Otroci v prometu: začenja se odštevanje do novega šolskega leta

Novice

Ob začetku novega šolskega leta bo Avto-moto zveza Slovenije tudi letos v sodelovanju z avto-moto društvi in s Policijo po vsej Sloveniji izvajala aktivnosti, s katerimi bo voznike in druge udeležence v prometu opozarjala, da se otroci vračajo v šolske klopi in na šolske poti.


AMZS v sodelovanju z avto-moto društvi po Sloveniji ter Policijo in Zavarovalnico Sava že šesto leto s kampanjo Še 365 dni! udeležence v prometu opozarja, da se otroci in mladi vračajo na šolske poti, hkrati pa poudarja, da je treba za njihovo varnost skrbeti vse dni v letu, ne le v začetku septembra. Večina udeležencev v prometu je namreč v prvih dneh novega šolskega leta na najmlajše res bolj pozorna, po nekaj dneh ali tednih pa mnogi pozabijo, da otroci promet doživljajo drugače, kar odraslim narekuje dodatno skrb in pozornost vse dni v letu.

V AMZS se z veseljem in posebno skrbjo do najmlajših udeležencev v prometu pridružujemo aktivnostim različnih deležnikov ob začetku novega šolskega leta. Skupaj z avto-moto društvi, policijo in od podpori Zavarovalnice Sava ob tem poudarjamo, da imajo otroci pravico do prometne varnosti vseh 365 dni in ne le ob začetku pouka. Naše maskote Marko, Anja in Zdravko bosta v teh dneh na šolskih poteh voznike in druge udeležence opozarjali, da se mladi vračajo v šolske klopi,

je na dogodku za medije ob začetku kampanje pred OŠ Koper dejal generalni sekretar AMZS mag. Jure Kostanjšek.

 

Inšpektor z oddelka za cestni promet na Policijski upravi Koper Peter Leban pa je podal nekaj nasvetov staršem za večjo varnost v prometu njihovih šolarjev:

V teh dneh bo na cestah in prehodih za pešce prisotnih več policistov in občinskih redarjev, ki bodo otrokom pomagali pri prehajanju ceste. Največ za varno udeležbo otrok v prometu lahko naredijo starši, ki naj otroke podučijo o prometnih pravilih. Otroke prvih dveh razredov mora na poti v šolo in iz šole spremljati polnoletna oseba, opremljeni morajo biti z rumenimi ruticami, ob slabši vidljivosti tudi s kresničko. Pri prevozu naj uporabljajo varnostne pasove, manjši od 140 cm in lažji od 36 kg morajo uporabljati ustrezne varnostne sedeže. Starši naj si pogledajo načrt varnih šolskih poti, ki so jih pripravile in objavile osnovne šole pred začetkom pouka. Spomnim naj tudi na spremembe cestnoprometnih pravil. Odslej e-skiroji spadajo v skupino lahkih motornih vozil, s katerimi se lahko vozimo le po kolesarskih površinah. Vozijo jih lahko starejši od 12 let, s tem, da marajo imeti mladi od 12. do 14. leta kolesarsko izkaznico. Zaščitna čelada je za uporabnike e-skirojev obvezna do 18. leta.

S t. i. malo šolo prometa AMZS ob začetku pouka poseben poudarek namenja ozaveščanju, kaj je zavorna pot (kako dolgo pot prevozi avtomobil, preden se ob zaviranju zaustavi), zakaj je pomembna varnostna razdalja, zakaj je pomembna zbranost med vožnjo, zakaj je treba uporabljati otroške varnostne sedeže oziroma varnostni pas ter zakaj moramo biti v prometu previdni, še zlasti kot ranljivejši udeleženci – pešci, kolesarji, skiroisti … Vse to so v začetku avgusta spoznavali tudi otroci v počitniškem varstvu pri Zvezi prijateljev mladine Moste-Polje v sklopu prometnovarnostnega dne v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem.

Iz Motorevije: Poletna šola varnosti in mobilnosti

AMZS super junaki v 14 slovenskih krajih

Obrazi kampanje Še 365 dni! AMZS maskote Anja, Marko in Zdravko bodo do srede, 1. septembra 2021, z avto-moto društvi v Šempetru pri Gorici, Piranu, Kopru, Puconcih, Markovcih, Dravogradu, Ravnah na Koroškem, Izlakah, Slovenski Bistrici, Mariboru, Slivnici, Žireh, Kranju in Lukovici na prehodih za pešce ob šolah voznike opozarjali, čez koliko dni se otroci vračajo v šolo, na prvi šolski dan, 1. septembra, pa bodo s sloganom »Še 365 dni« poudarili, da morajo biti vozniki na otroke v prometu pozorni vse leto.

