Za varne (šolske) poti: pogled na cesto, ne na mobilnik!

Novice

Avto-moto zveza Slovenije in Policija sta na današnji novinarski konferenci pri OŠ Dušana Flisa v Hočah predstavili aktivnosti, ki jih bosta izvajali ob začetku novega šolskega leta. AMZS letos izpostavlja zlasti ozaveščanje glede nevarnosti, ki jih predstavlja uporaba mobilnega telefona – ne le za volanom, ampak tudi med pešci, kolesarji, skiroisti.


AMZS v sodelovanju z avto-moto društvi po Sloveniji ter Policijo in Zavarovalnico Sava že peto leto v sklopu kampanje Še 365 dni! pred novim šolskim letom voznike in druge udeležence v prometu opozorja, da se otroci in mladi vračajo na šolske poti, hkrati pa poudarja, da je treba za njihovo varnost skrbeti vse dni v letu, ne le ob začetku pouka. 

 

Kot je na današnji novinarski konferenci ob predstavitvi aktivnosti za večjo prometno varnost otrok izpostavil generalni sekretar Avto-moto zveze Slovenije Jure Kostanjšek, je večina udeležencev v prometu v prvih dneh novega šolskega leta na najmlajše res bolj pozorna, po nekaj dneh ali tednih pa mnogi pozabijo, da otroci promet doživljajo drugače, kar odraslim narekuje dodatno skrb in pozornost vse dni v letu.

Letos se mnogi otroci v vrtce in šolske klopi vračajo po daljšem premoru, kot je bilo to običajno. Zlasti v prvih tednih bodo najverjetneje še zelo počitniško razigrani in posledično manj pozorni na dogajanje v prometu. Poleg tega vse večje tveganje za nastanek prometne nesreče predstavlja uporaba mobilnega telefona. Odrasli moramo biti otrokom zgled, hkrati pa jih podučiti, zakaj je takšno ravnanje nevarno.«

Generalni sekretar Avto-moto zveze Slovenije Jure Kostanjšek: "Otroci se še (pre)malo zavedajo, kaj je zavorna pot oziroma, da se avto, avtobus, motor … ne ustavijo v istem trenutku, ko voznik stopi na zavoro, in da morajo to pri svoji udeležbi v prometu upoštevati."

 AMZS letos v sklopu kampanje Še 365 dni! ozavešča o zavorni poti različnih prometnih sredstev ter (ne)pozornosti v prometu, za kar so krive tudi mobilne naprave.

»Otroci se še (pre)malo zavedajo, kaj je zavorna pot oziroma, da se avto, avtobus, motor … ne ustavijo v istem trenutku, ko voznik stopi na zavoro, in da morajo to pri svoji udeležbi v prometu upoštevati. V idealnih okoliščinah voznik potrebuje približno sekundo, da v kritični situaciji reagira in začne zavirati. A uporaba mobilnih in drugih naprav med vožnjo reakcijski čas podaljšuje. Dodatno tveganje prestavlja uporaba telefona med pešci, kolesarji, skiroisti ..., saj tudi pri teh uporabnikih odvrača pozornost in vpliva na zaznavanje prometnega dogajanja. Kdor se ukvarja s telefonom, se običajno kasneje odzove na situacije ali ovir sploh ne opazi, na splošno je manj pozoren na promet«,

razlaga Kostanjšek ter dodaja, da je za varno vožnjo pomembna tudi tehnična brezhibnost vozila in uporaba ustreznih zadrževalnih sistemov pri prevozu otrok.

Ne na gas, pazi na nas!

Zagotavljanje varnosti otrok je v prvih septembrskih dneh tudi ena najpomembnejših nalog Policije.

»Policisti sicer aktivnosti za večjo varnost otrok na poti v šolo oziroma vrtec in domov izvajamo celo šolsko leto. Vsako leto opravimo pregled cestno-prometne signalizacije v bližini šol ter vrtcev, skupaj z vodstvi šol in predstavniki lokalnih skupnosti opravimo pregled načrtov varnih šolskih poti, preverjamo tehnično brezhibnost avtobusov in drugih vozil, s katerimi se prevažajo otroci, prisotni smo na sestankih s starši in prvošolci, kjer jih poučimo o nevarnostih na šolskih poteh ter o obveznosti staršev in otrok, predavamo tudi o prometni varnosti ter se povezujemo s predstavniki drugih institucij. Te dni izvajamo tudi poostrene nadzore hitrosti, ob začetku šolskega leta pa bomo pozorni še na opremljenost otrok z rumenimi ruticami in odsevnimi telesi ter druge prometne predpise na tem področju,«

je aktivnosti Policije predstavil Boštjan Koletnik s Policijske uprave Maribor in ob tem pozval:

