Zaradi preverjanja pogojev pri prehodu mej pričakovane daljše čakalne dobe

Novice

AMZS nasveti za varne in brezskrbne počitniške poti


Da bodo počitnice resnično brezskrbne, se je treba nanje pripraviti. To med drugim vključuje načrtovanje poti, preverjanje aktualnih informacij o ukrepih, povezanih z epidemijo covida-19, in pogojih za vstop v državo, v katero potujemo, ter stanja na cestah. Na pot se odpravimo le s tehnično brezhibnim in ustrezno servisiranim vozilom ter pravilno naloženo prtljago. Zelo pomembno je, kdaj bomo šli na pot. Gneči se lahko izognemo z izbiro manj obremenjenih cest in mejnih prehodov. Vozniki naj bodo spočiti, vsi potniki pa se morajo zavedati, da bo potovanje zaradi morebitnih zastojev trajalo dlje časa, zato je priporočljivo imeti s sabo dovolj vode in tudi kakšen prigrizek.

Običajnim razlogom za povečan promet na naših cestah in mejnih prehodih v poletnih mesecih, kot so večje število turistov in cestna delovišča, so se že lani pridružile kontrole na mejnih prehodih v povezavi s covidom-19. Pred odhodom na izbrano počitniško destinacijo je zato še toliko pomembneje, da za državo, v katero potujemo, preverimo aktualne potovalne informacije: »V AMZS v sodelovanju z evropskimi partnerskimi avtomobilskimi klubi in mednarodno avtomobilistično zvezo FIA (Regija I) zbiramo potovalne informacije in ukrepe, ki jih posamezne evropske države sprejemajo za preprečevanje širjenja epidemije novega koronavirusa, ter jih objavljamo na spletni strani amzs.si – podstran Na poti, rubrika Potovalne informacije po evropskih državah pojasni Matic Zupančič iz AMZS informacijskega centra ter dodaja, da je pred odhodom v tujo državo priporočljivo preveriti še aktualna priporočila ministrstva za zunanje zadeve in spletne strani veleposlaništev ter drugih pristojnih institucij.

Zaradi epidemije covida-19 še vedno ostaja preverjanje pogojev za vstop oziroma izstop potnikov na mejnih prehodih. Več kot v preteklosti je »papirologije«, saj številne države – poleg potrdil o cepljenju, prebolevnosti ali negativnem izvidu covid testa, zahtevajo tudi registracijo prek spletnih obrazcev. Na to naj se potniki pripravijo pred odhodom na pot in s tem pripomorejo k vsaj malce krajšim postopkom ob kontroli na meji,

svetuje Zupančič in dodaja: »Svetujemo še, naj bodo tisti, ki potujejo v tujino, pozorni tudi pri vračanju v Slovenijo oziroma da ob prihodu v domovino izpolnjujejo vse pogoje, ki se marsikdaj zelo hitro spreminjajo.« Zupančič še poudarja, naj se vozniki na pot odpravijo dovolj zgodaj, saj s tem zmanjšajo verjetnost, da se bodo na cesti ali mejnem prehodu znašli v zastoju. Če pa do tega že pride, so jutranje temperature bolj prijazne za čakanje v koloni. S sabo naj imajo dovolj vode oziroma brezalkoholne pijače in tudi kakšen prigrizek, ki pride prav, če zastoji trajajo dlje časa.

Pred odhodom na pot preverite stanje na cestah

Poleg spletne strani AMZS, kjer vozniki v rubriki Na poti najdejo tudi številne druge koristne informacije in nasvete za potovanje, kot so razdalje med kraji po Evropi, cestnine in drugi stroški po Evropi, cene goriv po Evropi, omejitve hitrosti po Evropi in razmere oziroma prevoznost alpskih prelazov, je koristen vir prometnih informacij tudi brezplačna AMZS mobilna aplikacija, ki ima že več kot 430 tisoč uporabnikov in je s tem ena najuspešnejših slovenskih mobilnih aplikacij. Z AMZS mobilno aplikacijo dobijo vozniki in voznice na vprašanje »Kaj se dogaja na moji poti?« ažurne, točne, jasne in dostopne prometne informacije. Njeni uporabniki lahko spremljajo tudi cene goriv.

