ÖAMTC je najboljša ekipa za pomoč na cesti v Evropi

Novice

AMZS je med 17. in 20. oktobrom 2023 po šestih letih ponovno gostil mednarodno tekmovanje in usposabljanje za odličnost cestnih patrulj Road Patrol Training for Excellence. Na dogodku so sodelovale ekipe mehanikov iz 17 držav. Zmagala sta Leonie Tieber in Markus Resetarits iz avstrijskega ÖAMTC.


Aktivnosti avtomobilskih klubov so vse bolj raznolike, a pomoč na cesti ostaja osnovna dejavnost večine klubov in je tudi ena ključnih storitev, s katero mnogi člani povezujejo svoj avto-moto klub. Hiter tehnološki napredek avtomobilske industrije od klubov in mehanikov za pomoč na cesti zahteva nenehno izpopolnjevanje znanja, nadgrajevanje izkušenj ter prilagajanje trendu vse večje uporabe hibridnih in električnih avtomobilov, pa tudi razvoju novih oblik mobilnosti.

»Namen tekmovanja je predvsem izmenjava dobrih praks in osvajanje novih znanj. Trenutno se pri izvajanju pomoči na cesti v večini primerov sicer še vedno soočamo z reševanjem okvar pri avtomobilih na bencinski oziroma dizelski pogon, a želimo in moramo biti pripravljeni na vse večje število avtomobilov, ki jih bo poganjala elektrika. Čeprav imajo ti bistveno manj sklopov, pri njih ravno tako prihaja do najrazličnejših okvar in težav z zagonom, zato je bila večina od 12 vaj in izzivov, pred katere so bili v teh dveh dneh postavljeni mehaniki za pomoč na cesti, povezana z električnimi avtomobili. Pri ocenjevanju ni bilo pomembno le reševanje povsem realnih skritih napak pri avtomobilih oziroma napeljavi, temveč tudi samozaščitno ravnanje mehanika in zaščita vozila ob rokovanju z električno napetostjo. Velik poudarek je bil tudi na celostnem pristopu, razumevanje situacije in odnosu mehanika do člana oziroma stranke,« je pojasnil vodja AMZS servisne dejavnosti Jurij Kočar.

Na dogodku, ki se je pod okriljem mednarodne avtomobilistične zveze FIA Regija I in mednarodne mreže za pomoč na cesti ARC Europe odvil v Ljubljani in AMZS Centru varne vožnje na Vranskem, sta največ znanja, spretnosti in veščin med 16 ekipami iz 17 sodelujočih držav pokazala predstavnika avstrijskega ÖAMTC, Leonie Tieber in Markus Resetarits. »Zelo sva vesela zmage. Potrudila sva se po najboljših močeh. Tu so bile zbrane ekipe z ogromno znanja, ki ga bova zagotovo prenesla naprej v svoje delo«, sta po zmagi ponosno in navdušeno povedala zmagovalca. Tieber je prva ženska zmagovalka in ena od dveh mehaničark, ki sta sodelovali na letošnjem dogodku. »Rada imam avtomobile in rada rešujem okvare na avtomobilih,« je še dejala.

Oder za zmagovalce, od leve proti desni: RACE Asistencia (Španija), ÖAMTC (Avstrija), SOS International/FDM (Danska)

Barve AMZS in Slovenije sta zastopala Janez Kajzar, vodja servisne delavnice v AMZS centru v Postojni, in Jakob Turnšek, vodja servisa v AMZS centru Celje, ki sta osvojila 12. mesto. Oba sta izrazila navdušenje nad konceptom usposabljanja in tekmovanja, ki omogoča pridobitev širokega spektra novih znanj, ki jih trenutno vsakodnevno delo še ne omogoča, prek druženja z mehaniki iz drugih avtomobilskih klubov pa poleg strokovnih razprav tudi izmenjavo povsem praktičnih izkušenj.

AMZS barve sta zastopala Jakob Turnšek in Janez Kajzar, ki sta osvojila 12. mesto.

