Otroci spoznavali zavorno pot in nevarnosti mobilnega telefona v prometu

Novice

Otroci, ki so pri Zvezi prijateljev mladine Moste-Polje v počitniškem varstvu, so se na prometnovarnostnem dnevu pred začetkom šolskega leta spoznali z zavorno potjo ter nevarnostmi uporabe mobilnega telefona v prometu.


Otroci promet doživljajo drugače. So manjši, ne vidijo prek parkiranih vozil in drugih ovir, imajo manjši vidni kot in manj opazijo. Do desetega leta še ne zmorejo samostojno sodelovati v prometu, pogosto preusmerjajo pozornost, pozabijo na pravila, pri hoji in teku še niso dovolj spretni, obvladovanje kolesa pa je bolj zahtevno. Težje ocenijo oddaljenosti in hitrosti vozil, smeri zvoka, zamenjujejo levo in desno ter se še ne zmorejo primerno odzivati v prometu.

Da bi najranljivejše udeležence v prometu ozavestili o prometni varnosti ter pravilih in nevarnostih, ki na njih prežijo na cesti, je AMZS že peto leto zapored v sklopu kampanje Še 365 dni! v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem pripravil prometnovarnostni dan za otroke. Medtem ko je bil lani poudarek na varni vožnji z e-kolesi in e-skiroji, je bil letos na izobraževanju oz. ozaveščanju glede zavorne poti. Inštruktorji varne vožnje in policist Danilo Milčinovič s Postaje prometne policije Celje so otroke poučili, da se avto, avtobus, motor … ne ustavijo v istem trenutku, ko voznik stopi na zavoro, in da morajo to pri svoji udeležbi v prometu upoštevati. 

Obenem so se otroci soočili z nevarnostmi uporabe mobilnega telefona v prometu - kako je ta med vožnjo avtomobila, kolesa ali pa med samo hojo nevaren, saj odvrača pozornost in vpliva na zaznavanje prometnega dogajanja. Pešec, ki se ukvarja s telefonom, se običajno kasneje odzove na situacije ali ovir sploh ne opazi, na splošno je manj pozoren na promet.

Odštevati začnemo 27. avgusta

Prometnovarnostni dan za otroke je del AMZS kampanje Še 365 dni!, ki ob začetku šole že vrsto let opozarja, da se otroci spet vračajo na šolske poti, hkrati pa izpostavlja, da je treba za varnost otrok skrbeti vse leto, torej vseh 365 dni, ne le ob začetku pouka.

V drugem delu kampanje bo osrednje sporočilo kampanje AMZS odmevalo v različnih slovenskih krajih, kjer bodo na to, da se otroci zopet vračajo na šolske poti, opozarjali AMZS Super junaki Zdravko, Marko in Anja. V sodelovanju z avto-moto društvi in klubi Pohorje, Orehova vas, MTT Maribor, Slovenske Konjice, Dravograd, Ravne na Koroškem, Šmartno ob Paki, Lukovica, Šenčur, Markovci, Izlake, Zvezda, Postojna in GAS Vrtejba ter Policijo in Zavarovalnico Sava začnejo "odštevati dneve" do začetka novega šolskega leta v četrtek, 27. avgusta, ko bo do začetka pouka le še pet dni.

AMZS se za podporo pri izvedbi aktivnosti zahvaljuje Zavarovalnici Sava.

Ključne besede


otrocivarna mobilnostkampanjaŠe 365 dni!

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

21

Priljubljenost članka

21

Shrani

Delite s prijatelji