Pri nas se cene goriv med ponudniki in lokacijami sicer še vedno le minimalno razlikujejo, v drugih državah, tudi na Hrvaškem, pa je lahko cena ponudnika na določeni lokaciji tudi do 20 odstotkov višja, kot je povprečna cena goriva v državi«,

razloži Zupančič in izpostavi še eno prednost AMZS aplikacije: »AMZS aplikacija članom AMZS omogoča pregled ugodnosti njihovega članstva in poenostavljen sistem klica v primeru prometne nesreče ali okvare vozila.« 

Pri potovanjih na Hrvaško priporočljiva uporaba aplikacije na https://entercroatia.mup.hr/

Hrvaška je za Slovenke in Slovence med bolj priljubljenimi počitniškimi destinacijami. V povezavi z aktualno zdravstveno situacijo in za hitrejši prehod meje je pred vstopom priporočljivo v aplikacijo na https://entercroatia.mup.hr/ vnesti podatke o osebah (ime, priimek, datum rojstva, številka osebnega dokumenta, številka mobilnega telefona in e-naslov) in naslovu njihovega bivanja v državi. Na Hrvaškem, tako kot je bilo že lani, tudi letos ne bo sezonske podražitve cestnin, za trajekte pa že veljajo sezonske cene.

Predpogoj za varne (počitniške) poti je tehnično brezhibno vozilo

Še pred odhodom na pot je treba poskrbeti za brezhibno delovanje avtomobila. »Obisk servisa pred odhodom na počitnice je pametna odločitev, ki lahko prihrani marsikatero težavo na poti. Kdor ni povsem prepričan, če je z njegovim avtom vse v redu, naj se v AMZS centru naroči na kontrolni servisni pregled. Izkušeni mehaniki bodo v 16 korakih preverili delovanje vseh najpomembnejših delov avtomobila in lastnika opozorili na šibke točke ali morebitne težave. Pregled traja le 30 minut, za člane AMZS pa je povsem brezplačen«, pove Jurij Kočar, vodja AMZS servisa, ki ob tem svetuje:

Še zlasti priporočamo, da pred odhodom na daljšo pot preverite ustreznost pnevmatik, vključno s tlakom, ali delujejo vsa svetlobna telesa, pregledate količine in stanje motornega olja in čistila za stekla, ustreznost metlic brisalcev, v kakšnem stanju je akumulator. Preverite tudi, ali imate v avtu obvezno opremo in veljavnost kompleta za prvo pomoč. Serviser pa naj preveri zavore, stanje hladilne tekočine, zavornega olja in olja servo volana.

Da bo pot udobna in da se ob morebitnih daljših zastojih ne znajdemo v vročinski pasti, Kočar svetuje temeljit in natančen pregled delovanja klimatske naprave, ki ga lahko opravimo le v mehanični delavnici. Ob tem razloži: »Vozniki lahko že sami s prepoznavanjem nekaterih znakov opazimo, da klimatska naprava ne deluje več najbolje. Najbolj očiten znak za to je neprijeten vonj iz zračnikov in pa dejstvo, da se notranjost ohladi le ob nastavljeni najvišji stopnji hlajenja. Prvi indic, da je v klimatski napravi premalo plina, je zmanjšana oziroma zakasnela intenzivnost same klimatske naprave. Velikokrat pa pomanjkanje hladilnega sredstva tudi slišimo v obliki šuma, ki je podoben puščanju zraka.« 

Kontrolni servisni pregled vozila je za člane AMZS brezplačen. 

Dokumente, prosim!

