Kdo bo Najboljši za volanom 2024?

Novice

AMZS osmo leto zapored organizira izbor Najboljši za volanom, s katerim bo Slovenija maja dobila najboljšo mlado voznico in najboljšega mladega voznika tega leta. Spletni test, ki je vstopnica za praktični del tekmovanja, bo na spletni strani www.najboljsizavolanom.si odprt do vključno 1. aprila 2024. Na mlade voznike in voznice čakajo privlačne nagrade.


Osmi zaporedni izbor Najboljši za volanom bo potekal na že dobro znan način. Na spletni strani www.najboljsizavolanom.si bo do vključno 1. aprila 2024 odprt spletni test z vprašanji s področja cestnoprometnih predpisov, avtomobilizma, motoroznanstva, prometne varnosti, prve pomoči in poznavanja AMZS ter partnerjev izbora, prek katerega se mlade voznice in vozniki do vključno 26. leta starosti kvalificirajo v praktični del tekmovanja. Ta bo v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem. V polfinale (16. in 17. aprila 2024) se bo uvrstilo najboljših 50 reševalcev in najboljših 50 reševalk, v finalu 9. maja 2024 pa se bo pomerilo najboljših deset polfinalistk in deset polfinalistov.

Najboljša med dekleti in najboljši med fanti se bosta okitila z laskavim nazivom Najboljši za volanom 2024 in se tako pridružila zmagovalcem in mladim AMZS ambasadorjem varne vožnje minulih let: Ani Menegalija in Maticu Tovorniku (2023), Anji Kren in Urbanu Ostrežu (2022), Neci G. Strniša in Žigi Žgurju (2022), Petri Prašnikar in Mateju Gorjanu (2020), Lauri Cerovšek in Luki Grilu (2019), Klemnu Pongračiču (2018) in Davidu Severju (2017).

Najboljši za volanom iz minulih let so imeli priložnost, da se na poligonu znova preizkusijo v različnih vozniških vajah in testirajo nove Oplove avtomobile.

Najboljši za volanom vabijo k sodelovanju: "Prijavite se, saj boste dobili veliko novega vozniškega znanja in izkušenj, se zabavali in spoznali nove prijatelje!"

AMZS je januarja letos v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem za dosedanje najboljše tekmovalke in tekmovalce izbora najboljšega mladega slovenskega voznika in voznice organiziral dogodek, namenjen predvsem druženju in krepitvi prijateljskih vezi, ob tem pa grajenju skupnosti in utrjevanju zavedanja o pomenu varne udeležbe v cestnem prometu. Najboljši za volanom iz minulih let so imeli priložnost, da se na poligonu znova preizkusijo v različnih vozniških vajah in testirajo nove Oplove avtomobile.

Udeleženci dogodka so poudarili, da je sodelovanje v izboru neprecenljiva življenjska izkušnja in da Najboljši za volanom ni le tekmovanje, temveč vse večja vozniška skupnost, v kateri mladi ljudje na krilih prijateljstva, izmenjave znanja in zavedanja, da smo promet ljudje, gradijo prometno varnost tudi daleč preko meja slovenskega nacionalnega izbora.

Mednarodni izbor najboljšega mladega voznika bo letos v Belgiji

AMZS izbor najboljšega mladega voznika in voznice se že nekaj let širi izven slovenskih meja. Lani je na mednarodnem tekmovanju Best Young Driver, ki ga je pod okriljem mednarodne avtomobilistične zveze FIA  Regija I (ta v FIA združuje avtomobilske klube iz Evrope, Afrike in Bližnjega vzhoda) organiziral avstrijski ÖAMTC, sodelovalo že deset avtomobilskih klubov – osem iz Evrope in dva iz Afrike. Letos je mednarodna olimpijada mladih voznikov, ki bo 5. oktobra 2024 in na katero bosta odpotovala najboljša med dekleti in najboljši med fanti v slovenskem izboru, v rokah belgijskega avtomobilskega kluba TCB.

Da sta avtomobil in pridobitev vozniškega dovoljenja za mlade še vedno pomembna, je pokazala nedavna FIA raziskava Mladi in mobilnost, v kateri je sodelovalo devet tisoč mladih s šestih kontinentov. Tudi v Sloveniji, po izkušnjah AMZS Šole vožnje in podatkih o opravljenih vozniških izpitih, ni zaznati upadanja interesa za pridobitev vozniškega dovoljenja B kategorije in vožnjo osebnega avtomobila.

