Voznikom približujemo avtonomno vožnjo

Novice

Avto-moto zveza Slovenije je včeraj v BTC City dodala kamenček v mozaik na poti do avtonomne vožnje. S trenutno enim najpametnejših serijskih avtomobilov pri nas, Audi A8, je ekipa AMZS sistem za preprečevanje naleta s prepoznavanjem pešcev preizkusila tudi v družbi evropske komisarke za mobilnost in promet mag. Violeta Bulc.

Blaž Poženel, odgovorni urednik Motorevije, evropska komisarka mag. Violeta Bulc, predsednik uprave BTC Jože Mermal in minister za javno upravo Boris Koprivnikar so preizkusili sistem za preprečevanje naleta s prepoznavanjem pešcev.
Blaž Poženel, odgovorni urednik Motorevije, evropska komisarka mag. Violeta Bulc, predsednik uprave BTC Jože Mermal in minister za javno upravo Boris Koprivnikar so preizkusili sistem za preprečevanje naleta s prepoznavanjem pešcev.

V Ljubljani je v teh dneh potekala tridnevna prometna konferenca TEN-T (kratica za vseevropsko prometno omrežje). Gre za največji dogodek na področju prometa, ki ga Evropska komisija organizira na dve leti. Ob tej priložnosti je bil včeraj v BTC City Dan prihodnosti, na katerem se je z mednarodnim projektom BRAVE, katerega namen je z raziskavami in znanstvenimi prispevki na področju avtonomne vožnje raziskati različne vidike avtonomne vožnje in jo skušati približati uporabnikom, predstavila tudi Avto-moto zveza Slovenije.

Obiskovalcem smo pokazali, kaj nekateri avtomobili že zmorejo narediti sami in kaj nas čaka v prihodnosti. Predstavili smo sistem za preprečevanje naleta s prepoznavanjem pešcev, asistenčni sistem, ki je na voljo v avtomobilu Audi A8, 

je povedal Blaž Poženel, odgovorni urednik Motorevije, revije članov in članic AMZS, ob tem pa izpostavil:

Velikokrat se v javnosti nekritično povzema tuje vire in ljudje dobijo občutek, da je prihodnost, ko bo avtomobil upravljal pametni računalnik, že za prvim vogalom. Razvoj je res izjemen, a vendarle se moramo zavedati, da so trenutno najsodobnejši avtomobili »šele« na drugi stopnji avtonomne vožnje. Pot do pete je še zelo dolga – tako tehnološko kot tudi z vidika reševanja pravnih, etičnih in drugih vprašanj, ki so povezana s tem, da človek ne bo več upravljal vozila. Samo pogum, da se usedemo v takšno vozilo, nikakor ni in ne bo dovolj!

Sistem preizkusila tudi evropska komisarka Violeta Bulc

Ob zaključku konference TEN-T je BTC obiskala tudi evropska komisarka za mobilnost in promet mag. Violeta Bulc, ki je sprejela povabilo AMZS ekipe in skupaj s Poženelom preizkusila, ali bo Audi A8 zaznal pešce in brez zaviranja voznika varno ustavil. Tako kot v številnih preizkusih, ki sta jih odgovorni urednik Motorevije in še en član uredništva Jure Gregorčič naredila z drugimi obiskovalci, ki so se opogumili za preizkus, je sistem tudi tokrat deloval zanesljivo – avtomobil je pešce zaznal in se varno ustavil.

Zaupam tehnologiji,

pa je vtis evropske kimisarke o mobilnosti prihodnosti.

Mag. Jure Kostanjšek, vodja področja varna mobilnost pri Avto-moto zvezi Slovenije je evropski komisarki za mobilnost in promet mag. Violeti Bulc predstavil aktivnosti  AMZS pri mednarodnem projektu BRAVE, ki se ukvarja z raziskovanjem avtonomne vožnje.

 

AMZS sodeluje pri razvoju avtonomne vožnje

Avto-moto zveza Slovenije je vpeta v več aktivnosti, povezanih z avtonomno vožnjo. V okviru mednarodnega projekta BRAVE je v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem že testirala odzive udeležencev ob preizkušanju asistenčnih sistemov in avtonomne vožnje. Nekatere teste bo izvedla tudi še v prihodnjih mesecih. Sodeluje pa  tudi pri vzpostavitvi slovenskega ekosistema za razvoj rešitev in konceptov za samovozeča vozila.

Ključne besede


AMZSAudiMotorevijaVioleta BulcamzsAsistenčni sistemiBRAVEAvtonomna vožnjaevropska komisarkaavtonomna vožnjaA8Audi A8asistenčni sistemiBlaž PoženelJure GregorčičTEN-T

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

Priljubljenost članka

Shrani

Delite s prijatelji