Za potovanja v tujino si je priporočljivo zagotoviti nekatere dokumente. Matic Zupančič iz AMZS informacijskega centra svetuje: »Preverite veljavnost prometnega in vozniškega dovoljenja. Če avto ni vaša last, je priporočljivo urediti dovoljenja za vožnjo tujega vozila, kar lahko storite v AMZS centrih. Za izbrano državo dopustovanja preverite, ali zanjo potrebujete zeleno karto. Priporočamo pa tudi mednarodno vozniško dovoljenje (MVD). To je prevod nacionalnega vozniškega dovoljenja in je dokument, ki ga priznava Organizacija združenih narodov. Sprejemajo ga v skoraj 120 državah sveta. V nekaterih državah je obvezen, za mnoge pa priporočljiv dokument (v nekaterih državah le za določene narodnosti). Vsekakor pa je MVD povsod v tujini dokument, ki pomaga vozniku ob policijskih kontrolah, prometnih prekrških in prometnih nesrečah, saj lahko olajša in pospeši formalnosti. Vozniki morajo imeti v tujini poleg MVD vselej s sabo tudi nacionalno vozniško dovoljenje. Vozniki s slovenskim vozniškim dovoljenjem potrebujejo MVD zlasti za najem vozila, če potujejo v neevropskih državah.«

AMZS izdaja MVD po dveh konvencijah:

  • v obliki knjižice s prevodi, ki jo predpisuje Ženevska konvencija o cestnem prometu iz leta 1949 in velja eno leto,
  • v obliki knjižice, ki jo določa Dunajska konvencija iz leta 1968 in velja tri leta od dneva izdaje, lahko tudi manj, če slovensko vozniško dovoljenje poteče pred tem rokom.
    MVD po konvenciji iz leta 1949 je še zlasti priporočljivo za sledeče države: Avstralija, Kanada, Japonska, Malezija, Tajska in ZDA. V državah, ki so podpisnice obeh konvencij, vozniki potrebujejo MVD po konvenciji iz leta 1968.

V AMZS centrih so voznikom na voljo tudi vinjete za Švico in Avstrijo, eko nalepke za nemška mesta in mednarodna kartica za kampiranje Camping Key Europe s številnimi ugodnostmi (ta kartica je obvezna v Skandinaviji, z njo pa so imetnik in njegovi družinski člani zavarovani za primer nezgode ali povzročene škode med bivanjem na območju kampa, območju za avtodome, območju najemnih hišic ali hotelskem območju v Evropi, Turčiji in Maroku). 

Pomoč na cesti – ne nasedajte goljufom

Nihče si ne želi, da bi se mu na poti, še zlasti na počitnice, zgodilo kaj neprijetnega. A če je človek pripravljeni na najhujše, bo reševanje hitrejše in učinkovitejše. V primeru okvare ali nesreče pomaga AMZS članstvo: osnovno članstvo zagotavlja pomoč na cesti v Sloveniji, Plus in Premium pa tudi v tujini (Premium poleg pomoči na cesti v Sloveniji in tujini zagotavlja še celoletno turistično zavarovanje v tujini, s kritji do 50.000 evrov, ki vključujejo tudi morebitne stroške zdravljenja covida-19 v tujini), pomoč v tujini pa je mogoče izbrati tudi v članstvu Po meri, pri katerem si član sam določi, katere storitve, prednosti in ugodnosti AMZS članstva želi). Ob tem je treba izpostaviti, da je AMZS članstvo v delu pomoči na cesti vezano na voznika, ne na prevozno sredstvo, kar pomeni, da lahko član pomoč na cesti koristi za več vozil, ki jih vozi (npr. avto, motor, avtodom), četudi niso v njegovi lasti. Od letos AMZS pomoč na cesti v Sloveniji in na Hrvaškem zagotavlja tudi kolesarjem, tako z navadnimi kot električnimi kolesi.

Klic v AMZS klicni center preprečuje, da bi postali žrtve goljufov oziroma (avto)cestnih piratov.

Ob nesreči ali okvari, ko ste vozilo varno ustavili in označili ter ko so vsi potniki umaknjeni z vozišča, pokličite na pomoč AMZS. V Sloveniji to storite s klicem na telefonsko številko 1987, v tujini pa je treba poklicati številko +386 1 530 53 53. Vsa koordinacija reševanja poteka iz AMZS klicnega centra v Sloveniji, kjer operaterji uredijo vse potrebno za nudenje ustrezne pomoči. Našim partnerskim klubom v tujini posredujemo tudi delovni nalog, ki ga, če član dvomi, ali izvajalec nastopa v imenu AMZS ali ne, lahko zahteva na vpogled – na tak način preprečujemo zlorabe oziroma goljufije,

