otrok, njegov namen pa je varno vključevanje otrok v promet.

Vsem sodelujočim iskreno čestitamo za odlične rezultate, članom reprezentance pa želimo uspešne priprave in čim boljši nastop v Ženevi!

Rezultati

1. AMD Moste 1
2. AMD Dravograd 2
3. AMD Lukovica 1
4. AMD Lukovica 2
5. AMD Dravograd 1
6. AMD Kamnik 1
7. AMD Moste 2
8. AMD »Štefan Kovač« Murska Sobota 1
9. AMD Markovci
10. AMD »Pinko Tomažič« Piran 1
11. AMD Gorica
12. AMD Ormož
13. AMD »Štefan Kovač« Murska Sobota 2
14. AMD »Pinko Tomažič« Piran 2 

 

Foto: Polona Avanzo

Ključne besede


FIAkolesarjiETECmladi kolesarjiNajboljši mladi kolesarkolesarsko tekmovanje