AMZS ekipa petič na tekmovanju Best Young Driver

Novice

Najboljša mlada voznica in voznik Slovenije 2023, Ana Menegalija in Matic Tovornik, sta se danes v Teesdorfu udeležila mednarodnega tekmovanja Najboljši za volanom FIA Best Young Driver, ki ga je pod okriljem mednarodne avtomobilistične zveze FIA Regija I organiziral avstrijski avtomobilski klub ÖAMTC.


Na 5. mednarodnem tekmovanju FIA Best Young Driver, ki ga je avstrijski avtomobilski klub ÖAMTC organiziral v centru varne vožnje v Teesdorfu, okoli 25 kilometrov južneje od Dunaja, je tekmovalo 22 mladih voznikov, zmagovalcev nacionalnih izborov, med njimi šest deklet. Poleg domačinov in AMZS so se v lov za naziv najboljšega mladega voznika podali še tekmovalci iz Kenije (AA Kenya), Bocvane (EA991), Bosne in Hercegovine (BiHAMK), Velike Britanije (IAM Road Smart), Madžarske (MAK), Poljske (PZM), Belgije (RACB), Bolgarije (UAB) in Španije (RACE).

Sodelovalo je 22 mladih voznikov in voznic iz 11 avtomobilskih klubov, ki so del FIA Regija I, med njimi dva iz Afrike.

Zmagovalec AMZS izbora Najboljši za volanom 2023 Matic Tovornik, 21-letni višji policist iz Planine pri Sevnici, je dosegel peto mesto. Zmagovalka AMZS izbora Najboljši za volanom 2023 Ana Menegalija, 25-letna študentka fizioterapije iz Ljubljane, pa je zasedla 17. mesto, drugo med šestimi dekleti.

Zmagal je Avstrijec Timo Svetina, ki je za nagrado prejel vstopnico za ogled formule 1, drugo mesto je osvojil Elmedin Ćibo iz BiH, tretje pa Bolgar Alexander Anastassov.

Na tekmovanju smo se zabavali, vaje niso bile pretežke, razen tiste, pri katerih so bili prikazalniki hitrosti prekriti. Najbolj všeč mi je bil spretnostni poligon s kombijem. Moram priznati, da s petim mestom nisem zadovoljen, ker me je od stopničk ločila prevelika hitrost pri eni od vaj. Vzdušje je bilo sicer fenomenalno, super ekipa, odličen trener in najboljša sotekmovalka,

je vtise s tekmovanja po razglasitvi rezultatov, ki je potekalo v prostorih ÖAMTC na Dunaju, strnil Matic, Ana pa je povedala:

Na tekmovanju sem dosegla 17. mesto, drugo med dekleti. Z rezultatom nisem najbolj zadovoljna, saj menim, da bi lahko bila na nekaterih vajah bolj pogumna in natančna. Vseeno mi bo celotna izkušnja ostala v lepem spominu, saj je bila ekipa in celotna organizacija zares vrhunska. Najbolj mi je v spominu ostala vaja hitrostnega slaloma, saj sem v njej res uživala. Slovenska ekipa se lahko pohvali s tolažilno nagrado - tretje mesto v karting dirki med vsemi ekipami. Z Maticem sva ponosno predstavljala barve Slovenije in AMZS.

Vodja AMZS odprave na Dunaj Erik Logar (drugi z leve) je bil drugo leto zapored član tehnične komisije in je bdel nad izvedbo tekmovanja. 

Foto: sprejem ekip na Dunaju, tekmovanje v Teesdorfu in podelitev nagrad

Foto: Christian Mikes/ÖAMTC

O zmagovalcu mednarodnega tekmovanja je odločalo 6 vaj

  • Zaviranje – izogibanje oviram
  • Reševanje kritične situacije – zanašanje zadnjega dela avtomobila
  • Slalom na različnih voznih podlagah
  • Off-road terenska vožnja
  • Spretnostni poligoe – natančno parkiranje, ocena višine vozila
  • Koleščka – na zadnji osi avtomobila so bila pod kolesa nameščena koleščka, ki so se vrtela v vse smeri, tekmovalci so morali med vožnjo nadzirati drsenje zadnjega dela avtomobila in odpeljati slalom

Ideja o izboru presegla slovenske okvirje

Mednarodni izbor najboljšega mladega voznika je nadgradnja slovenskega tekmovanja Najboljši za volanom, ki ga je AMZS prvič organiziral leta 1993 in znova obudil 2017. Ideja je hitro prerasla slovenske okvirje in tako je AMZS v sodelovanju s Policijo in Rdečim križem Slovenije v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem oktobra 2019 organiziral prvi mednarodni izbor FIA Best Young Driver. Na prvem medanrodnem izboru so sodelovali štirje klubi, letos pa se jih je pridružilo že 11, od tega dva kluba iz Afrike.

Koronsko leto 2020 je izbor zamaknilo za eno leto, zato je predlani poljski klub PZM organiziral tekmovanje za generaciji najboljših mladih voznikov v letih 2020 in 2021. Slovensko ekipo Najboljši za volanom 2021 so sestavljali zmagovalca Neca Galičič in Žiga Žgur ter drugouvrščeni med fanti z manjšim zaostankom za zmagovalcem Uroš Grubar, ekipo za 2020 pa zmagovalka in zmagovalec Petra Prašnikar in Matej Gorjan, Toma Dukarića pa je zamenjala Teja Vrbnjak Erbežnik. Na zmagovalnem odru so bili trije slovenski mladi vozniki: Matej Gorjan in Neca Galičič sta dosegla tretje mesto, Žiga Žgur pa je osvojil drugo mesto. Lani je mednarodno tekmovanje gostil španski mobilnostni klub RACE. V Madrid sta odpotovala zmagovalca izbora Najboljši za volanom 2022 Urban Ostrež in Anja Kren. Urban Ostrež je postal podprvak.

Tekmovanje je namenjeno mladim voznikom, starim od 18 do 26 let, ki imajo veljavno vozniško dovoljenje B kategorije. Mladi vozniki na tekmovanju izkažejo veščine, ki so bistvenega pomena za dobrega, varnega voznika, pokazati morajo tudi poznavanje cestnoprometnih pravil, ukrepanje v primeru prometne nesreče in znanje iz nudenja prve pomoči. Cilj zdaj že tradicionalnega tekmovanja je ozaveščati o prometni varnosti mlade voznike in poudariti, da mladi vozniki vozijo odgovorno in varno ter da ne držijo stereotipi o mladih kot nevarnih voznikih.

Ključne besede


ÖAMTCNajboljši za volanomtekmovanjeBest Young DriverAna MenegalijaMatic Tovornik

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

1

Priljubljenost članka

1

Shrani

Delite s prijatelji