Naj bodo otroci varni vseh 365 dni!

Novice

Le še štirje dnevi so do 1. septembra in s tem do novega šolskega leta. Otroci se bodo vrnili v šolske klopi in na šolske poti. Že osmo letos zapored na skrb za najmlajše udeležence v prometu opozarja AMZS kampanja Še 365 dni! s sporočilom, da moramo biti vozniki na otroke v prometu pozorni vseh 365 dni, ne le ob začetku pouka. Uvod v kampanjo je v sodelovanju s Policijo danes potekal pred Osnovno šolo Bršljin v Novem mestu.


AMZS bo v sodelovanju z avto-moto društvi in klubi ter s Policijo in ob podpori Zavarovalnice Sava že osmo leto zapored voznike v dneh pred začetkom pouka opominjal, da se otroci vračajo na šolske poti in da morajo vozniki paziti na otroke na cestah vse leto. Aktivnosti bodo letos v kar 31 slovenskih krajih.

Glede na dostopne podatke lahko ugotovimo, da so šolske poti v Sloveniji dobro urejene in da je hudih prometnih nesreč z udeleženimi mladimi zelo malo, kar nas izredno veseli. A to ne pomeni, da za prometno varnost najmlajših udeležencev v prometu ni treba skrbeti,

je ob začetku kampanje na današnjem dogodku za medije pred OŠ Bršljin v Novem mestu, ki je potekal v sodelovanju z AMD Novo mesto in PU Novo mesto, povedal generalni sekretar Avto-moto zveze Slovenije mag. Jure Kostanjšek in ob tem dodal:

Predvsem z lastnim zgledom jih naučimo pravilnega obnašanja v prometu, še posebej tiste, ki prvič stopajo na šolske poti in še ne poznajo vseh nevarnosti vsakdanjega prometa. S pričetkom novega šolskega leta se pričnejo tudi različne prostočasne dejavnosti, ki potekajo predvsem v popoldanskem času, zato moramo biti kot vozniki pozorni ne le v času prihoda ali odhoda otrok v/iz šole, ampak vselej, ko smo za volanom.

»Celo leto moramo skrbeti za varnost otrok v prometu,« je poudaril tudi predsednik AMD Novo mesto Jože Brulc in izrazil željo, da bi šolsko leto minilo brez prometnih nesreč in da bi otroci varno prišli tako v šolo kot domov iz šole. Da bi bili vozniki še dodatno pozorni na otroke, bo društvo na različnih lokacijah postavilo silhueti, ki opozarjata voznike na prisotnost otrok.

Generalni sekretar AMZS Jure Kostanjšek in predsednik AMD Novo mesto Jože Brulc z AMZS maskotama Anjo in Markom.

Podžupan Novega mesta Urban Kramar je izpostavil skrb občine, da so poti do novomeških šol vsako leto varnejše ter da je velik poudarek tudi na preventivi in vzgoji mladih šolarjev. Vesel je, da so letos uspeli izboljšati dve »črni točki«, in sicer so pri podružnični šoli Mali Slatnik uspeli zagotoviti obračališče za avtobuse, pri podružnični šoli Birčna vas pa pločnik za varnejšo pot v šolo.

Zagotavljanje varnosti otrok je v prvih septembrskih dneh ena najpomembnejših nalog Policije. Kot je povedal Marko Škedelj, pomočnik načelnika Postaje prometne policije Novo mesto, so policisti julija in avgusta začeli s pregledom cestnoprometne signalizacije v bližini šol, na šolskih poteh ter avtobusnih postajališčih, da bi lahko vzdrževalci pravočasno odpravili napake ali popravili poškodovano ali izrabljeno signalizacijo in cestne oznake. Več je bilo tudi kontrol hitrosti, saj je neprilagojena hitrost najpogostejši razlog prometnih nesreč. Aktivnosti policije se bodo sicer nadaljevale skozi vse leto, je napovedal Škedelj.

Policist je otrokom iz bližnjega vrtca Pedenjped predstavil, kako pravilno prečkati prehod za pešce, kako se moramo obnašati v prometu in otrokom podal dragocene nasvete za varne šolske in vrtčevske poti.

Otroci imajo kar nekaj znanja o tem, kako se obnašati v prometu, da bodo varni. Sodijo pa med ranljivejše udeležence v cestnem prometu in vsako leto so v prometu hitrejši – na kolesih, mopedih, rolkah, skirojih, predvsem v križiščih in pri zavijanju desno. Niso pa nepredvidljivi le otroci, ampak mnogokrat tudi ostali udeleženci v prometu. Bodimo zgled s kulturno in strpno vožnjo ter utrdimo zaupanje vseh udeležencev v prometu, da se bomo ravnali v skladu s predpisi in tako poskrbeli za svojo varnost in varnost drugih,

je poudaril Škedelj.

Prve šolske dni bodo novomeški policisti v Posavju, na Dolenjskem in Beli krajini, z roko v roki s prostovoljci Združenja šoferjev in avtomehanikov, AMZS, Svetov za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, gasilskimi organizacijami, Agencijo za varnost prometa in šolami skrbeli, da bo prvi šolski dan – in nasploh vseh 365 dni – karseda varnih.

AMZS kampanja Še 365 dni! poteka v sodelovanju z avto-moto društvi in klubi ter s Policijo in ob podpori Zavarovalnice Sava.

Anja in Marko na pot po Sloveniji

Obraz kampanje Še 365 dni! sta AMZS super junaka – maskoti Anja in Marko, ki bosta do začetka pouka 1. septembra obiskali 31 slovenskih krajev in s posebnimi tablami sporočali mimoidočim in voznikom, čez koliko dni se znova začne pouk, na prvi šolski dan pa bosta s sloganom Še 365 dni! pozvali, da moramo biti na otroke v prometu pozorni vse leto in ne le nekaj prvih septembrskih dni.