potek reševanja razloži Zupančič, ki ob tem še pojasni: »Pri klicu na pomoč v klicni center AMZS operater, ki se javi na klic, najprej povpraša po natančni lokaciji okvare ali nezgode, šele nato pa po podatkih o vozilu in vrsti okvare. Zato je dobro, da veste, kje se takrat nahajate – koristni so podatki o kraju, o cesti in smeri vožnje, pa tudi o ulici in hišni številki stavb v bližini. Ne pozabite povedati tudi registrske številke vašega avtomobila. Operater mora vedeti tudi znamko in model avtomobila v okvari, natančen opis okvare že vnaprej pa lahko pomaga pri odpravljanju okvare na licu mesta. Če ste dosegljivi na mobilnem telefonu, vas lahko operater pokliče nazaj in povpraša še po kakšnem podatku za hitrejšo pomoč.«

Nasvet, kako pravilno naložiti prtljago v avto

Z odhodom na počitnice je seveda povezano tudi vprašanje: kam – in kako – s prtljago. Pri tem premalokrat ali pa sploh ne pomislimo na to, da je lahko nepravilno naložena prtljaga v avtu zelo nevarna, če pride do nesreče oziroma trka. Posamezni kosi prtljage, ki niso pravilno zavarovani, lahko namreč že ob blažjem trku poletijo po kabini in poškodujejo potnike. Zato je pomembno, da prtljago pravilno namestimo v avto. »Svetujemo, da vso prtljago, ki jo želimo vzeti s sabo, pripravimo pred vozilo in jo nato v nadaljevanju vanj sistematično zložimo: težje predmete zložimo na dno prtljažnika, takoj za zadnjo klop, nanje pa zlagamo ostale, lažje kose prtljage. Prtljaga naj ne sega prek višine zadnjih sedežev, če pa že ne gre drugače, naj bodo tam res najlažji predmeti, nikakor pa ne predmeti z ostrimi robovi ali veliko maso«, priporoča AMZS inštruktor varne vožnje Mitja Jeseničnik in izpostavlja še nekaj nasvetov za varno nalaganje prtljage:

  •  »zadnjo klop prevračajte oziroma podirajte le takrat, ko je to nujno, saj klop predstavlja varovalno pregrado med prtljažnikom in potniško kabino,
  • tovora nikoli ne položite prosto v prtljažnik – vedno ga naslonite na naslonjalo zadnje klopi,
  • če je mogoče, za pritrditev uporabite varnostne pasove v avtu,
  • uporabljajte pritrdilne prstane v prtljažniku,
  •  v avtu imejte vedno pritrdilne trakove,
  • drobne kose prtljage pospravite v škatle,
  • varnostne pasove na zadnji klopi pripnite ob klop, tudi če zadaj ni potnikov,
  • ostre in daljše kose prtljage zavijte v odejo,
  • pazite na pravilno razporeditev teže; težje predmete vedno položite na dno prtljažnika, predmete, ki tehtajo več kot 25 kg pa po možnosti ne polagajte na mesta za potniki,
  • ne preobremenite avtomobila (največja dovoljena obremenitev oziroma masa je navedena v knjižici s tehničnimi podatki).«

Ob tem pa AMZS inštruktorji varne vožnje izpostavljajo: »Obvezna oprema, še zlasti komplet prve pomoči, naj bo na mestu, do katerega boste lahko hitro in enostavno dostopali.« 

AMZS želi vsem voznicam in voznikom čim bolj varne poti ter čim lepše počitniške dni.

Ključne besede


pomoč na cestimednarodni dokumentiAMZS članstvoprometne informacijepoletjepomoč na cesti v tujiniJurij Kočarklimapotovalne informacijepočitnicenasvetkoronavirusAMZS mobilna aplikacijacovidčlanstvo PremiumMitja JeseničnikMatic Zupančič

Vam je članek všeč?

Zaploskajte mu – kliknite in držite gumb. Dlje, ko boste ploskali, bolj vam je članek všeč. Z aplavzom nam sporočate, kateri članek izstopa. Hvala!

11

Priljubljenost članka

11

Shrani

Delite s prijatelji