Foto: Izobraževalno-tekmovalni del na Vranskem

Člani AMZS so tako v Sloveniji kot tujini v dobrih rokah

AMZS mehaniki se tekmovanja in usposabljanja za odličnost cestnih patrulj Road Patrol Training for Excellence udeležujejo že več kot 20 let, drugič v šestih letih pa sta mednarodna avtomobilistična zveza FIA Regija I (ta v FIA združuje avtomobilske klube iz Evrope, Afrike in Bližnjega vzhoda) in ARC Europe, mednarodna mreža za pomoč na cesti, ki jo je leta 1991 ustanovilo osem evropskih avtomobilskih klubov, danes pa zagotavlja pomoč na cesti v kar 43 evropskih državah, AMZS zaupala tudi organizacijo tekmovanja.

AMZS na tekmovanju in usposabljanju za odličnost cestnih patrulj sodeluje že več kot 20 let, drugič pa sta ji FIA Regija I in ARC Europe zaupala organizacijo tega dogodka. Na sliki predsednik AMZS Andrej Brglez.

V AMZS smo ponosni, da smo v Sloveniji gostili najboljše mehanike iz naših partnerskih avtomobilskih klubov, ki pomagajo našim članom, če se jim na poti v tujini kar koli zalomi. Na osnovi videnega v dveh dneh tekmovanja in usposabljanja za odličnost cestnih patrulj lahko članom AMZS zagotovim, da so tako v Sloveniji kot v tujini v dobrih rokah. Poleg nadgrajevanja znanj naših mehanikov za pomoč na cesti, ki jih taki dogodki omogočajo, želimo našim članom in strankam tudi na ta način sporočiti, da si z nenehnim izboljševanjem storitev in nadgrajevanjem znanj prizadevamo ohraniti in krepiti njihovo zaupanje v AMZS in veliko FIA družino partnerskih klubov,

je svoje vtise po – za AMZS izjemno pomembnem dogodku, strnil predsednik Avto-moto zveze Slovenije Andrej Brglez.

Foto: Sprejem ekip v Ljubljani

Pomen tovrstnih dogodkov je izpostavil tudi predsednik FIA Regija I Jorge Delgado Mendoza:

Da bi razumeli cilj in namen takega dogodka, se moramo vrniti skoraj 120 let v preteklost. Avtomobilski klubi so nastali v želji skrbeti za svoje člane in jim nuditi kakovostno pomoč na cesti. Še danes so predani pomoči voznikom oziroma nasploh vsem udeležencem v prometu. Ta dejavnost je skozi desetletja pomagala k razvoju najboljše storitve pomoč na poti. Na Road Patrol Training for Excellence se zberejo najboljši med najboljšimi, ki ne le tekmujejo, ampak si izmenjujejo izkušnje, ki jih bodo lahko tudi sami uporabili pri svojem delu, da bo pomoč na cesti še bolj učinkovita.

Predsednik FIA Regija I: "Avtomobilski klubi so nastali v želji skrbeti za svoje člane in jim nuditi kakovostno pomoč na cesti. Še danes so predani pomoči voznikom oziroma nasploh vsem udeležencem v prometu."

Rezultati:

  1. ÖAMTC (Avstrija)
  2. RACE Asistencia (Španija)
  3. SOS International/FDM (Danska)
  4. AA UK (Velika Britanija)
  5. ADAC (Nemčija)
  6. ANWB Wegenwacht (Nizozemska)
  7. ARC Europe (Francija)
  8. ACL (Luksemburg)
  9. HAK (Hrvaška)
  10. BiHAMK (Bosna in Hercegovina)
  11. MAK (Madžarska)
  12. AMZS (Slovenija)
  13. AUTOLIITTO (Finska)
  14. AMSM (Makedonija)
  15. ACA (Albanija)
  16. AA SA (Južna Afrika)/TCS (Švica)

Ključne besede


usposabljanje mehanikovRoad Patrol Training for Excellencetekmovanje mehanikov

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

10

Priljubljenost članka

10

Shrani

Delite s prijatelji