»Za volanom ne bodite za ekranom, v prometu ne bodite na spletu!«

Novice

AMZS se pridružuje nacionalni preventivni akciji za ozaveščanje o tveganjih uporabe mobilnega telefona v prometu »Varno brez telefona«, ki jo koordinira Javna agencija RS za varnost prometa in bo potekala od 25. januarja do 7. februarja 2021.


AMZS udeležence v prometu že vrsto let opozarja na tveganja zaradi uporabe mobilnih telefonov v prometu. Mobilni telefoni močno vplivajo na kognitivne sposobnosti voznika. Pisanje sporočil ali pregledovanje družbenih omrežij med vožnjo pomeni do 23-krat večje tveganje za nastanek prometne nesreče. Telefoni motijo našo koncentracijo, saj človek ni sposoben opravljati dveh miselnih operacij hkrati.

Policija je leta 2020 glede uporabe mobilnega telefona med vožnjo ugotovila 36.771 kršitev oziroma 17 odstotkov več kot leto poprej. Med kršitelji z 28,5 odstotkov prevladuje starostna skupina od 35 do 44 let.

AMZS se tako pridružuje nacionalni preventivni kampanji, ki jo koordinira Javna agencija RS za varnost prometa in bo potekala od 25. januarja do 7. februarja 2021. V tem času bo agencija izvedla novo terensko raziskavo glede uporabe mobilnih telefonov v prometu, policija pa bo med rednim delom poostreno nadzirala uporabo naprav in opreme, ki ovirajo voznike med vožnjo, kot tudi uporabo varnostnih pasov in zadrževalnih sistemov. Agencija za varnost prometa in Policija s partnerji pozivata:

Klic, sporočilo, všeček ali objava na družbenih omrežjih lahko počakajo. Za volanom ne bodite za ekranom, v prometu ne bodite na spletu!

Kampanje AMZS

#KoVozimNeVlogam: Ciril Komotar, Jure Gregorčič in Miha Merljak

Po raziskavah ljudje mobilnim telefonom povprečno namenimo štiri ure dnevno, vse pogosteje pa je mobilnik ali katera od drugih elektronskih naprav naš »sopotnik« v prometu – v vozilih, na kolesu in tudi med hojo. AMZS je že leta 2012 predstavil rezultate raziskave, izvedene v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem, v kateri so bili ocenjeni reakcijski časi voznikov v dveh pogojih: med telefoniranjem in v kontrolni situaciji, običajni vožnji brez telefoniranja. Ugotovitev: reakcijski čas je med telefoniranjem občutno povečan in je približno dvakrat daljši kot v običajni vozni situaciji. Nevarno je tudi pisanje sporočil – britanski Transport Research Laboratory je na primer ugotovil, da je reakcijski čas voznikov, ki med vožnjo pošiljajo sporočila, dvakrat daljši, kot je reakcijski čas voznikov, ki vozijo pod vplivom alkohola. Poleg pogovora in pisanja sporočil pa mnogi mobilni telefon med vožnjo oziroma v prometu uporabljajo za brskanje po spletu in družbenih omrežjih, fotografiranje in celo snemanje. K temu trendu prispevajo vplivneži na družbenih omrežjih, ki kar med vožnjo objavljajo, kaj se jim dogaja. Njihovi sledilci jim vse prevečkrat nekritično sledijo in jih posnemajo.

Da bi opozorili na pasti tovrstnega početja je AMZS zasnoval pobudo Ko vozim, ne vlogam, ki jo je podprl tudi Ciril Komotar, ustvarjalec vloga Komotar Minuta, novinar AMZS Motorevije Jure Gregorčič in urednik oddaje Avtomobilnost na Televiziji Slovenija Miha Merljak. 

Za varne šolske poti: pogled na cesto ne na mobilnik

AMZS pred začetkom šole na varnost najmlajših udeležencev v prometu opozarja s kampanjo Še 365 dni! Leta 2020 je posebno pozornost namenil ravno uporabi mobilnega telefona v prometu - med otroki.

2 sekundi

AMZS skupaj z mednarodno avtomobilistično zvezo FIA Regija I in partnerskimi avtomobilskimi klubi s kampanjo 2 sekundi opozarja na moteče dejavnike, ki voznikovo pozornost odvračajo od vožnje, s čimer zmanjšujejo njegovo osredotočenost in povečujejo možnost za prometno nesrečo. 

#BrezMobilca

Ob Evropskem tednu mobilnosti leta 2017 je mednarodna avtomobilistična zveza FIA začela z ozaveščevalno kampanjo #ParkYourPhone, ki se ji je s sloganom #BrezMobilca pridružila tudi Avto-moto zveza Slovenije. Z njo FIA želi v sodelovanju s številnimi avto-moto klubi, ki sodelujejo pri aktivnostih, opozoriti, da lahko na cesti že zgolj trenutek nepazljivosti zaradi uporabe mobilnih telefonov pomeni razliko med življenjem in smrtjo.

 

AMZS BrezMobilcaVse več ljudi zaradi uporabe mobilnega telefona dogajanju v prometu ne posveča dovolj velike pozornosti, s čimer se povečuje tveganje za nastanek prometnih nesreč. Z mednarodno kampanjo #ParkYourPhone, v kateri sodelujejo avto-moto klubi iz več kot 20 držav, si želi FIA Regija I, katere članice so avto-moto klubi iz Evrope, Afrike in Bližnjega vzhoda, ne le voznike, temveč tudi kolesarje in pešce, opozoriti na nevarnosti, ki jih prinaša uporaba mobilnega telefona, dvigniti ozaveščenost, da se zaradi uporabe mobilnega telefona med vožnjo, kolesarjenjem ali hojo povečuje tveganje za nastanek prometne nesreče, in na ta način zmanjšati število udeležencev v prometu, ki uporabljajo mobilni telefon.

Aktivnosti FIA podpira tudi glasbenik Pharrell Williams, ambasador kampanje, ki je voznike poziva, naj med vožnjo odložijo svoje pametne telefone.

Ključne besede


FIAvarna mobilnostJure Gregorčičvarna vožnjaCiril KomotarKomotar Minuta2 sekundiŠe 365 dni!mobilni telefoni#BrezMobilca#KoVozimNeVlogamMiha Merljak

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

15

Priljubljenost članka

15

Shrani

Delite s prijatelji