Začetek AMZS kampanje Še 365 dni!

Novice

AMZS kampanja Še 365 dni! bo v sodelovanju z 20 avto-moto društvi in klubi, članicami Avto-moto zveze Slovenije, potekala v 24 krajih po Sloveniji in opozarjala na skrb za najmlajše udeležence v prometu vseh 365 dni v letu.


Kampanja Še 365 dni! se je z aktivnostmi in opozarjanjem pred začetkom novega šolskega leta začela danes, 29. avgusta, ko so do 1. septembra in s tem do novega šolskega leta še trije dnevi.

AMZS bo letos v sodelovanju z 20 avto-moto društvi in klubi ter s Policijo in ob podpori Zavarovalnice Sava že sedmo leto zapored z maskotama Anjo in Markom voznike v dneh pred začetkom pouka opominjal, da se otroci vračajo na šolske poti in da morajo vozniki paziti na otroke na cestah vse leto. Aktivnosti bodo letos v kar 24 slovenskih krajih, 

je na današnjem dogodku za medije, ki je potekal pred AMZS centrom v Celju v sodelovanju z AMD Šlander Celje in PU Celje povedal generalni sekretar Avto-moto zveze Slovenije mag. Jure Kostanjšek.

V kampanji Še 365 dni! letos sodelujejo: AMD Šmartno ob Paki, AMD Šlander Celje, AMD Izlake, AMD Lenart, AMD Ljutomer, AMD Markovci, AMD Ptuj, AMD Ravne na Koroškem, AMD Dravograd, AMD Cerknica, AMD Logatec, AMD MTT Maribor, AMD Slovenska Bistrica, AMD Slovenske Konjice, AMD Lukovica, AMD Šenčur, AMD Trebnje, AMD Orehova vas ter AMTK Velenje in Koper.

Foto: Začetek akcije v Celju

AMZS super junakoma Anji in Marku se je danes v Celju pridružila tudi policijska maskota Pika, izkušeni prometni policist mag. Elvis Alojzij Herbaj, vodja Oddelka za cestni promet na PU Celje, pa je z otroki iz Vrtca Anice Černejeve predstavil, kako pravilno prečkati prehod za pešce, kako se moramo obnašati v prometu in otrokom podal dragocene nasvete za varne šolske in vrtčevske poti. Glede prvega šolskega dne pa pravi, da imajo policisti zelo jasen, preprost in razumljiv nasvet za vse voznike, motoriste, kolesarje in pešce: “V prometu ravnaj tako, kot želiš, da drugi ravnajo do tebe!” Herbaj pravi, da gre za zelo učinkovito načelo zaupanja: “Če sami spoštujete prometna pravila, če ste odgovorni, smete pričakovati in verjeti, da bodo tudi ostali udeleženci ravnali enako. Dokler pa sami ne spoštujete pravil, ne morete pričakovati, da bo nekdo drug, četudi vedno spoštuje pravila, uspel preprečiti nesrečo.”

Tudi letos je AMZS med počitnicami za otroke, ki so na počitniškem varstvu pri Zvezi prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje, pripravil prometno varnostni dan, ki je bil tokrat zaradi lego avtomobilčkov še toliko bolj posebno doživetje. 

Izpostavljena je bila tudi vse bolj razširjena e-mobilnost in priljubljenost e-skirojev pri mladih, tudi na poti v šolo. Zakon dovoljuje uporabo teh prevoznih sredstev več kot 12 let starim otrokom, ki imajo opravljen kolesarski izpit. Policist mag. Elvis Alojzij Herbaj ne vidi težav v poznavanju pravil, temveč v obvladovanju različno velikih in zmogljivih električnih skirojev oziroma rolk. Pravi, da bi morala biti starostna meja za samostojno vožnjo v prometu višja za vsaj dve leti. Ključni policistov nasvet za starše, ki razmišljajo, da bi otroku na poti v šolo dovolili uporabo električnega skiroja, je, naj se prepričajo, če res obvlada praktično vožnjo oziroma razume, katere nevarnosti mu pretijo v prometu. 