»Otroci se v šole vračajo po daljšem obdobju kot običajno, zato starše pozivamo, naj z otroki obnovijo prometna pravila, poskrbijo, da bodo dobro vidni, da bodo med prevozom dosledno pripeti v ustrezne zadrževalne sisteme, otroci pa naj pri vožnji s kolesom, skirojem ali rolko ne pozabijo na zaščitno čelado.«

Boštjan Koletnik s Policijske uprave Maribor je starše pozval, naj z otroki obnovijo cestnoprometna pravila, poskrbijo, da bodo dobro vidni in da bodo med prevozom dosledno pripeti v ustrezne zadrževalne sisteme.

AMZS super junaki v 15 slovenskih krajih

Obraz kampanje Še 365 dni! so ponovno AMZS maskote Anja, Marko in Zdravko, ki od danes z avto-moto društvi v Hočah, Mariboru, Slovenskih Konjicah, Dravogradu, Ravnah na Koroškem, Šmartnem ob Paki, Lukovici, Moravčah, Šenčurju, Markovcih, Izlakah, Ljubljani, Šempetru pri Gorici, Vrtojbi in Postojni na prehodih za pešce ob šolah voznike opozarjajo, čez koliko dni se otroci vračajo v šolo, na prvi šolski dan, 1. septembra, pa bodo s sloganom »Še 365 dni« poudarili, da morajo biti vozniki na otroke v prometu pozorni vse leto.

AMZS maskoti Anja in Marko sta pet dni pred začetkom pouka mimoidoče in voznike na začetek šole opozarjali tudi v Mariboru.

Kampanjo podpira Zavarovalnica Sava

Kampanjo Še 365 dni! tudi letos podpira Zavarovalnica Sava. Gregor Lednik, direktor področja tržnega komuniciranja v Zavarovalnici Sava je ob tem povedal:

AMZS kampanjo Še 365 dni v Zavarovalnici Sava štejemo med najpomembnejše partnerske projekte na področju preventive, še posebej, ker opozarja na najranljivejšo skupino udeležencev v prometu, na otroke. Kampanja Še 365 dni opozarja, da se šolarji vračajo v šolo in s tem tudi na cesto na poti v in iz šole ali med preživljanjem časa v šolski okolici. Verjamemo, da letos vračanje v šolske klopi spremlja še večje vznemirjenje, razigranost in želja po snidenju s sošolci in ostalimi vrstniki. Zato ob opozarjanju maskot Anje, Marka in Zdravka z odštevanjem do začetka pouka, ki je namenjeno ostalim udeležencem v prometu, zelo pozdravljamo tudi prometno varnostni dan za otroke, ki je letos opozarjal tudi na še kako pomembno nevarnost uporabe mobilnih telefonov med udeležbo v prometu. Verjamemo v to, da kampanja Še 365 dni pomembno pripomore k večji opreznosti nas voznikov, predvsem pa si želimo, da zares doseže dolgoročni učinek in da bodo otroci ostali varni v prometu vse leto. Ob tej priložnosti staršem, skrbnikom, učiteljem in šolarjem želimo izjemno zanimivo, zvedavo in dogodivščin polno šolsko leto. Ustvarite lepe spomine nanj, mi pa bomo z veseljem in vso odgovornostjo mislili na vašo prihodnost in da boste tudi v novo šolsko leto vstopili karseda brez skrbi. Z novim šolskim letom prihaja namreč nova priložnost, da svojim otrokom zagotovite nezgodno zavarovanje. Sklenete ga lahko na naših prodajnih mestih, pri zastopniku ali priročno na spletu.

AMZS mobilna aplikacija opozarja na bližino šol

Za večjo varnost otrok AMZS voznikom priporoča, naj si na svoj mobilni telefon namestijo brezplačno AMZS mobilno aplikacijo, ki ima že več kot 400 tisoč uporabnikov. Ta namreč z glasovnimi opozorili opozarja na bližino šol – voznik lahko na podlagi obvestila prilagodi vožnjo, upoštevaje, da so na cesti otroci.