V kampanji Še 365 dni! letos poleg AMD Novo mesto sodelujejo še AMD Brežice, AMD Gorica, AMD Žiri, AMD Logatec, AMD Tržič, AMD Litija, AMD Šenčur, AMD Trbovlje, AMD Kamnik, AMD Izlake, AMD Ravne na Koroškem, AMD Ljutomer, AMD Dravograd, AMD Markovci, AMD TAM Maribor, AMTK Koper, AMD MTT Maribor, AMD Pinko Tomažič Piran, AMD Orehova vas, AMD Cerknica, AMD Slovenska Bistrica, AMD Štefan Kovač Murska Sobota, AMTK Velenje, AMD Gornja Radgona, AMD Šmartno ob Paki, AMD Lenart, AMD Šlander Celje ter občina Grosuplje.

Urnik in lokacije obiskov AMZS super junakov Anje in Marka:

Datum

Ura

Kraj

Društvo / Gostitelj

28.8.

7:30

Brežice

AMD Brežice

28.8.

7:30

Nova Gorica

AMD Gorica

28.8.

10:00

Novo Mesto

AMD Novo Mesto

28.8.

10:30

Žiri

AMD Žiri

28.8.

12:30

Grosuplje

Občina Grosuplje

28.8.

12:30

Logatec

AMD Logatec

29.8.

7:30

Tržič

AMD Tržič

29.8.

7:30

Litija

AMD Litija

29.8.

10:00

Šenčur

AMD Šenčur

29.8.

10:00

Trbovlje

AMD Trbovlje

29.8.

12:30

Kamnik

AMD Kamnik

29.8.

12:30

Izlake

AMD Izlake

30.8.

7:30

Ravne na Koroškem

AMD Ravne na Koroškem

30.8.

7:30

Ljutomer

AMD Ljutomer

30.8.

10:00

Dravograd

AMD Dravograd

30.8.

10:00

Ormož

AMD Ormož

30.8.

12:30

Mislinja

AMD Dravograd

30.8.

12:30

Markovci

AMD Markovci

31.8.

7:30

Maribor

AMD TAM Maribor

31.8.

8:10

Koper

AMTK Koper

31.8.

9:15

Maribor

AMD MTT Maribor

31.8.

10:00

Sečovlje

AMD Pinko Tomažič Piran

31.8.

11:15

Slivnica

AMD Orehova vas

31.8.

12:30

Cerknica

AMD Cerknica

31.8.

12:30

Slovenska Bistrica

AMD Slovenska Bistrica

1.9.

7:30

Murska Sobota

AMD Štefan Kovač Murska Sobota

1.9.

7:30

Velenje

AMTK Velenje

1.9.

10:00

Gornja Radgona

AMD Gornja Radgona

1.9.

10:00

Šmartno ob Paki

AMD Šmartno ob Paki

1.9.

12:30

Lenart

AMD Lenart

1.9.

12:30

Celje

AMD Šlander Celje

Kampanja se je danes nadaljevala v Grosupljem.

Kampanja Še 365 dni! se je pravzaprav začela že avgusta s prometnovarnostnim dnevom v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem. Otroci v počitniškem varstvu pri Zvezi prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje so v poletni šoli mobilnosti imeli priložnost na zabaven in edinstven način spoznavati različne oblike mikromobilnosti, pomen uporabe varnostnega pasu in se zabavati ob upravljanju Lego avtomobilčkov s pametnim telefonom.

Nasveti staršem za večjo varnost otrok:

  • ·V dneh pred začetkom šole in tudi v prvih šolskih dneh čim več časa namenite prometno-varnostni vzgoji otrok.
  • Preverite, kaj vaši otroci znajo in zmorejo, ne le na šolski poti, ampak tudi na sprehodu, na kolesu ali v avtomobilu.
  • Pri tem ne pozabite, da z lastnim ravnanjem dajete zgled svojim otrokom.
  • Pri prevozu otroke dosledno zavarujte z varnostnimi pasovi oziroma jih prevažajte zavarovane v ustreznih otroških varnostnih sedežih.
  • Tudi sami se vedno pripnite.

Nasveti drugim voznikom:

  • Kot udeleženci v prometu bodite na otroke in njihovo nepredvidljivost še posebej pozorni.
  • Temu prilagodite tudi način svoje vožnje.
  • Še posebej bodite pozorni v bližini vrtcev in šol ter krajev, kjer se morda otroci igrajo (npr. na ulicah, na parkiriščih ...).

AMZS mobilna aplikacija opozarja na bližino šol

Za večjo varnost otrok AMZS voznikom priporoča, naj si na svoj mobilni telefon namestijo brezplačno AMZS mobilno aplikacijo. Ta namreč z glasovnimi opozorili opozarja na bližino šol – voznik lahko na podlagi obvestila prilagodi vožnjo, upoštevaje, da so na cesti otroci.

Jesen prinaša krajše dneve, deževni in megleni dnevi pa slabšo vidnost pešcev, kolesarjev, skiroistov …, zato AMZS izpostavlja pomen uporabe odsevnih teles in svetlih oblačil.

 

Promet spremljajte prek AMZS aplikacije!

Celovito sliko prometnega dogajanja na slovenskih cestah in mejnih prehodih si zagotovite z AMZS mobilno aplikacijo, ki vas bo o dogodkih na vaši poti tudi sama obveščala.

Naprej

Ključne besede


otrociPolicijavarna mobilnostZavarovalnica SavaŠe 365 dnipromet

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

7

Priljubljenost članka

7

Shrani

Delite s prijatelji