Video: AMZS Poletna šola mobilnosti

Urnik kampanje Še 365 dni! po Sloveniji

Datum  Ura Lokacija Društvo
29. 8.  7.45 Šmartno ob Paki AMD Šmartno ob Paki
29. 8. 10.00 Celje AMD Šlander Celje
29. 8. 12.30 Izlake  AMD Izlake
30. 8. 7.45 Lenart AMD Lenart
30. 8. 9.30 Ljutomer AMD Ljutomer
30. 8. 11.30 Markovci AMD Markovci
30. 8. 12.30 Ptuj AMD Ptuj
31. 8. 7.45 Ravne na Koroškem AMD Ravne na Koroškem
31. 8. 9.30 Mislinja AMD Dravograd
31. 8. 12.00 Velenje AMTK Velenje
31. 8. 8.00 Dravograd AMD Dravograd
31. 8. 09.30 Muta AMD Dravograd
31. 8. 10.45 Vuzenica AMD Dravograd
31. 8. 12.00 Radlje ob Dravi AMD Dravograd
1. 9.  7.30 Koper AMTK Koper
1. 9.  10.00 Cerknica AMD Cerknica
1. 9.  11.45 Logatec AMD Logatec
1. 9.  7.45 Slivnica AMD Orehova vas
1. 9.  9.30 Maribor AMD MTT Maribor
1. 9.  10.45 Slovenska Bistrica  AMD Slovenska Bistrica
1. 9. 12.00 Slovenske Konjice AMD Slovenske Konjice
2. 9.  7.30  Lukovica AMD Lukovica
2. 9.  9.45 Šenčur AMD Šenčur
2. 9.  12.00 Trebnje AMD Trebnje

Kampanjo Še 365 dni! izvajamo ob podpori Zavarovalnice Sava. 

AMZS nasveti za varno vožnjo ob začetku šolskega leta

Nasveti staršem za večjo varnost otrok:
  • V dneh pred začetkom šole in tudi v prvih šolskih dneh čim več časa namenite prometno-varnostni vzgoji otrok.
  • Preverite, kaj vaši otroci znajo in zmorejo, ne le na šolski poti, ampak tudi na sprehodu, na kolesu ali v avtomobilu.
  • Pri tem ne pozabite, da z lastnim ravnanjem dajete zgled svojim otrokom.
  • Pri prevozu otroke dosledno zavarujte z varnostnimi pasovi oziroma jih prevažajte zavarovane v ustreznih otroških varnostnih sedežih.
  • Tudi sami se vedno pripnite.
 Drugim voznikom pa:
  • Kot udeleženci v prometu bodite na otroke in njihovo nepredvidljivost še posebej pozorni.
  • Temu prilagodite tudi način svoje vožnje.
  • Še posebej bodite pozorni v bližini vrtcev in šol ter krajev, kjer se morda otroci igrajo (npr. na ulicah, na parkiriščih ...).

AMZS mobilna aplikacija opozarja na bližino šol

Za večjo varnost otrok AMZS voznikom priporoča, naj si na svoj mobilni telefon namestijo brezplačno AMZS mobilno aplikacijo. Ta namreč z glasovnimi opozorili opozarja na bližino šol – voznik lahko na podlagi obvestila prilagodi vožnjo, upoštevaje, da so na cesti otroci.

Ostani viden: z AMZS Pozornimi nogavičkami in odsevnim paketkom

Jesen prinaša krajše dneve, deževni in megleni dnevi pa slabšo vidnost pešcev, kolesarjev, skiroistov …, zato AMZS izpostavlja pomen uporabe odsevnih teles in svetlih oblačil. V AMZS centrih je že nekaj let na voljo odsevni paketek, ki vsebuje nahrbtnik z odsevnimi trakovi, odsevne nalepke za polepitev kolesa, skiroja, čelade in drugih otroških predmetov, obesek v obliki varnostnega jopiča, rumeno rutico z odsevnimi trakovi in odsevni trak za roko ali nogo. Na voljo so tudi Pozorne nogavičke, opremljene z odsevnimi elementi, ki poskrbijo, da ponoči ali ob slabši vidljivosti vsak postane dobro viden. 

Pozorne nogavičke lahko poiščete v AMZS centrih po Sloveniji ali jih naročite prek spleta

Ključne besede


otrociPolicijavarna mobilnostprometna varnostŠe 365 dni!začetek šole

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

24

Priljubljenost članka

24

Shrani

Delite s prijatelji