Ostani viden: s Pametno kresničko, AMZS Pozornimi nogavičkami in odsevnim paketkom

Jesen prinaša krajše dneve, deževni in megleni dnevi pa slabšo vidnost pešcev, kolesarjev, skiroistov …, zato AMZS izpostavlja pomen uporabe odsevnih teles in svetlih oblačil. V AMZS je že nekaj let na voljo odsevni paketek, ki vsebuje nahrbtnik z odsevnimi trakovi, odsevne nalepke za polepitev kolesa, skiroja, čelade in drugih otroških predmetov, obesek v obliki varnostnega jopiča, rumeno rutico z odsevnimi trakovi in odsevni trak za roko ali nogo.

Letos AMZS k izdelkom za večjo varnost otrok in mladostnikov dodaja še Pametno kresničko. »V AMZS podpiramo Fundacijo za ustvarjalne mlade in omogočamo mladim, da se razvijajo. Tako smo podprli tudi zagonsko podjetje Flare, ki je razvilo Pametno kresničko, v celoti izdelano v Sloveniji«, izpostavlja Maja Ambrož, vodja tržnega komuniciranja pri AMZS. Gre za odsevno telo, ki ga preprosto pripnemo na šolsko torbo ali jakno. Starši si na pametni telefon naložijo brezplačno aplikacijo, nastavijo območja gibanja in časovne razpone za šolo, dom in izvenšolske dejavnosti. Aplikacija omogoča spremljanje lokacije kresničke (šolarja) v realnem času ter nastavitev obvestil (na primer, da prejmete sporočilo, ko otrok pride v šolo ali domov, če zapusti meje nastavljene lokacije …). Pametna kresnička vsebuje gumb »pridi me iskat« ali z dvojnim klikom »SOS klic«. Polni se preko USB priključka, trajanje baterije pa je približno en teden. Vse informacije so zavarovane, zasebne in šifrirane. Edinstvene Pametne kresničke so trenutno na voljo v AMZS Ljubljana, Dunajska, ali z naročilom na spletni strani.

AMZS pa je letos razširil tudi projekt Pozorne nogavičke, pove Maja Ambrož:

»Pozornim nogavičkam za odrasle, ki se ponašajo v dveh barvnih kombinacijah in dveh različnih velikostih, so se pridružile še male Pozorne nogavičke, namenjene nogicam, velikosti od 20 do 34. Dizajn otroških nogavičk je bil izbran v sklopu natečaja 'Oblikuj svoje Pozorne nogavičke!'. Zmagovalno idejo smo opremili z odsevnimi elementi, ki skrbijo za varne in brezskrbne poti. Tudi te nogavičke so izdelane v Sloveniji. Ker ne vsebujejo patenta na peti, so super nosljive dlje časa, saj z otrokom dobesedno rastejo. Tudi te nogavičke pa se na roki spremenijo v lutko. Zdaj lahko cela družina priredi pravo Pozorno gledališče, pri čemer so ji v pomoč elementi na notranji strani okolju prijazne embalaže. Na voljo so v vseh AMZS centrih in na spletni strani AMZS.«

Pozornim nogavičkam za odrasle so se pridružile še male Pozorne nogavičke, ki bodo z barvitim vzorcem in odsevnimi elementi poskrbele za varen in viden korak najmlajših udeležencev v prometu.

AMZS nasveti za varno vožnjo ob začetku šolskega leta

Nasveti staršem za večjo varnost otrok:

  • V dneh pred začetkom šole in tudi v prvih šolskih dneh čim več časa namenite prometno-varnostni vzgoji otrok.
  • Preverite, kaj vaši otroci znajo in zmorejo, ne le na šolski poti, ampak tudi na sprehodu, na kolesu ali v avtomobilu.
  • Pri tem ne pozabite, da z lastnim ravnanjem dajete zgled svojim otrokom.
  • Pri prevozu otroke dosledno zavarujte z varnostnimi pasovi oziroma jih prevažajte zavarovane v ustreznih otroških varnostnih sedežih.
  • Tudi sami se vedno pripnite.

 Drugim voznikom pa:

  • Kot udeleženci v prometu bodite na otroke in njihovo nepredvidljivost še posebej pozorni.
  • Temu prilagodite tudi način svoje vožnje.
  • Še posebej bodite pozorni v bližini vrtcev in šol ter krajev, kjer se morda otroci igrajo (npr. na ulicah, na parkiriščih ...).

 

Ključne besede


otrocivarna mobilnostprometna varnostkampanja Še 365 dni!začetek šole

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

53

Priljubljenost članka

53

Shrani

Delite s prijatelji