Rezultati raziskave so izjemno zanimivi tudi zato, ker jasno kažejo, da imajo mladi (še vedno) čustven odnos do lastništva avtomobila. V preteklosti smo, zlasti za tujino, mnogokrat zasledili trditve, da mladih avtomobili naj ne bi več zanimali. Ta raziskava pa je, sicer z nekaj razlikami med državami, jasno pokazala, da mladi pridobitev lastniškega avta še vedno dojemajo kot pomembno življenjsko prelomnico,

je rezultate raziskave komentiral vodja področja varna mobilnost pri Avto-moto zvezi Slovenije Erik Logar in izpostavil tudi ugotovitev, da si generacija Z želi imeti aktivno vlogo pri oblikovanju mobilnosti:

Po skoraj desetletju organizacije Najboljši za volanom lahko v AMZS potrdimo, da je izbor najboljšega mladega voznika in voznice Slovenije ena od pomembnih platform, ki daje mladim ravno to možnost in priložnost – da so aktivno vključeni v oblikovanje bolj varne in trajnostne mobilnosti, zato si bomo prizadevali, da projekt, tudi zaradi vse pomembnejšega mednarodnega značaja, dobi še dodaten zagon.

Reši spletni test, sooči se z izivi v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem in postani #NajboljsiZaVolanom.

Statistika je nazorna: delo z mladimi se obrestuje

AMZS v svojih analizah stanja prometne varnosti že nekaj let izpostavlja, da so mladi v primerjavi z drugimi starostnimi skupinami, kljub manj vozniškim izkušnjam, vse bolj varni vozniki. Logar je pojasnil: 

Analiza starosti voznikov avtomobilov kot povzročiteljev prometnih nesreč s hudo telesno poškodbo ali umrlimi udeleženci za več kot dvajsetletno obdobje kaže, da število povzročiteljev najhujših prometnih nesreč med najmlajšimi vozniki avtomobilov vseskozi upada. Prepričani smo, da je tako pomembno zmanjšanje števila povzročiteljev najhujših prometnih nesreč med mladimi vozniki, starimi med 18 in 26 let ter med 27 in 34 let, rezultat dodatnega usposabljanja za voznike začetnike in najrazličnejših drugih preventivnih aktivnosti. Grafični prikaz podatkov nazorno prikazuje, da pri drugih starostnih skupinah – kljub bolj varnim avtomobilom in izboljšani cestni infrastrukturi, a brez sistematičnega dela z vozniki, napredka ni oziroma pri starostni skupini 65+ število povzročiteljev celo strmo narašča.

Zmagovalca bosta eno leto uživala z novo Opel Corso

Naslov Najboljši za volanom je že sam po sebi dosežek, ki si zasluži spoštovanje in občudovanje. A najboljši si za svoj trud zaslužijo še več, zato nanje že čakajo privlačne nagrade. Zmagovalec in zmagovalka bosta eno leto uživala z novo Opel Corso – bela čaka na najboljšo mlado voznico, temno siva pa na najboljšega mladega voznika. Dinamična in zelo dobro opremljena Opel Corsa 1,2 turbo GS po voznih lastnostih ter s svojo lahkotnostjo, okretnostjo in dinamičnostjo sodi v vrh razreda. Z odlično uravnoteženim podvozjem in nizkim sedenjem ponuja precej dinamičen občutek za volanom.

Na pogumne mlade voznike in voznice pa čakajo še številne druge atraktivne nagrade:

  • 2-krat e-skiro RX8 PLUS in bon za 20 % popusta na avtomobilsko zavarovanje Zavarovalnice Sava;
  • 2 kompleta 4 premium pnevmatik Continental po izbiri nagrajenca oziroma nagrajenke;
  • 2-krat darilni bon MOL za nakupe na bencinskih servisih MOL v vrednosti 400 €;
  • 2-krat tečaj dinamične vožnje z Andrejem Jerebom v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem;
  • 2-krat darilni bon MOL za nakupe na bencinskih servisih MOL v vrednosti 250 €;
  • 2-krat drift akademija z Luko Markom Grošljem v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem;
  • 2-krat letna kino vstopnica za projekcije na prostem ali v dvorani Kina Bežigrad;
  • 2-krat darilni bon MOL za nakupe na bencinskih servisih MOL v vrednosti 150 €;
  • 2-krat darilni bon za 50 € za AMZS članstvo.

Avto-moto zveza Slovenije je najboljšega mladega voznika v Sloveniji prvič izbirala že leta 1993 – takrat je bila najboljša za volanom voznica, tekmovanje pa obudila 2017, z namenom ozaveščanja o varni udeležbi v prometu med mladimi, ki zaradi manj vozniških izkušenj sodijo v bolj tvegano skupino udeležencev v prometu, ob tem pa so mnogokrat neupravičeno stigmatizirani kot nevarni vozniki. V izboru Najboljši za volanom mladi vozniki in voznice vseskozi dokazujejo, da so stereotipi marsikdaj res zgolj – stereotipi.

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

6

Priljubljenost članka

6

Shrani

Delite s prijatelji