 Tabela: Obiski maskot po Sloveniji

Datum Lokacija Društvo
27. 8.: 7.30 Šempeter pri Gorici GAS Vrtejba
27. 8.: 10.00 OŠ Lucija, Fazan 1, Portorož AMD Piran
27. 8.: 11.30 Cesta Zore Perello - Godina 1, Koper AMTK Koper
28. 8.: 8.30 OŠ Puconci AMD Štefan Kovač
28. 8.: 11.00 Markovci AMD Markovci
30. 8.: 8.30 Dravograd AMD Dravograd
30. 8.: 9.30 Ravne na Koroškem AMD Ravne na Koroškem
30. 8.: 12.30 Izlake AMD Izlake
31. 8.: 9.00 Slovenska Bistrica, Trg svobode AMD Slovenska Bistrica
31. 8.: 11.00 Maribor MTT Maribor
31. 8.: 12.30 Slivnica AMD Orehova vas
1. 9.: 7.30 OŠ Žiri AMD Žiri
1. 9.: 10.00 Kranj AMD Kranj
1. 9.: 12.00 Lukovica AMD Lukovica

AMZS nasveti za varno vožnjo ob začetku šolskega leta

Nasveti staršem za večjo varnost otrok:
  • V dneh pred začetkom šole in tudi v prvih šolskih dneh čim več časa namenite prometno-varnostni vzgoji otrok.
  • Preverite, kaj vaši otroci znajo in zmorejo, ne le na šolski poti, ampak tudi na sprehodu, na kolesu ali v avtomobilu.
  • Pri tem ne pozabite, da z lastnim ravnanjem dajete zgled svojim otrokom.
  • Pri prevozu otroke dosledno zavarujte z varnostnimi pasovi oziroma jih prevažajte zavarovane v ustreznih otroških varnostnih sedežih.
  • Tudi sami se vedno pripnite.
 Drugim voznikom pa:
  • Kot udeleženci v prometu bodite na otroke in njihovo nepredvidljivost še posebej pozorni.
  • Temu prilagodite tudi način svoje vožnje.
  • Še posebej bodite pozorni v bližini vrtcev in šol ter krajev, kjer se morda otroci igrajo (npr. na ulicah, na parkiriščih ...).

AMZS mobilna aplikacija opozarja na bližino šol

Za večjo varnost otrok AMZS voznikom priporoča, naj si na svoj mobilni telefon namestijo brezplačno AMZS mobilno aplikacijo. Ta namreč z glasovnimi opozorili opozarja na bližino šol – voznik lahko na podlagi obvestila prilagodi vožnjo, upoštevaje, da so na cesti otroci.

 

AMZS aplikacija

S prenovljeno aplikacijo ste vozniki vedno na tekočem o dogajanju na svoji poti, člani AMZS pa imate na dosegu roke tudi seznam vseh ugodnosti, ki jih lahko koristite v najbližjem AMZS centru.

Prenesi

 

Ostani viden: s Pametno kresničko, AMZS Pozornimi nogavičkami in odsevnim paketkom

Jesen prinaša krajše dneve, deževni in megleni dnevi pa slabšo vidnost pešcev, kolesarjev, skiroistov …, zato AMZS izpostavlja pomen uporabe odsevnih teles in svetlih oblačil. V AMZS je že nekaj let na voljo odsevni paketek, ki vsebuje nahrbtnik z odsevnimi trakovi, odsevne nalepke za polepitev kolesa, skiroja, čelade in drugih otroških predmetov, obesek v obliki varnostnega jopiča, rumeno rutico z odsevnimi trakovi in odsevni trak za roko ali nogo. Na voljo so tudi pozorne nogavičke, opremljene z odsevnimi elementi, ki poskrbijo, da ponoči ali ob slabši vidljivosti vsak postane dobro viden.

Lani je AMZS k izdelkom za večjo varnost otrok in mladostnikov dodal še Pametno kresničko. Gre za odsevno telo, ki ga preprosto pripnemo na šolsko torbo ali jakno. Starši si na pametni telefon naložijo brezplačno aplikacijo, nastavijo območja gibanja in časovne razpone za šolo, dom in izvenšolske dejavnosti. Aplikacija omogoča spremljanje lokacije kresničke (šolarja) v realnem času ter nastavitev obvestil (na primer, da prejmete sporočilo, ko otrok pride v šolo ali domov, če zapusti meje nastavljene lokacije …). Pametna kresnička vsebuje gumb »pridi me iskat« ali z dvojnim klikom »SOS klic«. Polni se preko USB priključka, trajanje baterije pa je približno en teden. Vse informacije so zavarovane, zasebne in šifrirane. Edinstvene Pametne kresničke so trenutno na voljo v AMZS centru na Dunajski v Ljubljani in v spletni trgovini naklikaj.amzs.si.

Ključne besede


Prometna varnostotrocivarna mobilnostŠe 365 dni!

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

21

Priljubljenost članka

21

Shrani

Delite s prijatelji